.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

NATO v ohrození: Turecko testovalo ruský raketový systém S-400

 


Turecko, 18.október 2020 (AM) – Turci úspešne testovali nadobudnuté systémy S-400. A nikto nepresvedčí Erdogana, aby odstúpil od vzťahov s Ruskom. Ich systémy obracajú na ruby americké technológie a odhaľujú slabiny amerických vojenských technológii. Je pochopiteľné, že sa Washington stavia na zadné, pretože takto sa Turecko stane nezávislé v obrane. Prinajmenšom získajú možnosť porovnať vždy tú istú situáciu na nebi vďaka dvom nezávislým systémom. Jeden z nich je vysoko špičkový a dokáže vytvárať komunikačnú sieť medzi nimi a teda systém môže spolupracovať s iným, vzdialeným. To ten americký nedokáže v takej miere, ako to robí S-400.

Ankara, lepšie povedané prezident Erdogan prehlásil, že Turecko má záujem tieto systémy tiež vyrábať pod lokálnou faktúrou, prípadne aj tie úplne najnovšie S-500. Ako sa zachová v tejto otázke Moskva sa ešte nevie, aj keď rokovania určite prebehli. Žiadna strana k tejto otázke nevydala ešte informáciu. Dúfajme však, že turecká červená vlajka so svojou bielou hviezdou je signálom pre hamburger a privedie Tureckého prezidenta k rozumu a prejde radšej k boršču.

Ako sa dalo očakávať, po pohyboch pozorovaných v posledných dňoch v regióne Sinop na pobreží Čierneho mora a zverejnení oznámenia o zákaze všetkých letov v jeho blízkosti turecké sily použili 16. októbra ruský systém protivzdušnej obrany S-400 „Triumf“ odpálením striel proti cieľovým bezpilotným lietadlám typu Banshee.

Zábery ukazujúce odlet jednej z týchto rakiet boli vysielané prostredníctvom sociálnych sietí. Vláde blízka televízna stanica Haber 7 túto správu potvrdila, rovnako ako ďalšie turecké médiá a agentúra Reuters. Ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vojenský zdroj spomenula streľbu troch rakiet. „Všetky úspešne zasiahli určené ciele,“ uviedla.

Turecko však už začalo testovať systém S-400 testovaním svojich radarov s F-16 patriacich k jeho letectvu už v novembri 2019.
„Je to znepokojujúce. Stále si veríme a stále hovoríme s Turkami, aby sme sa pokúsili nájsť cestu von. Nechcem ísť do toho, čo prezident môže a čo nemôže. Ale jasne sme vyjadrili tureckej vláde naše želanie, aby sa vzdialila od úplnej prevádzky“ S-400, potom zareagoval šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

Pre Washington je použitie takého ruského systému nezlučiteľné s implementáciou lietadiel F-35. Výsledkom bolo, že Turecko bolo vylúčené z tohto programu vedeného spoločnosťou Lockheed-Martin, hoci si objednalo 100 exemplárov tohto zariadenia a prvé kusy mu boli práve dodané v Spojených štátoch (lietadlá, pôvodne určené pre Turecko prepadnú v prospech Americkej armády).

Začiatkom tohto mesiaca počas návštevy Ankary generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opäť pripomenul tureckým predstaviteľom, že systém S 400 nebolo možné integrovať do systému leteckej a raketovej obrany Aliancie. Ale nič nezabralo. Rovnako ako hrozba sankcií zavedených Washingtonom v prípade aktivácie ruských systémov. Okrem toho, reakcia ministerstva zahraničia nenechala na seba dlho čakať.

USA vyjadrili tureckej vláde, že získanie ruských vojenských systémov, ako je S-400, je neprijateľné. Ak sa to potvrdí, potom dôrazne odsúdime vystrelenie testovacej rakety S-400, ktorá je nezlučiteľná s povinnosťami Turecka ako spojenca NATO a strategického partnera USA, reagoval Morgan Ortagus, hovorca ministerstva zahraničia. A varoval Ankaru pred potenciálne vážnymi následkami, ak Ankara prípadne ohrozí bezpečnosť vzťahov s Washingtonom.

Pripomíname, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už pohrozil Spojeným štátom, že im odoprú prístup na leteckú základňu Incirlik, kde sa nachádza depozit taktických jadrových bômb B61 poskytovaných NATO a uzavrú základňu v Kureciku, kde je umiestnený kľúčový radar pre protiraketový kordón Aliancie.

Amerika zjavne končí svoje obdobie hegémonie počas ktorého žila na úkor snáď celého sveta. Tí, čo to nevidia, by si mali dať trochu kyslíkovej kúry, alebo niektorým by stačilo odložiť svoje rúšky a nadýchať sa sviežeho vzduchu, pretože znížená dávka kyslíka je mimoriadne nebezpečná pre mozog a samotný organizmus vôbec.

Američania investovali do vojny a ich vnútrozemie sa rozpadá. Niekoľko metropol je skutočne špičkových. Vnútrozemie však na mnohých miestach vyzerá úplne ináč a človek by si myslel, že je v nejakej rozvojovej krajine kde pred týždňom zaviedli elektriku. Číňania investovali do infraštruktúry a dokážu vyrábať veľmi lacno. Preto sa Američania zobúdzajú do stále väčšej neistoty z toho, že ich Čína predbehne nie len ekonomicky, ale aj vojensky. A v oboch prípadoch sa to už otvorene prehodnocuje, pričom niekto už radí Čínu ako prvú veľmoc v jednom či druhom smere, iní ju ešte ponechávajú na druhom mieste, nakoľko ich trh hodne závisí od americkej spotreby.
Nech je akokoľvek, Amerika stráca na svojej sile a odpor rôznych štátov sveta proti ich spôsobom neustále rastie.

Zdá sa, že Turecko vsadilo na budúcnosť, v ktorej dáva Rusko väčšiu istotu prežitia, ako americký spojenec.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov