Vladimír Putin
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Putin straší západných rusofóbov – najnovšie chce zachvátiť Európu použitím chemických zbraní

Litva, 12. február 2021 (AM) – Dnešné Rusko predstavuje pre Západ rovnakú hrozbu ako ZSSR po druhej svetovej vojne, pretože Vladimir Putin opakuje politiku Josefa Stalina. Uviedla to bývalá predsedníčka Parlamentného zhromaždenia NATO, bývalá ministerka obrany Litvy, poslankyňa Európskeho parlamentu Rasa Juknevičiene počas tlačovej konferencie „Ukrajina-NATO: Vízia – 2030“.


 

„Nezabudnite, prečo vzniklo NATO v roku 1949 – aby sa zabránilo šíreniu stalinistickej ríše ďalej na Západ. A v súčasnej realite vidíme veľmi podobnú situáciu.

 

 

Keď uvažujeme o „Európe od Lisabonu po Vladivostok“ a vidíme, že Rusko chce tento priestor zachvátiť pomocou chemických zbraní v stalinskej tradícii. A je potrebné obmedziť agresiu tejto krajiny a agresiu Putinovho režimu, “uviedla. Juknevičiene zdôraznila, že po návšteve vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella v Ruskej federácii by sa Západ mal spojiť a postaviť sa Rusku.

 

“A po minulotýždňovej návšteve Pana Borrella v Moskve sme stratili nádej, že sa Putin môže zmeniť.” A ak neprijmeme opatrenia, bude tu Európa s týmto režimom od Lisabonu po Vladivostok. Návšteva Pána Borrella znamenala koniec takýmto nádejam. Vidíme, ako sa situácia v tejto krajine zhoršuje (v Rusku – pozn. Red.). Preto sa domnievame, že je potrebné zaviesť spoločnú politiku, rovnako ako to bolo v roku 1949. Snažíme sa dosiahnuť koordinovanejšiu politiku, “zhrnula politička.

 

Vyše 80 europoslancov, vrátane troch slovenských, žiada demisiu Josepa Borrella

Skupina vyše 80 poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvala v otvorenom liste šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby odstúpil po svojej minulotýždňovej „ponižujúcej“ návšteve Moskvy, ktorá podľa ich názoru vážne poškodila dobrého meno Európskej únie. Túto informáciu týždenníka Politico v utorok potvrdili viacerí slovenskí europoslanci zúčastňujúci sa na prebiehajúcom plenárnom zasadnutí EP.

„Počas návštevy v Moskve Borrell opakovane nedokázal brániť záujmy Európskej únie,“ píše sa v liste zaslanom predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

 

List podpísalo 81 europoslancov z viacerých členských krajín a viacerých politických frakcií EP, vrátane troch slovenských zákonodarcov z frakcie európskych ľudovcov (EPP) – Vladimíra Bilčíka (Spolu), Miriam Lexmann a Ivana Štefanca (obaja KDH).

 

V otvorenom liste sa ďalej uvádza, že šéfka EK by mala prijať opatrenia, ak Borrell zo svojej funkcie neodstúpi. Borell má práve na utorňajšie poobedie naplánované vystúpenie v pléne EP a rozpravu s europoslancami k otázkam zahraničnej politiky EÚ.

 

Mnohí zákonodarcovia otvorene kritizujú Borrella, že počas svojej návštevy Moskvy, ktorá sa konala krátko po nepodmienečnom odsúdení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného z väzenia, bol nepresvedčivý a jeho cesta bola neúspešná.

 

Len krátko po spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý bol miestami otvorene nepriateľský, Moskva oznámila, že vyhosťuje troch diplomatov z členských krajín EÚ za ich podporu demonštrácií v prospech Navaľného.
Podľa signatárov listu mal šéf európskej diplomacie dôraznejšie čeliť Lavrovovi, ktorý hovoril o „arogancii“ EÚ v súvislosti s prípadom Navaľného a mal svoj pobyt v Moskve ukončiť v okamihu, keď sa dozvedel o vyhostení diplomatov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov