Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

National Interest: Ako USA chcú vojnou poraziť Rusko?

USA, 30.December 2020 (AM) – Rozhodujúcim faktorom v mohutnej vojne proti veľkým mocnostiam, takým, ako Rusko a Čína, bude vybojovanie vzdušnej nadvlády, napísal list The National Interest.


 

V jeho článku sa hovorí, že v konflikte s veľmi silným štátom, to znamená vedenie úspešných vzdušných súbojov a zo vzduchu zničenie protivníkovi jeho moderných systémov protivzdušnej obrany. (Dejiny však ukazujú, že toto sa Spojeným štátom nepodarilo ani v Kórejskej a ani vo Vietnamskej vojne. V iných konfliktoch bojovali s výrazne slabšími súpermi a nie s rovnocennými. Pozn. -vmi-)

 

National Interest, zrejme vedomý si tejto skúsenosti, poznamenáva, že moderná vzdušná vojna bude mať úplne odlišný charakter, ako boli konflikty v Iraku a v Afganistane (Vidíte, na Vietnam a Kóreu NI asi zabudol. Pozn. -vmi-). V takejto vojne sa USA zrazia s technicky veľmi vyspelým protivníkom.

 

„Naše spomienky vychádzajú zo skúseností podmienok zaostalého technologického prostredia. Pričom len nedávno sme sa začali zaoberať tým, ako zastaviť technologicky vyspelého protivníka a ako upraviť princípy použitia vzdušnej sily,“ poznamenáva zástupca náčelníka štábu vojenských vzdušných síl USA genpor. Joseph Guastella.

 

Hovorí, že vzdušné nálety budú mimoriadne nevyhnutné na dosiahnutie akéhokoľvek úspechu. „Nie je možné uskutočňovať regionálnu operáciu len s použitím rakiet. Počas operácie Púštna búrka (Desert Storm) bolo určených 60 cieľov, lenže na prípad operácie v Európe alebo v Juhočínskom mori ľahko môžeme určiť aj sto cieľov,“ povedal Guastella.

 

Autor článku tiež spresňuje, že úplne víťazstvo v akomkoľvek konflikte bude závisieť od schopnosti dominovať a dosahovať víťazstvo tak na zemi, ako aj vo vzduchu vďaka zladenej činnosti všetkých druhov vojsk. Tento poznatok však nie je žiadnou novinkou, je starý najmenej dvetisíc rokov.

Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov