.
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecko a Azerbajdžan pripravujú spoločné zimné vojenské cvičenie

Turecko, 21. január 2021 (AM) – Turecko a Azerbajdžan uskutočnia od 1. do 12. februára v Karse najkomplexnejšie spoločné zimné vojenské cvičenia v poslednej histórii. Cvičenia sú určené na prípravu armád na vykonávanie operácií v nepriaznivých poveternostných podmienkach. V decembri, po skúsenostiach z posledného konfliktu v Karabachu, Azerbajdžan vytvoril nový armádny zbor. Až do vojny bola azerbajdžanská armáda zložená zo štyroch zborov, pričom 5. bol základom Nachčivanskej samostatnej kombinovanej armády. Nový je teda označovaný ako zbor 6.


 

Turecké S-400: Pompeo oznamuje americké sankcie proti Turecku

Americký minister zahraničia oznámil sankcie USA voči Turecku po tom, čo Turecko získalo ruské systémy protiraketovej obrany. Turecko a Rusko toto rozhodnutie odsúdili. USA sa rozhodli uvaliť sankcie na tureckú vládnu agentúru pre obstarávanie zbraní, SSB, za akvizíciu ruského systému PVO S-400. Toto oznámenie vydal 14. decembra šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

 

„Dnes prijaté opatrenia jasne signalizujú, že USA nebudú tolerovať veľké transakcie s ruským obranným a spravodajským sektorom,“ uvádza sa vo vyhlásení ministra zahraničných vecí.

 

Turecko opätovne potvrdilo svoju suverenitu – odoberie druhú sériu raketových systémov S-400 od Ruska

 

Pre Moskvu sú to „neoprávnené“ kroky

Moskva odsúdila ilegálne americké sankcie proti Turecku. Sergej Lavrov, ruský minister zahraničia to komentoval pre agentúru Ria Novosti nasledovne:
„Toto je ďalší prejav arogantného postoja k medzinárodnému právu, prejav jednostranných a nelegitímnych donucovacích opatrení, ktoré USA používajú dlhé roky, desaťročia vpravo a vľavo.”
(pozn. Red. Čo asi spraví tento spojenec so Slovenskom v prípade odmietnutia nákupu šrotu zpoza slanej mláky?)

 

Turecko kritizuje „nespravodlivé rozhodnutie“
Turecko okamžite odsúdilo „nespravodlivé“ sankcie uvalené z USA. „Vyzývame USA, aby preskúmali toto nespravodlivé rozhodnutie o uvalení sankcií a opätovne potvrdzujeme svoju pripravenosť riešiť túto otázku prostredníctvom dialógu a diplomacie v súlade s duchom spojenectva,“ uviedlo turecké ministerstvo zahraničia.

 

NATO v ohrození: Turecko testovalo ruský raketový systém S-400

Sankcie uplatnené proti vojenskému spojencovi
S odvolaním sa na zákon prijatý v roku 2017 americkým kongresom, ktorý takmer jednomyseľne schválil cieľ „čeliť americkým protivníkom sankciami“ (Caatsa), Washington zakazuje prideľovanie akýchkoľvek povolení na vývoz zbraní do Turecka a udelil finančné sankcie voči prezidentovi SSB Ismail Demirovi, ako aj ďalším vedúcim osobnostiam tejto tureckej vládnej agentúry.

 

Kongres 11. decembra schválil zákon o financovaní Pentagónu, ktorý obsahuje ustanovenie, podľa ktorého je výkonná moc povinná sankcionovať Ankaru za systém S-400, pretože je nekompatibilný so systémami NATO, ktorého je Turecko členom, aspoň zatiaľ.

 

Hrozba amerických sankcií visela nad Tureckom od vlaňajšieho prevzatia rakiet, ale prezident Donald Trump, ktorý má s tureckým prezidentom dobré osobné vzťahy, sa ich doteraz neodvážil spustiť.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ujal vedenia tým, že 11. decembra potvrdil, že americké sankcie proti jeho krajine budú vyjadrením „nedostatočného rešpektu zo strany USA voči ich veľmi dôležitému spojencovi v rámci NATO“.

 

„USA objasnili Turecku na najvyšších úrovniach a pri viacerých príležitostiach, že nákup systémov S-400 by predstavoval hrozbu pre bezpečnosť americkej vojenskej technológie a personálu a že by priniesol dôležité prostriedky pre ruský obranný sektor a zároveň mu poskytuje prístup k ozbrojeným silám a obrannému priemyslu v Turecku,“ zdôraznil Mike Pompeo.

 

Americký prvý tajomník ešte uviedlo, že Turecko sa predsa len, aj po našich upozorneniach (pozn. red. vyhrážkach) rozhodlo pristúpiť k nákupu S-400 a otestovať ich, aj keď v Turecku vedia, že existujú alternatívy kompatibilné so systémami NATO”.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov