SU-27
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Ruské stíhačky zachytili americké lietadlo nad Čiernym morom

Rusko, 2. júl 2020 (AM ) – Stíhacie lietadlá Čiernomorskej flotily vzlietli do vzduchu, aby zachytili americké prieskumné lietadlo. Informovala o tom tlačová služba Južného vojenského okruhu. Špeciálne sily protivzdušnej obrany zaznamenali americké lietadlo v značnej vzdialenosti od hraníc a nepretržite ho sledovali pomocou radarových kontrol . Za týmto účelom boli do vzduchu vyslané viacúčelové stíhačky Su-27.


 

“Ruské bojové lietadlá sa priblížili k leteckému cieľu a označili ho za prieskumné lietadlo RC-135W Rivet Joint US Air Force. Potom lietadlo zmenilo kurz a zamierilo preč od ruských štátnych hraníc, “uviedla tlačová služba.

Uvádza sa, že hranice americké lietadlo neporušilo. V správe sa zdôrazňuje, že let ruských lietadiel bol vykonaný v súlade s medzinárodnými pravidlami pre využívanie vzdušného priestoru .

V poradí ide už o tretí podobný incident s americkými lietadlami nad Čiernym morom v posledných dňoch. Dňa 26. júna vzlietla do vzduchu stíhačka Su-30, aby zachytila hliadkové lietadlo R-8A Poseidon, strategické prieskumné lietadlo RC-135 a tankovacie lietadlo KS-135. Len o tri dni neskôr, 29. júna, sa P-8A Poseidon a RC-135 znova priblížili k ruským hraniciam .

 

Aktivita americkej armády sa zvýšila aj v ďalších oblastiach blízko ruských hraníc. V polovici júna si nad Baltským morom všimli bombardér B-52H a ruská armáda v reakcii na to vyslala do vzduchu lietadlo Su-27. O niekoľko dní neskôr už B-52H letel nad Ochotským morom. Odprevadili ho ruské Su-30, Su-35 a MiG-31.

 

 

 

 

 

 

 

Prvý podpredseda výboru pre medzinárodné záležitosti Rady federácie Vladimír Džabarov, ktorý sa vyjadril k akcii americkej armády, povedal, že ruské stíhačky sú pripravené kedykoľvek zastaviť let, ak to bude potrebné. Senátor tiež upozornil na skutočnosť, že frekvencia týchto letov sa zvyšuje so zhoršujúcou sa medzinárodnou situáciou .

Prieskum ruských hraníc

Zahraničné lietadlá a drony pravidelne vykonávajú prieskum u ruských hraníc. Často sú vidieť nad Baltským morom, v oblasti Krymu a Krasnodarského kraja, rovnako ako v blízkosti ruských základní v Sýrii. Len za posledný týždeň ruská armáda zaznamenala v blízkosti štátnych hraníc asi 21 prieskumných lietadiel a šesť bezpilotných lietadiel. Kvôli tomu boli stíhačky dvakrát vyslané do vzduchu.

Stíhačka Su-27

Su-27 je perspektívna ruská viacúčelová stíhačka štvrtej generácie. Stroj dokáže vyvinúť rýchlosť až 2,6 tisíc km / h. Môže operovať na všetkých letových výškach a vďaka veľkému doletu môže vykonávať aj hliadkovaciu činnosť. Lietadlo bolo navrhnuté tak, aby dokázalo zničiť všetky druhy vzdušných, pozemných a morských cieľov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov