.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Bloomberg: Ruská vakcína Sputnik-V je prekvapivým globálnym hitom

USA, 9. február 2021 (AM, Zerohedge) – Bloomberg, jedno z najvýznamnejších implicitne prozápadných médií, konečne po mesiacoch skepsy pripustil, že ruské údaje o očkovacích látkach COVID-19 zverejnené časopisom The Lancet ukazujú, že Kremeľ môže mať prekvapivý medzinárodný úspech. Bloomberg uvádza, že 20 krajín, vrátane kľúčových trhov ako India a Brazília, už stojí v rade na nákup vakcíny.


 

S mierou účinnosti nad 90% sa ruská vakcína vyvinutá tamojším Gamalejovým inštitútom s podporou ruského Fondu pre zvrchované bohatstvo ukázala ako účinnejšia ako čínska, a preto sa ju niekoľko krajín – vrátane maďarského člena EÚ – chystá kúpiť.

 

Najmenej 20 krajín schválilo očkovanie, vrátane Maďarska, zatiaľ čo kľúčové trhy ako Brazília a India sú blízko k jeho schváleniu. Teraz sa Rusko zameriava na cenný trh EÚ, pretože Únia zápasí so svojím očkovacím programom kvôli nedostatku dodávok.

 

V globálnej bitke o porazenie pandémie, ktorá si vyžiadala 2,3 milióna životov za niečo viac ako rok, získala súťaž o vakcíny geopolitický význam, pretože vlády sa snažia vymaniť z obrovských sociálnych a ekonomických škôd spôsobených blokádami obmedzujúcimi šírenie vírusu. To dáva Rusku náskok ako jednej z mála krajín, kde vedci vytvorili účinnú obranu.

 

Noviny citovali šéfa ruského suverénneho fondu, ktorý financoval vakcínový projekt.

„Je to pre nás zlomový okamih,“ uviedol v rozhovore Kirill Dmitriev, výkonný riaditeľ štátneho ruského fondu priamych investícií, ktorý podporoval rozvoj Sputniku V a zodpovedá za jeho medzinárodný rozvoj.

 

Krajiny využívajúce, alebo vyrábajúce ruskú vakcínu Sputnik-V

 

Bez ohľadu na úspech vakcíny Bloomberg dodáva, že samotná vakcína neurobí veľa pre to, aby sa Putinova reputácia na Západe zmenila. Úspech Sputniku neodstráni nepriateľstvo západných vlád voči Putinovi, aj keď by to mohlo posilniť geopolitický vplyv Ruska v regiónoch ako Latinská Amerika, tvrdí Oksana Antonenko, riaditeľka konzultačnej spoločnosti Control Risks.

„S touto vakcínou sa podarilo vyprodukovať niečo nové, po čom je dopyt po celom svete,“ uviedla.

 

Výrobné obmedzenia sú najväčšou výzvou, ktorej čelia všetci výrobcovia, pretože globálny dopyt vysoko prevyšuje ponuku. Rusko, ktoré sa zaviazalo bezplatnými dávkami pre svoju 146 miliónovú populáciu, začalo s produkciou minulý rok a vakcína sa v súčasnosti vyrába v ďalších krajinách vrátane Indie, Južnej Kórey a Brazílie.

 

Napriek Putinovmu štatútu ruského super zloducha zo strany USA a Európy,  frustrácia z Putinovej taktiky nikdy nezastavila EÚ v nakupovaní ruských energetických produktov. Prečo by im to teda malo zabrániť v nákupe vakcíny?

TYLER DURDEN

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov