Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko zvyšuje počet vojsk na dôležitých východných smeroch – nacvičujú aj mobilizáciu ako vo vojnovej dobe

Rusko, 18. september 2020 (AM) – Rusko zvyšuje počet vojakov na obzvlášť dôležitých smeroch na východe krajiny, vyhlásil minister obrany RF, armádny generál Sergej Šojgu na zasadnutí ministerského kolégia.


 

Rokovanie kolégia sa začalo prerokovaním splnenia akčných plánov na roky 2019-2025 vo Východnom vojenskom okruhu a Severnej flotile s ohľadom na stelesnenie májových výnosov prezidenta RF, jeho pokynov podľa výsledkov porád v Soči a posolstva Federálnemu zhromaždeniu.

“Vojenská a politická situácia na východnom strategickom smere je aj naďalej napätá. Vo Východnom vojenskom okruhu sa má konať komplex opatrení za účelom neutralizácie hrozieb. Na obzvlášť dôležitých smeroch sa dôsledne zvyšuje počet vojenských útvarov. “

Zvýšenie vojenských aktivít mnohých krajín na východnom smere neprispieva k stabilite v tomto regióne, povedal tlačový hovorca prezidenta RF Dmitrij Peskov.

“Južné more, je to tam nepokojné, zvýšená vojenská aktivita neregionálních štátov, a pod. To všetko samozrejme neprispieva k stabilite v regióne. Vidíme tam zvýšenú vojenskú aktivitu mnohých štátov, “odpovedal Peskov na žiadosť novinárov okomentovať výrok ministra obrany o napätí vo východnom smere, ako Južné more sa predtým označoval Tichý oceán.

.

 

Šojgu chce zvýšiť mobilizačnú pripravenosť armády a námorníctva

Ministerstvo obrany RF zvýši mobilizačnú pripravenosť ruskej armády a námorníctva, povedal Sergej Šojgu.

“Za účelom ďalšieho zvýšenia mobilizačnej pripravenosti armády a námorníctva sme prijali príslušný plán a plníme ho v súlade s cieľmi, úlohami a termínmi spolu s akciami iných štátnych orgánov,” povedal Šojgu na zasadnutí kolégia MO.

Konajú sa komplexné mobilizačné cvičenia pod vedením veliteľov vojsk vojenských okruhov a Severnej flotily, počas ktorých sa nacvičujú aktivity súvisiace s eventuálnou činnosťou vojsk, orgánov štátnej moci a ekonomiky regiónov v podmienkach vojnovej doby. Minister poznamenal, že na čele odvodových komisií a štábov územnej obrany stoja gubernátori, čo “zvyšuje kvalitu splnenia mobilizačných opatrení”.

“Z rozhodnutia vrchného veliteľa sa počas každoročných strategických cvičení overuje pripravenosť orgánov štátnej moci a priemyselných podnikov na splnenie úloh pre zaistenie mobilizácie Ozbrojených síl aj vo vojnovej dobe,” dodal Šojgu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov