.
Aktuality, Bezpečnosť,

Satanovskij o zatknutí Navaľného: Návrat bez triumfu

Rusko, 20. január 2021 (AM) – Navaľnyj sa vrátil do Ruska z Nemecka. Dôvody nie sú také dôležité. Možno dostal príkaz – je čas stať sa posvätnou obeťou. Možno si naozaj chce vyskúšať kráľovskú korunu na hlave. Alebo sa rozhodli pokúsiť sa pod ním rozpútať masové nepokoje. Prečo je horší ako Tichanovská, Saakašvili alebo Pašinjan? On je lepší , známejší, populárnejší. Má celkom slušné množstvo priaznivcov a fanúšikov, a to aj medzi slušnými ľuďmi, pre ktorých je teoretickým symbolom niečoho strašne opozičného. Celkom úspešný projekt.


 

Nedávna otrava je pre neho opäť plus. Čo sa buď stalo, alebo nie, ale súdiac podľa všetkého toho delíria okolo FSB, Putinovho osobného rozkazu na elimináciu a chemického bojového agenta, ktorý ho, ako zázrakom, nemohli otráviť, hoci sa o to mnohokrát pokúsili, druhý na planéte po Skripaľovcoch môže tento efekt rýchlo vymiznúť. Zatiaľ ale je na vrchole slávy …

 

Navaľnyj priletel ale okamžite ho zatkli. A či už on, alebo jeho miestni sponzori, alebo nie miestni kurátori, sa rozhodli na pozadí hluku, ktorý rýchlo ustupuje okolo Navaľného, ​​zahrať víťazný návrat hrdinu, ako bol Solženicyn v 90. rokoch, tak to nevyšlo. A nemohlo to vyjsť.

 

Po prvé, Navaľnyj nie je Solženicyn. A nestal sa žiadnym všeruským guru, hoci sa veľmi, veľmi snažil. Po druhé, 90. roky nie sú rokom 2021. Vtedy nová vláda s veľkým odhodlaním privítala bojovníkov proti starej vláde, tých, ktorí boli známejší v zahraničí. Staré predrevolučné rusko-pravoslávne nacionalistické hodnoty Alexandra Isajeviča sa jej opäť javili ako dobrá alternatíva k nedávnej sovietskej minulosti. Teraz je sama vlasť takou silou a tieto hodnoty sú jej vlastné. Aj  jej krajina. A všetko, čo je v nej, je jej. A kritici a disidenti, ktorí s ňou bojujú, načo by jej boli v takom stave?

 

Prirodzene, ona potrebuje Navaľného uhasiť a nenosiť ho na rukách. Že by bola koniec koncov blázon, ktorý mu pomáha kopať jeho vlastný hrob? A že budúca skupina jeho intelektuálnej podpory pre „Echo“ bude kvíliť, takže budú vyrušovať bez prerušenia. Koho to zaujíma? Rovnako ako v prípade nových sankcií, ktoré požadovali pobaltské ministerstvá zahraničia. Ich úlohou je požadovať sankcie proti Putinovi a Rusku všeobecne. Prečo im venovať pozornosť? A všetkých ostatným. Už je to únavné, a nielen pre úrady.

 

Opäť neprišiel žiadny triumf, krvavý masaker na letisku ani bieloruský rozsah protestujúcich. Letisko bolo zmenené pod dobrou zámienkou, takže dav, ktorý nebol príliš veľký, bol na jednom a Navaľnyj priletel na druhé. Správny ťah. Niekto bol zadržaný. Tiež nič nové. Aký bol Vysockij? Tí, ktorí boli obzvlášť hluční, boli priskrutkovaní k chrbtu lôžok … Ale aj vtedy sa to zaobišlo bez toho. Ľudia mlčali. Koronavírus. Zase ráno: po prázdninách viesť deti do školy a ísť pracovať. Všetko je v normálnom režime.

Keď veľmi dlho všetkých hore nazývaš satrapami a katmi a špiníš na nich nie detinsky, nakoniec by sa mali aspoň nejako pokúsiť brániť. Čomu sa treba čudovať? V hre je veľa. Obrovská najbohatšia krajina, kolosálna moc znamená aj zložité problémy. Takže po určitý čas možno svrbenie na príčinnom mieste tolerovať, ale nie donekonečna. A tak ho poškriabali. Zatiaľ iba tak, kto vie?

 

Rovnaká honba za Trumpom a Trumpistami dnes v Štátoch ponúka toľko možností pre vývoj udalostí … Takže márne použili Navaľného. Už by sedel v Nemecku, nestalo sa. Chce cestu Berezovského, alebo Chodorkovského? Každý je kováč svojho šťastia a každý má napísaný svoj osud.

Jevgenij Satanovskij

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov