.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Kedmi: Kvôli Rusku nemôžu už Spojené štáty s nikým viesť vojnu

Izrael, 20. január 2021 (AM) – Washington už nebude môcť odvrátiť pozornosť Američanov od vnútorných problémov pomocou nekonečných vojen kvôli vážnemu posilneniu ruskej vojenskej sily. Občiansky konflikt v USA dosiahol takú intenzitu, že už nie je možné „vypustiť paru“ pomocou ďalšej „malej víťaznej vojny“ v zámorí. Vyjadruje to s presvedčením izraelský vojensko-politický expert Jakov Kedmi, ktorý sa podelil o svoj názor na rozhlasovú stanicu Vesti FM.


 

Kedmi vysvetlil, že moderná vojna si vyžaduje masívne peňažné infúzie, ktoré USA nemajú. Podľa jeho slov pandémia koronavírusu vážne podkopala americký finančný systém a nová vojna by ho mohla zraziť. Plánom Pentagónu bráni aj nesmierne zvýšená vojenská sila Ruska. Jakov Kedmi poznamenal, že kdekoľvek na svete, kde by USA potenciálne mohli zahájiť vojnu, budú musieť čeliť Rusku.

 

„Americká armáda chápe, že Ukrajina je vojna s Ruskom. Sýria je vojna s Ruskom. A Venezuela je vojna s Ruskom. Vojnu dnes nemôžu začať, pretože existuje Rusko, “zdôraznil expert.

 

Izraelský analytik Kedmi pomenoval hrozbu, ktorá by mohla zničiť USA

Odborník nazval to, čo sa deje v Amerike, Mccarthyzmus – hnutie, ktoré bolo v 50. rokoch sprevádzané politickými represiami. Podľa Kedmiho s tým dnes v USA nikto nebojuje. Doteraz sa v USA nič také nestalo, politológ si je istý.

“Dosiahli úplne novú úroveň, ktorá zlomí ich hospodárstvo,” uviedol expert minulý týždeň v éteri Soloviev LIVE.

 

Súčasný Mccarthyzmus priniesol novú etapu – brutálnejšiu, univerzálnejšiu, ohavnejšiu a vulgárnejšiu. Politológ pripomenul, že naposledy sa americká spoločnosť postavila proti rozšíreniu tohto hnutia.

 

Ľudia sú pripravení o prácu, majú zakázaný vstup do lietadla. Médiá šíria dezinformácie, nenávisť a pokrytectvo, uviedol Kedmi. Analytik si je istý, že to zruinuje a zlomí USA ako štát. Takáto aktivita proti polovici obyvateľov krajiny je šialenstvo.

 

Mccarthyzmus, alebo „červená panika“: Pomenovanie získalo toto obdobie podľa amerického senátora Josepha McCarthyho, ktorý na začiatku 50 rokov stelesňoval protikomunistickú hystériu. McCarthy stál v čele komisie na vyšetrovanie neamerickej činnosti, ktorá viedla k tomu, že aj v knižniciach sa likvidovali nevhodné tituly, vyhadzovali sa ľudia z práce kvôli podozreniu zo sympatií ku komunizmu a bývalý americký prezident Rooswelt mal len jediné šťastie, že si ho nepozvali na koberec, pretože bol v čase besnenia maccarthyzmu už mŕtvy.

McCarthyzmus bol obdobím „stredovekého honu na čarodejnice“, bolo to obdobie plné všeobecného podozrievania, odsudzovania a strachu. Prezumpcia neviny sa stala zdrapom papiera a neexistovala. Obvineným mohol byť ktokoľvek a obvinený musel dokazovať svoju nevinu – na hlavu postavený jeden zo základných princípov demokracie. Útočilo sa na vedcov, úradníkov, vojakov, ale aj umelcov.

 

Obvineným bol aj Charlie Chaplin, pretože v čase II. svetovej vojny sa zúčastňoval kampane na otvorenie druhého frontu. Určité kruhy v USA a na Západe si totiž želali vstúpiť do vojny proti Nemecku čo najneskôr, pretože dúfali, že Nemci a Rusi sa vo vzájomnom súboji natoľko oslabia, že nedokážu potom odolať sústredenému tlaku USA. Až obrovské problémy Nemcov na Východnom fronte a rýchly postup Červenej armády v 1943 roku prinútil Američanov zmeniť svoj postoj a pripraviť operáciu na otvorenie II. frontu, ku ktorému prišlo v roku 1944.

 

Chaplina však McCarthy nedokázal odstrániť jednoducho, predsa len išlo o svetoznámeho umelca. Vyriešil to nakoniec tak, že keď Chaplin v letel v roku 1952 pricestoval do Británie, zakázali mu návrat do USA. Chaplin potom 25 rokov žil vo švajčiarskom exile. Chaplin nebol jediný, koho McCarthy a jeho poskokovia šikanovali. Trápili aj skladateľa, klaviristu a dirigenta Leonarda Bernsteina, otca americkej atómovej bomby Roberta Oppenheimera a dokonca Alberta Einsteina, ktorého obviňovali z podpory anarchie, pretože presadzoval dodržiavanie ľudských práv a bol zástancom ideí sociálneho štátu.

 

McCarthyho besnenie trvalo približne 4 roky. Keďže útočil silne aj proti Židom (Chaplin, Bernstein, Einstein, Oppenheimer boli Židia, rovnako ako stovky ďalších prenasledovaných Američanov) a zdravý rozum sa nedá zastaviť (napriek silným snahám politikov, ktorí si neželajú inteligentných obyvateľov), začal mať po štyroch rokoch problémy. Najprv ho odstránili z vrcholných pozícii a keď oslabol jeho mocenský vplyv, vyhodili ho ako besného psa na ulicu. McCarthy začal mať zdravotné problémy, zbláznil sa a zomrel vo veku 48 rokov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov