© MO SR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Vojaci pokračujú v odoberaní vzoriek na východe Slovenska, začali tiež s prvou civilno-vojenskou operáciou UMBRELLA 1

 


Slovensko, 13.apríl 2020 ( Zdroj: AM, MO SR ) – Ozbrojené sily SR dnes začali s historicky prvou civilno-vojenskou operáciou pod názvom UMBRELLA 1. Má zabezpečiť občiansky život a bezpečnosť v uzatvorených rómskych komunitách. Špeciálne tímy ozbrojených síl zároveň pokračujú v odoberaní vzoriek na testovanie na ochorenie COVID-19. Informovať o situácii v dotknutých rómskych komunitách dnes prišiel aj minister obrany SR Jaroslav Naď, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko.

„Situácia sa zatiaľ vyvíja relatívne pozitívne. Od štvrtka, kedy sa tu uskutočnilo posledné stretnutie, sa urobilo viacero pozitívnych krokov, napríklad aj z hľadiska zásobovania jedlom. Zároveň máme pre ľudí nepretržite zabezpečenú pitnú vodu a rovnako tak zdravotnícke spôsobilosti,“ priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň doplnil, že niekoľko desiatok osôb z komunít bude na vlastnú žiadosť počas dnešného dňa premiestnených do zariadení štátnej karantény. „Ozbrojené sily SR robia svoju prácu naozaj na 100 %. Som hrdý na to ako konajú, pretože práve takýmto spôsobom ukazujeme ich dôležitosť v rámci domáceho krízového manažmentu,“ vyzdvihol šéf rezortu obrany.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko, Ozbrojené sily SR boli počas veľkonočných sviatkov v plnom nasadení. Súbežne prebiehajú rôzne operácie v rámci asistenčných služieb pre Policajný zbor SR, odberu vzoriek v rómskych komunitách, ako aj v prospech zabezpečenia verejného poriadku a občianskeho života v rámci karanténnych opatrení v rómskych komunitách. „Aktuálne je v teréne viac ako 1 500 profesionálnych vojakov, pričom priamo v okolí Krompách je ich približne 150. Prebiehajú tú dve operácie, jednak je tu testovací tím v rámci operácie Karusel, plus účelové zoskupenie, ktoré má zabezpečiť poriadok, bezpečnosť a pomoc štandardnému občianskemu životu miestnych komunít. Sú pripravené tiež prostriedky na dezinfekciu, zdravotnícke zariadenie, ako aj ženijné družstvo pre podporu dodávky dreva a v neposlednom rade tiež prvky logistickej podpory,“ povedal.

Prácu Ozbrojených síl SR ocenil aj predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. „Vidím, že aktivity, ktoré tu prebiehajú, sú naozaj na špičkovej úrovni. Vďaka tejto skúsenosti z terénu budem vedieť lepšie vyhodnotiť veci, ktoré budú prichádzať do Národnej rady SR,“ povedal. Zároveň na margo rôznych hoaxov a dezinformácií o údajnej militarizácií nasadenia profesionálnych vojakov pripomenul, že Ozbrojené sily SR sú štandardne súčasťou civilného krízového manažmentu a aj v tejto situácii majú svoju nezastupiteľnú úlohu.

Od piatka 3. apríla 2020 do nedele 12. apríla 2020 odobrali Ozbrojené sily SR na testovanie na ochorenie Covid-19 celkovo 1990 vzoriek v 86 komunitách. Dnes je naplánovaný odber v ďalších 12 obciach. Odbery priamo v teréne a v operačných centrách zabezpečujú dve stovky vojakov. Účelové zoskupenie pre operáciu Karusel je vyskladané z vojenských špecialistov na civilno-vojenskú spoluprácu zo Síl pre špeciálne operácie, do ktorých je začlenený vojenský zdravotnícky personál v podriadenosti Úradu hlavného lekára OS SR. Do operácie sú zapojené aj ďalšie zložky slovenského vojenského letectva a pozemných síl.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov