Fotografia ukazuje príchod vakcín Sinovac na palube letu tureckých aerolínií v tureckej Ankare 30. decembra 2020
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecko chce vyrábať vakcínu Sputnik V

Turecko, 31.December 2020 (AM) – Lietadlo spoločnosti Turkish Airlines s vakcínami Sinovac, pristálo v stredu na letisku Esenboga v hlavnom meste Ankara o 5.44 h (0244 GMT). Lietadlo nieslo tri milióny dávok, ktoré budú použité na imunizáciu 1,5 milióna ľudí.


 

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že Ankara dostane 50 miliónov dávok vakcíny Sinovac a prvých 20 miliónov dávok sa dodá v priebehu decembra a januára.

“Lietadlo, ktoré prinieslo naše vakcíny, dorazilo na letisko Esenboga.” Testy sa začnú v Turecku v ústave farmaceutických a zdravotníckych pomôcok. Ihneď po dokončení testov sa náš vakcinačný program uskutoční pod koordináciou Generálneho riaditeľstva pre verejné zdravie. Spoločne uspejeme, “uviedol Koca.

 

Minister tiež oznámil, že krajina zakúpi až 30 miliónov dávok inej vakcíny vyvinutej nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech. Očkovanie nebude zatiaľ povinné a Turecko sa snaží presvedčiť verejnosť o nevyhnutnosti očkovania proti koronavírusu.

 

 

 

Fotografia ukazuje príchod vakcín Sinovac na palube letu tureckých aerolínií v tureckej Ankare 30. decembra 2020

 

 

Turecko si kladie za cieľ vyrábať Sputnik V

Minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu v utorok vyhlásil, že Turecko si kladie za cieľ vyrábať ruskú vakcínu Sputnik V Covid-19 na domácom trhu, ale pred očkovaním svojich občanov požiadal o ďalšie informácie. Rusko oznámilo niekoľko medzinárodných zmlúv na dodávku Sputnik V, vakcíny pomenovanej podľa satelitu z doby sovietskej éry, ktorý spustil vesmírne preteky a poukazuje na geopolitický význam projektu pre Moskvu.

„Počas včerajšieho zasadnutia vlády [pondelok] náš minister zdravotníctva uviedol tieto informácie z Ruska a že všetko je na dobrej ceste,“ uviedol Čavusoglu.

„Cieľom tejto spolupráce nie je len dodávka vakcín, ale … aby sa táto vakcína mohla vyrábať aj v Turecku.“

 

V utorok hlásilo Turecko 15 805 nových prípadov koronavírusu a 253 úmrtí, počet obetí sa tak zvýšil na 20 388 úmrtí. Doteraz sa z tejto choroby zotavilo viac ako 2 milióny ľudí. V súčasnosti je v krajine viac ako 2,17 milióna potvrdených prípadov.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov