.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto vyzbrojuje svet?

 


Francúzsko, 16. január 2021 (AM) – V roku 2019 zaznamenala francúzska letecká spoločnosť Dassault nárast predaja o 105% – výsledky boli do veľkej miery spojené s úspechom ich vlajkovej lode Rafale. Ten sa teší veľkému úspechu po mnohých rokoch od jeho zavedenia do aktívnej služby vo Francúzskej armáde (dodaný v 2001, vstup do služby 2002). Dlhé roky zostával nepredajný a to aj napriek jeho špičkovým schopnostiam a použitým technológiám.

Za pripomienku stojí to, že po prvý krát sa predviedol 4 júla 1986 pod názvom RAFALE A a nasledovalo niekoľko ďalších prototypov. Francúzske armády postupne nakúpili k dnešnému dňu 180 strojov a ďalšie budú dokúpené v nasledujúcich rokoch. Dassault pripravil skutočne výnimočné lietadlo schopné (aspoň zatiaľ) prijímať rôzne technologické vylepšenia bez nutnosti vážnych konštrukčných zmien. Vo Francúzsku má už tradične lokálna výroba prednosť pred čímkoľvek zo zahraničia a lietadlá patria k segmentu, ktorý Francúzi nie sú ochotní len tak vymeniť za niečo, aj keď to má prípadne nejakú nálepku vyššej modernosti.

Aj keď je ešte stále príliš skoro na to, aby sme zhodnotili predaj v zbrojnom priemysle v roku 2020, tak ten, ktorý sumarizuje výsledky najväčších spoločností v tomto sektore v roku 2019 nám umožňuje vyvodiť záver, že zisky obchodníkov so zbraňami sa medziročne zvýšili aj ďalší rok. Podľa údajov Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) dosiahlo 25 najväčších spoločností tržby 361 miliárd dolárov (294 miliárd eur). Táto suma nie len veľká a ani astronomická. Je to hlavne odkaz, že v tejto oblasti (segmente) sa vždy darí ak je firma v tých správnych zoznamoch. Toto číslo stúplo o 8,5% za jeden rok a o 15% za štyri roky. Devätnásť z dvadsiatich piatich spoločností kótovaných na burze zaznamenalo vyššie príjmy ako v predchádzajúcom roku.

Zbrojársky priemysel, ako sa zdá je preto možné považovať za ťahúňa ekonomiky, obzvlášť v období kríz, kedy síce niet čo dať do úst, ale na zbrane budú peniaze vždy. To by mohol povedať kto koľvek, dáva to logiku. Ale podľa prieskumu vo Francúzsku sa zistilo, že práve investície do zbrojárskej výroby sú tie najefektívnejšie pre vládu, lebo až 95% peňazí (približne) zostáva doma v lokálnych firmách, u zamestnancov, v daniach a podobne.

Nie je prekvapením, že v rebríčku nehorázne dominuje mierotvorca USA, popredný svetový výrobca a aj vývozca zbraní má na trhu so zbraňami aspoň 36%, ak hovoríme o nejakej forme verejných informácii. Zoznam je preto takmer z polovice obsadený americkými spoločnosťami. Štyri čínske spoločnosti, vrátane troch z 10 najlepších, predstavovali 16% výnosov zo zoznamu. Iba šesť európskych obranných spoločností je v top 25, z toho sú dve vo Francúzsku, dve vo Veľkej Británii, jedna v Taliansku a Airbus, ktorý predstavuje združenie európskych hráčov. A tí strašní a nebezpeční Rusi majú v rebríčku len 2 firmy. A pochybujem, že by Rusi nakupovali v USA svoje zbrane.

Najväčší percentuálny nárast pripadá francúzskej spoločnosti Dassault Aviation so zvýšením o 105% za jeden rok. Spoločnosť ťažila najmä z exportných úspechov spoločnosti Rafale, vedúcej osobnosti francúzskeho leteckého priemyslu. Rok 2019 bol preto veľmi dobrým vinobraním pre rodinný podnik založený v roku 1929, ktorý sa prvýkrát dostal do rebríčka SIPRI.

Poradie (podľa priamych príjmov zo zbrojenia) prvých 25 najväčších zbrojárskych firiem na svete (podľa SIPRI) pre rok 2019:

25. United Shipbuilding (Rusko) — 4,5 Mds$

24. China South Industries Group Corporation, CSGC (Čína) — 4,61 Mds$

23. Rolls-Royce (Veľká Británia) — 4,71 Mds$

22. EDGE (Spojené Arabské Emiráty) — 4,75 Mds$

21. General Electric (USA) — 4,76 Mds$

20. Booz Allen Hamilton (USA) — 5,14 Mds$

19. Leidos (USA) — 5,33 Mds$

18. Honeywell International (USA) — 5,33 Mds$

17. Dassault Aviation Group (Francúzsko) — 5,76 Mds$

16. Huntington Ingalls Industries (USA) — 7,74 Mds$

15. Almaz-Antey (Rusko) — 9,42 Mds$

14. Thales (Francúzsko) — 9,47 Mds$

13. Airbus (transeurópsky) — 11,05 Mds$

12. Leonardo (Taliansko) —11,11 Mds$

11. United Technologies (USA) — 13,1 Mds$

10. L3Harris Technologies (USA) — 13,92 Mds$ (+3,4%)

9. China North Industries Group Corporation, Norinco (Čína) — 14,54 Mds$

8. China Electronics Technology Group Corporation, CETC (Čína) — 15,09 Mds$

7. BAE Systems (Veľká Británia) — 22,24 Mds$

6. Aviation Industry Corporation of China, AVIC (Čína) — 22,47 Mds$

5. General Dynamics (USA) — 24,5 Mds$

4. Raytheon (USA) — 25,32 Mds$

3. Northrop Grumman (USA) — 29,22 Mds$

2. Boeing (USA) — 33,58 Mds$

1. Lockheed Martin (USA) — 53,23 Mds$

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov