ISIS
Aktuality, Bezpečnosť,

Ženy a nevesty Islamského štátu žalujú Švédsko za “porušovanie ľudských práv”

Švédsko, 21. február 2021 (AM) – Švédsko sa ocitlo pod tlakom OSN. Tá vyzvala krajinu, aby si vzala späť deti a ženy zo švédskym občianstvom z táborov v Sýrii. Jedná sa o bývalé manželky a nevesty teroristov Islamského štátu. Množstvo manželiek a neviest teroristov Islamského štátu sa teraz nachádza v kempoch v Sýrii. Tie teraz žalujú Švédsko pred Európskym súdnym dvorom kvôli tomu, že krajina “zlyhala” pri ich odvoze “domov”, čo považujú za “vážne porušenie” ich ľudských práv.


 

“Veríme, že Švédsko zlyhalo vo veci privezení švédskych žien a detí z kempov v severovýchodnej Sýrii, čo je narušením ich ľudských práv. Ako reprezentanti množstva žien a detí v Roj campe si preto sťažujeme na Európsky súdny dvor a požadujeme, aby Švédsko plnilo svoje ľudsko právne povinnosti vo veci ich prevozu domov do Švédska, ” napísal vedúci ich právnického tímu Percy Bratt v právnických novinách Dagens Juridik, kde situáciu označil za “život-ohrozujúcu”.

 

Ich právnik označil situáciu v Roj campe a al-Hol campe v Sýrii za “nehumánnu”, kde dochádza k psychickému a sexuálnemu násiliu, chýbajú základné potreby, je zlá zdravotná starostlivosť. To všetko je údajne porovnateľné s mučením. OSN predtým uviedla , že Švédsko má povinnosti v oblasti ľudských práv. Krajina vraj musí vziať späť bývalých džihádistov so švédskym pasom. Bratt teraz dúfa, že to vláda urobí na základe svojej iniciatívy.

 

“Dúfam, že Švédsko čoskoro odpovie na volanie OSN, aby bolo zodpovedné a pomohlo týmto ľuďom vrátiť sa domov. Švédske ženy a deti v kempoch sú úplne závislé na švédskom štáte a jeho zásahu, aby im pomohlo z tejto hroznej situácie, “napísal Bratt. 

 

Právnici poukázali na skutočnosť, že švédske ministerstvo zahraničia dnes aktívne nepracuje, ani nemá záujem v  pomoci týmto ženám vrátiť sa do Švédska. Uviedli porovnanie s inými krajinami, Nemeckom a Fínskom, ktoré vyhoveli kurdskej administratíve, ktoré dané kempy kontroluje a odviezli k sebe i ženy i deti.

 

Švédsko urobilo niekoľko pokusov o stiahnutie svojich občanov zo Sýrie. Jeden z najviac známych prebehol na jar roku 2019, kedy bolo do Švédska odvezených sedem detí neslávne známeho náborára Islamského štátu Michaela Skramo. To vyvolalo debatu medzi politikmi aj v radoch verejnosti. Veľké množstvo detí v kempoch prišli na svet po tom, čo sa ich matky pridali k Islamskému štátu. Niektoré ženy sa znovu vydali potom, čo ich prví manželia, teroristi, boli zabití. Osud “manželiek Islamského štátu” ostáva v mnohých európskych krajinách háklivou témou. Okolo 300 islamistov zo Švédska sa pridalo k Islamskému štátu. Polovica sa už vrátila späť do Švédska. Krajina sa zatiaľ nedokázala súdne vysporiadať s týmito ľuďmi, lebo je ťažké preukázať ich zločiny, ktoré vykonali na Blízkom východe. Švédsko sa namiesto toho spolieha na rôzne de-radikalizačné programy.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov