©sana
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Američania zničili – Rusi postavili, Obyvatelia Dajr az-Zaur porozprávali o užitočnosti “ruského pontónového mosta” cez Eufrat

Sýria, 14.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Jediný most cez rieku Eufrat neďaleko sýrskeho mesta Dajr az-Zaur vybudovaný ruskými vojakmi umožnil miestnym farmárom dodávať produkciu do mesta a nadviazať spojenie medzi osadami po oboch stranách rieky.


 

Miestni obyvatelia oznámili, že pred vojnou mali 12 mostov cez Eufrat, ale americké letectvo ich zničilo. Ruskí vojaci postavili vlani stometrový pontónový most, ktorý spojil brehy v okolí Dajr az-Zaur.

 

 

“Tento most jediný zostal. Máme príbuzných na druhej strane rieky, skôr sme sa často navštevovali. Po zničení mostov sme túto možnosť nemali, “povedal novinárom inžinier z Rady guvernéra provincie Dajr az-Zaur Malik al-Omar. Teraz podľa jeho slov ľudia vďaka novému mostu získali možnosť jazdiť na návštevy a miestni farmári dodávať potraviny do mesta.

 

Väčšiu časť provincie tvorí púšť, avšak v údolí Eufratu je skutočná oáza. Farmár Abd al-Haj Šmajan spomína, že keď teroristi Islamského štátu dobyli toto územie, bol nútený utiecť do púšte z miest, kde jeho rodina obrábala pôdu 150 rokov.

 

“Akonáhle teroristi odišli, získali sme možnosť normálne pracovať a žiť v pokoji. Sýrski vojaci a Ruská armáda nám darovali možnosť pokojného života a práce. Dnes tu pestujem pšenicu, zeleninu, hodlám tiež zasiať bavlník, “povedal farmár.

V osade dnes takmer nie sú zborené domy, všetko už bolo opravené. Všade je počuť hluk traktorov, poľnohospodári orú. 

“Návrat do týchto miest je to najlepšie, čo sa dá vymyslieť. Mám traktor a prácu. Moji susedia sú živí a zdraví, “povedal traktorista Halil Abul.

 

Úrodu farmári prepravujú do Dajr az-Zaur cez “ruský most”, ktorý postavili ruskí vojaci . “Ideme do Dajr az-Zaur predávať našu úrodu, fazuľa, papriku, cesnak. Dosť na tom dobre zarobíme, “povedal farmár Turkasian Hamad, ktorý s malým nákladiakom prepravil cez most niekoľko desiatok vriec zeleniny.

Miestni obyvatelia majú vďaka jedinému mostu možnosť rýchlo dôjsť do mesta za rôznymi účelmi.

 “Deti bolí v krku, ideme do nemocnice,” ukazuje miestna obyvateľka Hamar na svoje deti, trojročnú dievčatko a šesťročného chlapčeka. “Po tom, čo sa tu objavil most, je to veľmi pohodlné.”

 

Miestni obyvatelia pripomenuli tiež iný príbeh súvisiaci s mostom a ruskými vojakmi. Akonáhle bol vlani na jar postavený, išiel cez neho malý nákladiak riadený miestnym mužom. Kvôli poškodenému pravému kolesu stratil kontrolu nad vozidlom, auto spadlo do vody a začalo sa potápať. Topiace auto zachránil veliteľ monitoringového oddielu a montážnik. Rozbili bočné sklo, vytiahli ľudí a poskytli im pomoc. Čoskoro vyzdvihli z vody tiež samotné auto s pomocou vozidla Ural-5557.

Potom ruskí vojaci rýchlo opravili most, ktorý hneď začal normálne fungovať.

Na sýrskom území oslobodenom od teroristov prebieha dnes veľká renovácia obytných budov, podnikov a infraštruktúry. Podľa správy ruského Strediska pre zmierenie znepriatelených strán a kontrolu nad premiestnením utečencov bolo v Sýrii v posledných rokoch zrekonštruovalo 957 škôl a 238 zdravotníckych zariadení, opravených šesť automobilových mostov a takmer 1,3 tisíca kilometrov ciest, 1,2 tisíce kilometrov elektrického vedenia, spustených 199 objektov zásobovania vodou, 315 pekární, 776 transformovní, 14,5 tisíca priemyselných podnikov.

 

Dnes prebieha v 345 mestách a osadách provincií Aleppo, Damask, Dajr az-Zaur, Lázikija, Hama, Homs, Dar’a, Suvajda, Kunejtra a Rakka práca na renovácii 2,7 tisícky obytných domov, 225 škôl, 176 predškolských zariadení, 241 zdravotníckych stredísk, 203 pekární, 203 transformovní, 281 vodární a 90 kultových stavieb.

 

Video: Ozbrojené sily Sýrie zajali 17 teroristov – s ich transportom sa veľmi netrápili

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov