Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Vojaci pomôžu s testovaním na ochorenie COVID-19 v rómskych komunitách

Ministerstvo obrany SR pomôže už v najbližších dňoch v celkovo 33 rómskych osadách s testovaním na ochorenie COVID-19. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii ku Akčnému plánu pre marginalizované rómske komunity v súvislosti so šírením koronavírusu minister obrany SR Jaroslav Naď.


 

„Aktuálne vytvárame štyri tímy, pričom súčasťou každého z nich bude približne pätnásť profesionálnych vojakov. Od 3. apríla 2020 začneme s odbermi v predbežne 33 vytipovaných oblastiach tak, aby najneskôr 10. apríla mohla vláda spolu s krízovým štábom situáciu komplexne vyhodnotiť a prijať ďalšie opatrenia,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň dodal, že personál Ozbrojených síl SR je v teréne už dnes, aby informoval starostov dotknutých obcí, mimovládne organizácie a samozrejme miestne obyvateľstvo o dôvodoch odberov a prítomnosti profesionálnych vojakov. Tí budú v osadách, okrem odberov vzoriek a informovania verejnosti, zisťovať tiež hygienické podmienky obyvateľstva.

 

„Rezort obrany a ozbrojené sily chcú súčasnú situáciu zvládnuť čo najlepšie. A aj preto sme pripravili viaceré scenáre, vrátane možnosti poskytnutia ďalších kapacít, alebo vytvorenia karanténnej zóny v priestoroch Centra výcviku Lešť,“ priblížil minister Jaroslav Naď. Zároveň zdôraznil, že ozbrojené sily sú pripravené aj na prípadné uzavretie niektorých obcí, či komunít.

 

Aktivitu rezortu obrany a ozbrojených síl dnes ocenil aj predseda vlády SR Igor Matovič. „To, že Ozbrojené sily SR idú pomáhať testovať do osád nie je demonštráciou sily. Je to demonštrácia toho, že nechceme zaťažovať zdravotníkov v nemocniciach a Ozbrojené sily SR boli ochotné poskytnúť zdravotnícky personál na riešenie tejto situácie,“ uviedol.

 

V súčasnosti je na pomoc Ústrednému krízovému štábu SR nasadených celkovo 405 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Prítomní sú napríklad na viacerých hraničných priechodoch, či v nemocniciach. Na pomoc už bola nasadená aj letecká technika Vzdušných síl Ozbrojených síl SR, ktorá distribuuje zdravotnícky materiál do nemocníc na celom území Slovenska, pričom za posledné dni prepravili profesionálni vojaci už viac ako 70 ton zdravotníckeho materiálu.

 

Okrem toho začal rezort obrany aj s prípravou nových sanitárov. V priebehu troch týždňov plánuje vyškoliť do 150 osôb, ktoré budú v zmysle štandardov NATO schopní postarať sa celkovo až o 3500 pacientov. „Spolu s ministrom zdravotníctva finalizujeme tiež diskusiu o komplexnom zapojení Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku do projektu červenej nemocnice, čo by v praxi znamenalo jej vyčlenenie na účel liečenia iba pacientov s ochorením COVID-19,“ priblížil minister Jaroslav Naď.

 

„Som veľmi hrdý na to, čo vojaci pod velením náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniela Zmeka a pod riadením hlavného lekára Ozbrojených síl SR brig. gen. Vladimíra Lengvarského robia,“ zdôraznil na záver minister obrany Jaroslav Naď.

Úvaha: Čo majú spoločné respirátory a zbrane

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov