© MO SR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Armáda bude počas sviatkov asistovať Polícii pri kontrole dodržiavania obmedzenia pohybu obyvateľstva

Slovensko, 8.apríl 2020 ( AM, MO SR ) – Profesionálni vojaci budú v mestách a obciach na celom Slovensku asistovať príslušníkom Policajného zboru SR pri kontrole dodržiavania opatrení počas veľkonočných sviatkov v zmysle vládou prijatých opatrení na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19. Na plnenie asistenčných úloh a počas dohliadania na dodržiavanie verejného poriadku na základe požiadaviek policajného zboru bude v zmiešaných hliadkach od 8. do 13. apríla 2020 vyčlenených 714 príslušníkov ozbrojených síl. Profesionálni vojaci budú pri plnení týchto úloh rozdelení do dvoch 12-hodinových zmien. V jednej zmene bude plniť úlohy 357 príslušníkov ozbrojených síl.


 

„Verím, že tak, ako to bolo aj počas predchádzajúcich dní, či už počas testovania, alebo aj počas zabezpečovania prepravy zdravotníckeho materiálu a plnenia ďalších asistenčných úloh, budú profesionálni vojaci aj v tomto prípade oporou, na ktorú sa naši občania môžu spoľahnúť,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň pri tejto príležitosti ocenil príkladnú spoluprácu príslušníkov ozbrojených síl a policajného zboru. „Jednou z úloh profesionálnych vojakov v týchto hliadkach bude tiež usmerňovanie občanov Slovenska, aby dbali na dodržiavanie nariadení, a tiež, aby tieto pravidlá neporušovali,“ doplnil.

 

Šéf rezortu obrany taktiež pripomenul, že na plnenie asistenčných úloh v zmiešaných hliadkach s príslušníkmi policajného zboru v rámci opatrení voči šíreniu koronavírusu budú môcť ozbrojené sily v zmysle vládou schváleného uznesenia vyčleniť ďalších do 1 500 profesionálnych vojakov. Ako ďalej vysvetlil, v platnosti je tiež predchádzajúce uznesenie vlády, v zmysle ktorého je na plnenie týchto úloh už vyčlenených do 500 profesionálnych vojakov.

 

V súčasnosti plnia príslušníci Ozbrojených síl SR asistenčné úlohy na hraničných priechodoch, v miestach karanténnych centier, pri nemocniciach, a pomáhajú tiež s prepravou zdravotníckeho materiálu.  Príslušníci Úradu hlavného lekára Ozbrojených síl SR pokračujú v testovaní a odoberaní vzoriek v marginalizovaných rómskych komunitách, pričom dnes plánujú realizovať odbery v ďalších siedmich oblastiach.

Článok:  Nakupovať americké stíhačky či zdravotné pomôcky? – Bulharsko rieši podobnú dilemu ako Slovensko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov