foto: narodni domobrana
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Šok v Česku! Vláda podporí domobranu sumou až 250 miliónov korún

Česko, 20.máj 2020 ( AM ) – Česká vláda si zjavne začína uvedomovať bezpečnostné riziká v Európe. Vláda dnes na svojom zasadnutí schválila finančnú podporu spolkom, ktoré sa zaoberajú domoobranou. Návrh zákona ešte musí potvrdiť snemovňa, podľa predpokladov tento zákon podporia aj opoziční KSČM, SPD, Trikolora …


 

Minister obrany Metnar vysvetľuje na svojom tweete návrh zákona

 

Návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 222/1999 Zb. O zabezpečovaní obrany Českej republiky, v znení neskorších predpisov a zákon č. 153/1994 Zb. O spravodajských službách Českej republiky v znení neskorších predpisov. Základným cieľom návrhu zákona je stanovenie novej súčasti existujúceho systému prípravy občanov na obranu štátu, a to záujmovej prípravy občanov na obranu štátu, ktorá bude vykonávaná na základe Ministerstvom obrany akreditovaných programov takisto ním akreditovanými brannými subjektami definovanými návrhom zákona.

 

Minister obrany zožal okamžite vlnu kritiky

 

Vyčlenených má byť 250 miliónov korún.  V Česku je niekoľko desiatok subjektov, ktoré sa na rôznych úrovniach kvality a efektivity zaoberajú nejakou formou brannej prípravy. Bez.jednotnej metodiky a centralizácie spoločného úsilia sa však táto podpora môže ľahko minúť svojmu účelu. Minister obrany tak okamžite začal byť terčom kritiky nielen od pacifistov ale aj od zástancov brannej prípravy kvôli amatérsky pripravenému zákonu. Paradoxne vyznievajú aj slová ktoré uviedol český minister vnútra Jan Hamáček v septembri minulého roku:

“Domobrana nesmie nahrádzať bezpečnostný systém. Ministerstvo vnútra chystá novelu zákona, ktorá postaví tieto organizácie mimo zákon. “Nezískajú prístup k zbraniam a ich existencia bude tiež protiprávne,”

 

 

 

Koniec hry na vojakov – Česko postaví domobranu mimo zákon

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov