©Nighthawk Custom
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

NIGHTHAWK taktická odstreľovacia puška

USA, 25. februára 2020 (Ondrej Antolik, www.armory.sk) – Nighthawk Custom je sponzorom súťaže odstreľovačov – International Sniper Competition vo Fort Benningu v štáte Georgia. Zrejme tu niekde nájdeme počiatok zámeru vyrábať jedny z najlepších odstreľovačiek, aké v súčasnosti trh ponúka.


 

Výrobe dlhých zbraní spoločnosti Nighthawk Custom je venovaná rovnaká pozornosť a dôraz na detail ako výrobe pištolí tejto značky.  Všetko úsilie je venované snahe vyrobiť a dodať zbraň, ktorá by svojmu majiteľovi slúžila po celý život. Tejto snahe je podriadený výber materiálov i subdodávateľov, produkujúcich komponenty najvyššej kvality.  Od počiatku bola zbraň vyvíjaná nielen s ohľadom na vynikajúcu presnosť, ale aj schopnosť si túto presnosť podržať i v nepriaznivých podmienkach, pričom zbraň musí vzdorovať i extrémnym mechanickým a teplotným podmienkam. Súčasťou testov bolo i prejdenie pažby Manners ležiacej na kovových profiloch americkým truckom (teda pick-upom amerických rozmerov a hmotnosti) bez jej poškodenia.

 

Pažby Manners sú vyrábané ako mnohovrstvové konštrukcie s 35% podielom uhlíkových vlákien (použité vlákna sú tzv. aircraft grade, t.j. identické vlákna nájdeme i v trupoch a krídlach bojových lietadiel, pričom v leteckom priemysle ich preferujú pre ich vynikajúce mechanické vlastnosti, odolnosť a nízku hmotnosť) a 65% sklených vlákien.  Manners pažby sú využívané pri výrobe taktických zbraní, lovecké môžu mať aj pažby spoločnosti HS Precision ponúkané v mnohých variantoch.

 

Materiálom použitým na výrobu záveru je 4140 chrómmolybdénová oceľ pre svoju pevnosť a odolnosť. CNC obrábacie centrá zabezpečujú náležitú presnosť, stálosť a kvalitu výsledného produktu. Vyrábané závery pochádzajú z produkcie Nighthawk Custom alebo Surgeon Actions, ktorá požíva k výrobe záverov kombináciu materiálov 4140 a 4340. Všetky závery sú vyrábané klasickým trieskovým obrábaním, rozhodne sa spoločnosť neuchyľuje k použitiu lacnejších výrobných procesov ako k metódam tlakového liatia.   Páka záveru taktickej verzie má zväčšenú ovládaciu plochu pre ľahšie prebitie v strese, chlade, prípadne v rukaviciach, a aj celkovo robustnejšiu stavbu.

 

Púzdro záveru je možné dodať v dvoch prevedeniach. Klasická verzia má vyfrézované plochy pre montáž optiky, kým modernejšie prevedenie je ponúkané s Picatinny railom. Ten môže byť  v rovine súhlasnej s osou hlavne, prípadne môže mať negatívnu 20 MOA inklináciu. Výhodou pri 20 MOA náklone je streľba na väčšie vzdialenosti, keď strelec má možnosť kompenzovať balistický pokles projektilu i za hranicu, ktorú mu ponúka samotný rozsah výškového posunu jeho optiky (puškohľadu).

 

Spúšťové mechanizmy sú od spoločnosti Jewell Precision vyznačujúce sa extrémnou spoľahlivosťou. Ich konštrukčné diely sú z nerezovej ocele kalenej na 58 stupňov Rockwellovej stupnice tvrdosti. Chod spúšte je extrémne plynulý, plne nastaviteľný od 2. uncí do 4. libier. Jewell spúšte sú merítkom a stanovujú štandardy, s ktorými sa ostatní pokúšajú porovnávať.

 

Hlavne sú produkované spoločnosťou Broughton. Táto vyrába jedny z najkvalitnejších nerezových hlavní v Spojených štátoch v takzvanej prémiovej triede. Tieto kvalitné hlavne strelcovi umožňujú nástrelky s minimálnymi priemermi a prípadne vyhrávať súťažné trofeje. Hlavne sú vyrábané z vysokokvalitnej nerezovej hlavňoviny 416R Crucible Stainless Steel. Spoločnosť Broughton Rifles má patentovaný spôsob výroby hlavní 5c. Súčasťou výrobného procesu je v piatich krokoch vytváraný vývrt hlavne beztrieskovou metódou button riflingu. Tvar vývrtu je jedinečný – canted land rifling. Neoddeliteľnou súčasťou vytvárania vývrtu je ručné lapovanie a leštenie, pričom táto operácia trvá minimálne 8 hodín. Každá hlaveň nesie od výroby sériové číslo. Výroba prebieha sčasti za pomoci moderného strojového vybavenia, ale vždy pod dohľadom skúsených zamestnancov.

 

Výsledkom sú hlavne, ktoré v porovnaní s konkurentmi rovnakého kalibru sa vyznačujú vyššou presnosťou, úsťovou rýchlosťou dosahujúcou o viac ako 100 stôp za sekundu vyššiu rýchlosť ako konkurencia. Hlavne sa nezanášajú nečistotami, čo opätovne zvyšuje presnosť a robí radosť strelcovi, nakoľko nie je potrebné hlaveň čistiť každých niekoľko málo výstrelov, aby nedochádzalo k roztváraniu nástrelov. Hlavne sa vyznačujú redukovaným tlakovým zaťažením v prechode medzi hlavňou a záverom. Významne predĺžená životnosť je ďalším dôvodom k oprávnenej hrdosti pracovníkov spoločnosti na svoju prácu. Dôsledná výstupná kontrola i kontrola jednotlivých výrobných krokov zabezpečuje 100% garanciu expedovaných hlavní.

 

Povrchová úprava:
Perma Kote™ je patentovaná povrchová úprava používaná na zbraniach spoločnosti Nighthawk Custom. Perma Kote™ bol testovaný ponorením zbrane ním ošetreným do slaného roztoku po dobu 5000 hodín, ako aj tlakovým ostrekom zbrane s povrchovou úpravou Perma Kote™. Oba testy dokázali absolútnu rezistenciu voči vzniku korózie na povrchu akostnej uhlíkatej ocele. Perma Kote™ je rezistentný voči účinkom chemických čistidiel a konzervačných činidiel používaných pri čistení a údržbe zbraní. V podstate ide o aplikáciu keramickej vrstvy, ktorá okrem vynikajúcich ochranných vlastností voči chemickým činidlám zabezpečuje aj veľmi dobré mechanické vlastnosti, ako odolnosť voči oderu, poškriabaniu. Ďalšou výhodou je nízky koeficient trenia, čiže užívateľ môže v prípade núdze používať zbraň bez aplikácie lubrikantov – olejov alebo vazelíny. Perma Kote™ je aplikovaný priamo na predpripravený kovový povrch, nie na povrch upravený najprv parkerizovaním.

 

Perma Kote™ je k dispozícii vo viacerých farebných odtieňoch. Tieto môžu byť aplikované na celú zbraň, alebo na jej časti, teda napríklad záver môže byť zaopatrený iným odtieňom  ako hlaveň, či pažba  Jednotlivé farby je možné aplikovať v akýchkoľvek kombináciách.

 

Perma Kote™ je povrchová úprava výrazne prevyšujúca svojimi kvalitami najčastejšie komerčne používané povrchovky na báze polymérov.  Cena Pema Kote™ je asi 4x vyššia ako cena polymérových povrchových úprav.
Odolnosť a rezistencia Perma Kote™ stanovila nové merítka v kategórii povrchových úprav zbrane. Perma Kote™ je určený k dennému profesionálnemu využitiu v extrémnych podmienkach, bez ohľadu na klimatické podmienky, abrazívnosť prostredia, druh zbraňového púzdra. Majiteľ zbrane môže so zbraňou plávať v mori viac ako príslušník oddielov Navy Seals, stráviť dlhé mesiace v púštnom alebo arktickom prostredí – na vzhľade a vlastnostiach zbrane sa to nijako neprejaví – bude vyzerať ako nová, bez akejkoľvek stopy po korózii alebo inom poškodení.

 

Perma Kote™ je k dispozícii vo farebných odtieňoch: black (čierna), olive drab green (olivovo zelená), sniper gray (tmavo šedá) a desert sand (púštna hnedá). Všetky zbrane spoločnosti Nighthawk Custom sú sériovo ošetrené povrchovou úpravou Perma Kote™. Zákazník má možnosť voľby jedného z troch kamuflážnych verzií – desert, woodland alebo urban. Voľba farebného odtieňa je na želanie zákazníka a bez príplatku, farebné prevedenia záveru, pažby a hlavne je možné kombinovať. Rovnako je možné kamuflovať rovnakým odtieňom ako zbraň aj optiku s montážou.

 

Verzie:
Verzia v kalibri .338 Lapua má celkovú dĺžku 52“, s hlavňou o dĺžke 26“, záverom magnum spoločnosti Surgeon Action. Púzdro záveru má integrovaný picatinny rail. Celková hmotnosť je 23 libier. Kapacita zásobníka je 5 nábojov.
Ostatné kalibre majú základnú dĺžku hlavne 24“, pričom na želanie je možné dodať hlavne s inou dĺžkou. Hmotnosť sa pohybuje okolo 13 lbs.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov