.
Aktuality, Bezpečnosť,

V predvečer inaugurácie sa Biely dom a Kapitol z bašty slobody a demokracie menia na vojenský bunker

USA, 17. január 2021 (AM) – Pripravení na uvedenie do služby! Počet vojakov v okolí vládneho centra vo Washingtone sa zvýšil na 25 000. Taktiež bol vydaný rozkaz strieľať v prípade nutnosti. Tisíce ozbrojených vojakov, všetky ulice sú uzavreté, to sa deje vo Washingtone v predvečer Bidenovej inaugurácie. Tá sa uskutoční za dvojitým plotom a pod ochranou ozbrojených strážcov.


 

 

Americký prezident Donald Trump opustí Biely dom vo Washingtone v stredu ráno miestneho času, iba niekoľko hodín predtým, ako zloží prísahu zvolený prezident Joe Biden. Na ceste do svojho sídla Mar-a-Lago na Floride sa zastaví na neďalekej spoločnej základni amerického letectva a námorníctva Joint Base Andrews v štáte Maryland, kde sa uskutoční aj oficiálna rozlúčka. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v piatok informujú viaceré americké médiá ako denník Washington Post, televízia NBC News či agentúra AP.

 

Podľa Jima Acostu, korešpondenta televízie CNN v Bielom dome, je pred Trumpovým odchodom z Washingtonu naplánovaná rozlúčka ako v prípade štátnej návštevy, ktorá bude zahŕňať vojenskú kapelu, čestnú salvu a červený koberec.

 

Podľa NBC News by Trump mohol na základni vystúpiť so záverečným príhovorom vo svojej funkcii. Televízia však poznamenáva, že plány sa neustále menia, pričom ešte tento týždeň sa v Trumpovom okolí šírila informácia, že prezident môže odísť z Bieleho domu už v utorok.

 

.

 

Na okamžité preskúmanie bezpečnostných opatrení v komplexe vládnych budov na Kapitole vo Washingtone bude dohliadať generál vo výslužbe Russel Honoré, ktorý koordinoval záchranné akcie po hurikáne Katrina. V piatok to podľa agentúry AFP oznámila predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová.

 

Vysvetlila, že celý komplex na Kapitole musí prejsť previerkou po tom, ako doň 6. januára násilne prenikli rozvášnení prívrženci dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. Po ich vpáde bolo prerušené spoločné zasadanie oboch komôr Kongresu, ktoré bolo venované potvrdeniu výsledkov prezidentských volieb a víťazstva kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena.

 

Bezpečnostným zložkám trvalo niekoľko hodín, kým situáciu a celý komplex a jeho okolie dostali opäť pod kontrolu. Ich zlyhanie vyvolalo vlnu kritiky – o to viac, že došlo k obetiam na životoch, zraneným i materiálnym škodám.

 

Pelosiová pripomenula, že previerka bezpečnostných operení je nutná aj vzhľadom na blížiacu sa inauguráciu Joea Bidena za 46. prezidenta USA, ktorá sa uskutoční 20. januára. Generálporučík vo výslužbe Russel Honoré má podľa nej okamžite preveriť bezpečnostnú infraštruktúru, súčinnosť jednotlivých bezpečnostných štruktúr, ako aj procesy velenia a riadenia. Dodala, že Honoré je “rešpektovaným lídrom so skúsenosťami s riešením kríz”.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov