Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA majú veľa spojencov, prečo je z nich Austrália najviac proti čínska?

Čína, 31.December 2020 (AM) – Čínsky denník Global Times (Huangqiu Shibao) označil ako “nezmyselné ” vzťahy medzi Čínou a Austráliou vo svojom najnovšom príspevku. Čínsko-austrálske vzťahy sú podľa denníka stále napätejšie.


 

“Diplomatická komunikácia medzi oboma krajinami na ministerskej úrovni a vyššie bola prerušená na viac ako rok. Mnoho Austrálčanov nazýva Čínu hlavnou a najvážnejšou vonkajšou hrozbou a problémom pre nich aj pre celý svet. V očiach väčšiny Číňanov sa Austrália, ktorá sa považovala za dôležitého obchodného partnera, vynikajúce miesto pre štúdium v ​​zahraničí a cestovný ruch, stala hlavným „stúpencom“ USA pri potláčaní Číny. Môžeme povedať, že vzájomné porozumenie medzi týmito dvoma krajinami prešlo mimoriadne hlbokými zmenami.

 

Najpodivnejšie je, že Čína a Austrália sa začali nenávidieť takmer bezdôvodne. Dokonca aj veľa Číňanov, ktorí študujú medzinárodné vzťahy a rozumejú všetkým jemnostiam geopolitiky spojeným s týmito zmenami, považujú súčasný stav vecí za úplne nemysliteľný. Pretože Čína a Austrália sú geograficky ďaleko od seba a kvôli svojej odľahlosti nemajú územné spory a trenice a dvojstrannému obchodu sa darí, majú dostatok dôvodov a zdrojov na udržanie priateľských vzťahov na dlhú dobu.

 

Realita je však taká, že z čínskeho hľadiska sa Austrália stala po Spojených štátoch pre Čínu najnepriateľskejšou krajinou. Austrália presadila okrem iniciatívy na vylúčenie spoločnosti Huawei z výstavby sietí 5G aj prijatie „zákona o predchádzaní zahraničným interferenciám“ proti Číne. A v otázke Juhočínskeho mora je ako extrateritoriálna krajina aktívnejšia ako krajiny v rámci regiónu. Číňania sú presvedčení, že hlavným dôvodom, pre ktorý Austrália „spláca dobrým za dobré“ Číne, je ten, že to od nej požaduje Washington.

Nevídaný čin Austrálčanov – ospravedlnili sa za krutosti v Afganistane

Keď austrálska vláda uskutočňovala politiku škodlivú pre záujmy a reputáciu Číny, uprostred horúceho napätia s Čínou tiež vyhlásila, že Austrália si nevyberie stranu medzi Čínou a USA, a prikladala veľký význam rozvoju vzťahov s Čínou. Niektorí austrálski úradníci zdôraznili, že Austrália robí iba všetko, čo je potrebné na ochranu svojich záujmov. Jej politika voči spoločnosti Huawei je rovnaká ako v Japonsku a pozícia Austrálčanov v mnohých otázkach týkajúcich sa Číny sa líši od postavenia USA.

 

Austrálska strana je jednoznačne presvedčená, že Čína by mala prijať rôzne kroky Canberry, vyvolané skutočnosťou, že Austrália je spojencom USA, a že by mala rešpektovať austrálsku „slobodu prejavu“ a nemala by namietať proti austrálskym urážlivým vyhláseniam proti nej. A z nejakého dôvodu dúfa, že jej zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny bude jednostranné, zatiaľ čo Čína musí o všetkých druhoch austrálskych záležitostí mlčať. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia nedávno zverejnil na svojom osobnom účte na Twitteri karikatúru zobrazujúcu zverstvá austrálskej armády v Afganistane a Canberra zareagovala veľmi tvrdo.

 

Podľa nášho názoru berie Canberra austrálske spojenectvo s USA a ich hodnotový systém príliš vážne. Tieto dva faktory nemuseli nevyhnutne spôsobiť vážne zhoršenie vzťahov medzi Austráliou a Čínou, pretože USA majú veľa spojencov a veľa západných krajín má rovnaké hodnoty ako Austrália. Napríklad Japonsko: okrem toho, že je spojencom USA, vedie aj historické spory s Čínou. Prirodzené podmienky pre spoluprácu medzi Austráliou a Čínou sú zjavne lepšie ako medzi Japonskom a Čínou. Posledné kroky Austrálie voči ČĽR sú však oveľa radikálnejšie ako kroky Japonska a austrálsko-čínske vzťahy sú ešte neporovnateľnejšie so vzťahmi medzi Južnou Kóreou a ČĽR.

 

Dúfame, že Austrália z tohto pohľadu prehodnotí svoju pozíciu. Mnoho západných krajín sa musí vyrovnať s takzvaným problémom „vzostupu Číny“, ale pozícia Austrálie je oveľa vyššia ako priemerná úroveň „zadržiavania Číny“ západnými krajinami. Je ťažké nájsť vysvetlenie tohto javu.

 

Tiež sme si všimli, že austrálska verejná mienka vrátane opozičných strán nemá vážne námietky proti zlepšeniu vzťahov s Čínou. Austrálsky premiér Scott Morrison nedávno uviedol, že obrat Austrálie smerom ku USA bol „verejnou mienkou nepochopený“. Keď však všetci videli súčasné správanie Austrálie voči ČĽR, ľudia si položili otázku: aký význam majú slovné vyhlásenia Austrálčanov, že sú pripravení rozvíjať čínsko-austrálske vzťahy, ak v tomto smere nepodniknú žiadne skutočné kroky?

 

Rok 2020 sa končí. Čínsko-austrálske vzťahy by sa mali v nadchádzajúcom roku 2021 aspoň minimálne zlepšiť. Najdôležitejšie je, že Austrália musí skutočne zmeniť svoj postoj k Číne a upraviť svoje kroky, namiesto toho, aby na jednej strane pomáhala USA „uhryznúť“ Čínu, a vzápätí na druhej strane musela robiť lacné vyhlásenia, že “ nedrží žiadnej strane. “ V opačnom prípade bude Austrália naďalej platiť za svoju neopodstatnenú politiku voči Číne.”

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov