©sputnik
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo, Ručné zbrane a výstroj,

Čínske námorníctvo čoskoro prekoná americké – podľa výskumu agentúry Kongresu

USA, 5.máj 2020 ( AM ) – Nová správa predložená zákonodarcom USA ukazuje rozsah čínskej námornej expanzie a jej pravdepodobný výsledok. Do konca tohto desaťročia bude mať Čínske námorníctvo najsilnejšie námorníctvo na svete, ktorého plavidlá na hladine aj pod hladinou prevýšia námorníctvo iných krajín.


 

Zdá sa, že americké námorníctvo nemá primerané zdroje na kompenzáciu tohto nárastu a musí žiť so skutočnosťou, že nebude vykonávať žiadnu zmysluplnú kontrolu nad ázijsko-tichomorským regiónom po 20. rokoch 21. storočia. 39-stranová správa “Čínska námorná modernizácia: implikácie pre americké námorné kapacity”-  bola pripravená Kongresovou výskumnou službou a je k dispozícii na stiahnutie.

 

Kongresová výskumná služba je nestrannou agentúrou zodpovednou za distribúciu „včasného, ​​objektívneho a autoritatívneho“ monitoringu, ktorý slúži cieľom legislatívy USA. Zverejnenie čínskej námornej modernizácie koncom apríla je pre jej obsah alarmujúci. V úvode správy je zrejmé, že Čína je odhodlaná presadiť sa ako svetová mocnosť a sleduje niekoľko cieľov naraz. Znie:

Čínske vojenské modernizačné úsilie … je zamerané na rozvoj spôsobilostí pre vojenské riešenie situácie s Taiwanom, ak je to potrebné; na dosiahnutie väčšieho stupňa kontroly, alebo nadvlády nad čínskym pobrežím, najmä Juhočínskym morom; na presadzovanie názoru Číny, že má právo regulovať zahraničné vojenské činnosti vo výhradnej hospodárskej zóne 200 míľ; na obranu čínskych komerčných námorných komunikačných liniek, najmä tých, ktoré spájajú Čínu s Perzským zálivom; na vysídlenie vplyvu USA v západnom Pacifiku; a na presadzovanie štatútu Číny ako regionálnej vojenskej sily a hlavnej svetovej moci.

 

Ak sa tieto ciele zdajú príliš ambiciózne a vzbudzujú skepticizmus, záverečné poznámky na strane 25 správy sú stručné a nedotknuté. Znie:

… Čínska snaha o modernizáciu námorných lodí od 90. rokov 20. storočia podstatne znížila americkú výhodu a ak sa súčasné trendové línie námorných spôsobilostí v USA a Číne nezmenia, Čína by sa nakoniec mohla v celkovej námornej spôsobilosti vyrovnať a predčiť dokonca aj USA.

 

Na podporu svojich tvrdení správa poskytuje 18 strán s priloženými fotografiami, ktoré hodnotia schopnosti najväčších investícií Čínskeho námorníctva, ako napríklad aj najsmrteľnejšie strategické rakety DF-21D a DF-26, z ktorých druhá je balistická zbraň stredného doletu –  raketa schopná zasiahnuť americké základne na Guame a Okinawe. Na strane 12 sú obsiahle komentáre k programom Čínskych lietadlových lodí CATOBAR označených ako typ 002, ale správa nie je podrobná ohľadom jadrovo poháňaným typom 003, ktorých veľkosť a rozsah sa zhodujú s americkou USS Gerald Ford.

 

.

 

 

 

Podrobné tabuľky na stranách 22 a 23 odstraňujú akékoľvek pochybnosti o celkovej sile Čínskeho námorníctva. V tabuľke 1 sú uvedené všetky typy hladinových lodí a ponoriek od roku 2005, čo odhaľuje prijatie torpédoborcov, dieselových ponoriek a fregát, ktoré nafúkli čísla Čínskeho námorníctva, a ktoré tak v roku 2019 dosiahli paritu s americkou námornou silou.

 

Starnúca flotila amerického námorníctva však bude čeliť nielen novej generácii čínskych vojenských lodí, ale bude nimi tiež výrazne prevyšovaná. Tabuľka 2 na strane 23 potvrdzuje rovnaký výsledok pre „bojové lode “ alebo pre plavidlá schopné zapojiť sa do bojových operácií. Americké námorníctvo sa môže tešiť z výhod so svojimi nukleárnymi útočnými ponorkami, ale od tohto roku sa zase Čínske námorníctvo môže tešiť znateľnému nárastu počtu novších bojových povrchových lodí.

 

Čína ide stimulovať domácich výrobcov zbraní – ponúka znížené poplatky za národné patenty v obrannom priemysle

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov