Nemeckí poslanci z SPD navrhujú vytvorenie európskej armády pripojenej priamo ku Komisii
Aktuality, Bezpečnosť,

Komu bude slúžiť Európska armáda, ak vznikne?

 


Nemecko, 24. november 2020 (AM) – Nemeckí poslanci za SPD vypracovali projekt na vytvorenie európskej „28. armády“ nezávislej od členských štátov a na čele s novým “európskym komisárom obrany”. Armáda, ktorá by sa mohla byť vyjadrením “suverenity”. Nemecký denník Die Welt opisuje projekt skupiny sociálnodemokratických poslancov z SPD, ktorej cieľom by bolo vytvorenie spoločnej európskej armády. Títo poslanci by chceli, aby bola táto 28. armáda EÚ priamo podriadená Európskej komisii pod vedením nového európskeho komisára pre obranu.

Európska komisia opäť zneužíva svoje právomoci voči držiteľom zbraní

Pre poslancov SPD je to „revolučná podpora“ pomalej a zložitej vojenského zjednocovania Európy. Podľa Fritza Felgentreu, jedného z hovorcov skupiny SPD, je cieľom „zlepšiť schopnosť EÚ konať nezávisle“. „Okrem už existujúcej kapacity na presadzovanie obchodnej politiky a požadovanej väčšej diplomatickej jednoty môže 28. armáda trvale posilniť vojenský pilier európskej spolupráce,“ vysvetľuje Welt.

Analytik Baránek: Naša armáda, nech jej levia bohyňa vojny Sachmet dá viac takých vojvodcov ako má

Nadnárodná „28. armáda“
Podľa tohto projektu by táto nová nadnárodná armáda (ak by uzrela svetlo sveta) spočiatku zahŕňala 1 500 vojakov, čo by malo v strednodobom horizonte dosiahnuť 8 000 mužov. Títo ľudia by boli regrutovaní z profesionálnych vojakov, ktorí už slúžia v armádach EÚ, a mohli by jednotlivo požiadať o vstup do nej. V rámci „28. armády“ by títo vojaci už neboli podriadení svojim národným veliteľským štruktúram, ale „šéfovi obrany“ Európskej únie. Politickú kontrolu nad touto novou armádou, odlišnou od národných armád, by zabezpečil Európsky parlament prostredníctvom novej obrannej komisie. Poslanci by potom na žiadosť Komisie schválili operácie jednoduchou väčšinou.

Lavrov: Európania revidujú výsledky vojny, oslavujú nacistov a ich komplicov, ničia pamätníky osloboditeľov

Na ceste k návratu projektu CED z roku 1954?
Jedinou embryonálnou európskou armádou porovnateľnou s návrhom SDP sú v súčasnosti iba bojové skupiny Európskej únie (GTUE), čo sú ozbrojené skupiny schopné vykonávať vojenské zásahy v rámci bezpečnostnej politiky EÚ a jej spoločnej obrany. Iniciatíva zahájená v roku 1999, ktorá sa javí pre EÚ skôr ako debakel, má stále problémy s hľadaním prispievateľov vojenských jednotiek do jej radov.

Projekt, ktorý pripomína projekt Európske obranné spoločenstvo (CED) odmietlo Francúzsko v roku 1954. CED malo potom vytvoriť európsku armádu s nadnárodným velením, ktorá by bola pripojená k NATO. Gaullisti a komunisti v Národnom zhromaždení potom zmarili projekt jeho postavením proti.

Znamená táto túžba po silnejšej európskej vojenskej spolupráci zo strany týchto poslancov SPD túžbu po strategickej nezávislosti od Atlantickej aliancie? Alebo sú títo vojaci predurčení na to, aby boli umiestnení tiež pod vlajku NATO? Súčasné stanoviská nemeckej koaličnej vlády, pre ktoré musí EÚ zostať pod americkou taktovkou, nepremýšľajú v prospech prvej hypotézy vyjadrujúcej nezávislosť európskej obrany. Ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová vyhlásila 2. novembra, že „ilúzie európskej strategickej autonómie musia prestať pretože Európania nebudú schopní nahradiť Ameriku v jej rozhodujúcej úlohe poskytovateľa bezpečnosti“.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov