Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Islamský štát sa prihlásil k útoku na policajtov v Groznom v ruskom Čečensku

Rusko, 02. január 2020 (AM) – K útoku v Groznom, ktoré je hlavným mestom Čečenskej autonómnej republiky Ruskej federácie, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na extrémistické médiá. K útoku na policajtov došlo v Groznom 28. decembra. Dvaja teroristi s nožmi sa pokúsili zobrať policajtom zbrane. Jeden policajt zomrel, druhý bol zranený. Útočníci boli na mieste zlikvidovaní.


Podľa lídra Čečenska Ramzana Kadyrova bola zistená totožnosť útočníkov – jedná sa o dvoch bratov, Hasana a Husajna, rodákov z Ingušska. V roku 2012 sa presťahovali do Čečenska a pracovali v pekárni. Vyšetrovací výbor Ruska začal trestné konanie kvôli zásahu do života policajtov.

 

Zadržaní boli dvaja bývalí členovia Basajevovho a Chattabovho gangu

V decembri boli v Čečensku zadržaní dvaja bývalí členovia gangu Šamila Basajeva a Chattába, ktorí sa podieľali na vražde 15 ruských vojakov v roku 1999. Operácia sa uskutočnila v spolupráci s Vyšetrovacím výborom a ministerstvom vnútra za vojenskej podpory Ruskej gardy, spresnil rezort.

 

 

 

“Rodáci z Čečenskej republiky Idalov Aslanbek a Idalov Salambek, účastníci konfliktu 4. októbra 1999 v rámci banditských formácií S. Basajeva a E. Chattaba boli zadržaní a postavení pred predbežné vyšetrovanie príslušníkmi ruského ministerstva obrany neďaleko obce Červlennaja v okrese Shelkovskij v Čečenskej republike, .” …

 

 

Druhá Čečenská vojna a hrdinský boj ruských výsadkárov na strategickej kóte 776

 

Zadržanie bolo vykonané v rámci trestného prípadu začatého RF na základe trestného činu podľa článkov 209 („Zbojníctvo“), 279 („Ozbrojená vzbura“), 317 („Zásah do života strážcu zákona“) Trestného zákona Ruska, spresnila FSB. Orgán činný v trestnom konaní dodal, že aktivity na hľadanie účastníkov trestných činov teroristickej povahy z minulých rokov pokračujú. Pri strete 4. októbra 1999 bolo za účasti zadržaných zabitých 15 ruských vojakov a ďalších 28 bolo zranených.

 

Šamila Basajeva, ktorý bol strojcom najkrvavejších povstaleckých útokov spáchaných na ruských civilistoch, zaradila OSN na listinu teroristov. Prihlásil sa tiež k zodpovednosti za útok na školu v Beslane, ktorý si vyžiadal 330 ľudských obetí, vrátane množstva detí.

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov