© sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí technologickí giganti údajne spolupracujú s čínskymi sledovacími firmami

USA, 24. máj 2020 ( AM, Sputnik ) – V októbri 2019 Washington umiestnil na svoj zoznam subjektov niekoľkých čínskych firiem zaoberajúcich sa umelou inteligenciou, aby obmedzil ich prístup k americkým technológiám, čo je rovnaká čierna listina, na ktorej je čínska firma Huawei.


 

CNBC citoval správu Top10VPN , v ktorej sa uvádza, že Amazon, Google a Microsoft patria medzi skupinu amerických spoločností, ktoré boli označené ako firmy poskytujúce “základné webové služby, ktoré poskytujú pomoc webovým stránkam čínskych sledovacích spoločností obvinených z porušovania ľudských práv.

 

Top10VPN je webová stránka, ktorá kontroluje služby virtuálnej privátnej siete (VPN) a zaoberá sa otázkami súvisiacimi s ochranou osobných údajov . Simon Migliano, vedúci výskumu v Top10VPN podľa CNBC povedal, že

“prostredníctvom poskytovania základných webových služieb týmto kontroverzným spoločnostiam americké firmy hrajú úlohu v šírení vysoko invazívnych produktov dohľadu, ktoré majú potenciál podkopať ľudské práva po celom svete” .Dodal, že “napriek úsiliu Trumpovej administratívy oddeliť americký a čínsky technologický sektor, pokračujúca prítomnosť amerických spoločností v diskrétnejšom prostredí ukazuje, že spolupráca medzi nimi zostáva” .

 

Top10VPN konkrétne vybral Amazon a Google, ktoré údajne poskytovali webové služby spoločnosti Dahua Technology a Hikvision, zatiaľ čo služby spoločnosti Microsoft boli údajne používané čínskymi start-upmi umelej inteligencie SenseTime a Megvii.

 

Okrem toho správa Top10VPN zmienila Twitter a Facebook ako spoločnosti, ktoré údajne poskytujú služby siete pre doručovanie obsahu čínskej spoločnosti Hikvision. Všetky americkej spoločnosti uvedené v dokumente odmietli túto záležitosť komentovať.

Správa prichádza po tom, čo tieto čínske sledovacie firmy boli v októbri 2019 zaradené na čiernu listinu Bieleho domu za údajné porušovanie ľudských práv v autonómnej oblasti Ujgurskej krajiny Sin-ťiang. V správe z augusta 2018 odborníci OSN na odstránenie rasovej diskriminácie uviedli, že až 1 milión etnických Ujgurov je držaných v takzvaných prevýchovných táboroch. Peking existenciu takýchto táborov opakovane poprel a tvrdil, že nepodložené obvinenia súvisia s tým, že sa jedná o odborné školy zriadené v rámci protiteroristického úsilia v regióne.

 

Čínske spoločnosti s umelou inteligenciou boli zaradené na rovnakú čiernu listinu ako Huawei, čo bol tvrdý zákrok, ktorý Washington rozpútal proti čínskemu technologickému gigantovi v máji 2019. V tej dobe americké ministerstvo obchodu zakázalo poskytovateľom internetu používať produkty spoločnosti a americkým technologickým spoločnostiam predaj technológií čínskej technologickej spoločnosti, bez toho aby najprv získali zvláštnu licenciu. Biely dom tvrdí , že spoločnost spolupracuje s čínskou vládou, aby jej umožnila špehovať tých, ktorí používajú firemné vybavenie. Obvinenia boli odmietnuté ako Pekingom, tak aj spoločnosťou Huawei.

 

Otras vo Švajčiarsku. CIA desiatky rokov používala miestnu kryptografickú spoločnosť pre medzinárodnú špionáž

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov