.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Austrália: Ľudia chcú kupovať zbrane a strelivo, vláda radšej zakázala predaj

Austrália, 6.apríl 2020 ( AM, zbrojnice.cz ) – Austrálčania držia v prepočte na počet obyvateľov približne o polovicu viac zbraní ako Česi. Po niekoľkých vlnách reštrikcií a konfiškáciou síce majú výrazne obmedzené možnosti, pokiaľ ide o legálne dostupné typy zbraní, mnoho miestnych si k nim ale stále cestu vie nájsť. Podobne ako inde vo svete nástup koronavírusovej krízy aj v Austrálii sprevádzajú snahy obyvateľov zvýšiť mieru svojej pripravenosti. A podobne ako inde aj v Austrálii výrazne stúpol záujem o obranné nástroje vrátane strelných zbraní a streliva.


 

Vláda Victorie zakazuje predaj zbraní

V štáte Victorie došlo ku skokovému zvýšeniu počtu žiadostí o vydanie povolenia na kúpu zbrane na dvojnásobok. Táto skutočnosť prilákala pozornosť miestnej vlády. Tá neváhala a v utorok 31.3.2020 vydala zákaz predaja zbraní a streliva. Policajná ministerka Lisa Neville dôvod pre zákaz vysvetlila nasledujúcim spôsobom:

“Reagujeme na navýšenie dopytu po zbraniach a strelive tak, aby sme ochránili legálnych držiteľov a predajcov, rovnako ako spoločnosť ako celok.”

 

Zo zákazu kupovania zbraní budú vyňatí farmári, vlastníci vidieckych pozemkov, profesionálny lovci škodnej a profesionálne ochranky. To im ale nebude príliš platné, pretože vláda súčasne prikázala uzavrieť všetky predajne so zbraňami.

 

Queensland: zákaz bez výnimiek

Podobný zákaz bol prijatý tiež v Queenslande. Aj tu rad legálnych držiteľov, ktorí si pred krízou nevytvorili dostatočné zásoby munície, príde skrátka. Kristen Ridge, profesionálna lovkyňa škodnej, si novinám posťažovala:

” Rovnako ako väčšina ľudí kupujeme strelivo hromadne. Poslednú dodávku sme objednali a zaplatili, ale teraz ju nemôžeme dostať. Budeme musieť prestať poskytovať služby a odmietať ľudí, ktorí denne volajú, že ich ohrozuje zver, alebo že potrebujú utratiť zranené zviera. (…) Počty škodnej vzrastú, bude viac útokov a škodná sa oveľa viac rozšíri. 

 

Zákaz predaja zbraní má však oveľa širšie dôsledky. Bol napísaný pomerne nešťastným spôsobom. Vo vidieckych oblastiach väčšina predajcov zbraní súčasne predáva aj iný tovar potrebný pre bežné fungovanie fariem. Hoci bolo poľnohospodárstvo označené ako nepostrádateľný sektor ekonomiky, obchodníci, na ktorých sú farmári závislí, im teraz nič nepredajú. Paradoxne tak zrejme teraz môžu profesionálnym lovcom škodnej predať pušku, ale farmárom nesmú predať napríklad oplotenia.

 

Predseda spolku austrálskych strelcov Graham Pack k zákazu uviedol:

Dostali sme sa do bláznivej situácie, kedy klenotníctva, predajcovia značkového oblečenia a drogérie sú považované za nenahraditeľné a stále môžu predávať, ale priemysel, ktorý doslova dodáva jedlo do supermarketov v čase národnej krízy bol zo dňa na deň usmrtený.

 

Zatiaľ čo iní politici zákaz predaja zbraní odôvodňujú snahou o zaistenie bezpečnosti verejnosti, poslanec Nick Dametto vznáša pomerne zásadnú otázku: ” Čo sa stane, keď predajcovia upadnú do insolvencie a nebudú si môcť dovoliť ďalej platiť za zabezpečenie svojich predajní? 

 

Západná Austrália: Zavreli sme vám strelnice, takže zbrane nepotrebujete

V Západnej Austrálii začal platiť zákaz predaja zbraní už 27. marca. Miestny premiér ho okomentoval pomerne lapidárne. Ak sú zatvorené strelnice, potom predsa nikto nepotrebuje obchody so zbraňami.

Nad tým by Česi, ktorí zbrane držia z 80% na účely osobnej ochrany , zrejme pozdvihli obočie. U protinožcov sa na otázku osobnej bezpečnosti ale pozerajú inak. Ostatne, ako to odporučil zástupca veliteľa polície v Melbourne, v Austrálii platí: ” Ak vás doma v noci prepadnú, plne sa im poddajte. 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov