Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Nevídaný čin Austrálčanov – ospravedlnili sa za krutosti v Afganistane

Austrália, 21. november 2020 (AM) – Veliteľ OS Austrálie generál Angus John Campbell sa ospravedlnil za zločiny austrálskych vojakov počas operácie na území Afganistanu. Experti hodnotia, že tým urobil neobyčajný čin, pretože spojenci Austrálčanov, vojaci V. Británie a USA, doposiaľ nič také neurobili.


 

V stredu 18. novembra sa Afganistanu za vojnové zločiny svojich vojakov, spáchané v rokoch 2005-2016, ospravedlnili aj austrálske úrady. Uviedli, že „takéto správanie je hlbokou neúctou voči dôvere, ktorú nám preukázal afganský národ, ktorý sa na nás obrátil s prosbou o pomoc v jeho štáte“.

 

Úrady Austrálie išli ešte ďalej a uverejnili správu o konkrétnych narušeniach svojich vojakov Afganistane. Založená je na vyše 400 svedectvách a analýze desiatok tisíc dokumentov, ktorú urobil sudca Najvyššieho súdu Nového Južného Walesu Paul Brereton. Hovorí sa v nej o 39 zabitiach a dvoch prípadoch neopodstatnene krutého zaobchádzania. Všetko sa to stalo mimo bojového poľa.

 

Austrálskych žoldnierov obvinili zo zabíjania neozbrojených civilistov v Afganistane. Video

 

Väčšina zo zabitých Afgancov boli vojnoví zajatci. V správe sú mená 25 aktívnych i bývalých austrálskych vojakov, uvádza SBS World News. Veliteľ Brereton v tejto súvislosti vyhlásil, že vojenské útvary a jednotky, ktoré sa uvádzajú v správe, budú reformované alebo rozpustené a voči vojakom budú prijaté individuálne riešenia. Budú im tiež anulované hodnosti a vyznamenania.

 

Dňa 12. novembra 2020 bolo voči vojenským zločincom vznesené obvinenie a premiér Austrálie Scott Morrison, odvolávajúc sa obvinenia z „vážnych protiprávnych činov, a, možno aj, konaní trestnoprávneho charakteru,“ vymenoval špeciálneho prokurátora, čo Austrálii umožní vyhnúť sa konaniu v Medzinárodnom trestnom tribunály.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov