ISHIGAKI, Japan – Fotografia zobrazuje čínske a japonské námorné pozorovacie plavidlá neďaleko ostrova Uotsuri, ktorý je súčasťou ostrovov Senkaku vo Východočínskom mori, Foto: Kyodo News Stills
Aktuality, Bezpečnosť,

Čínske lode sa priblížili k sporným ostrovom Senkaku. V minulom roku boli ich návštevy rekordné

Japonsko, 1.marec 2021 (AM) – Čínske lode sa znovu plavia v okolí ostrovov Senkaku. Správu zverejnila agentúra Kjódó s odkazom na japonskú námornú bezpečnostnú službu. Dve čínske lode boli zaregistrované v priľahlom pásme, časti mora hraničiace s výsostnými vodami v okolí ostrovov Senkaku na ktorej si robí nárok Čína. Agentúra zdôrazňuje, že v tejto oblasti boli čínske lode zaregistrované 16 dní za sebou. Námorná bezpečnostná služba je vyzvala, aby nevstupovali do výsostných vôd.


 

.

 

Čínske lode často vstupujú z priľahlej zóny do japonských výsostných vôd . Stalo sa tak napríklad pred týždňom, keď to urobili dve zo štyroch lodí. Na palube jednej z nich sa nachádzalo aj delo. Čínske lode minulý rok 333krát vplávali do priľahlej zóny, čo bolo rekordné . Do japonských vôd vplávali zase 24-krát. Minulý rok bol rekordný aj podľa dĺžky ich pobytu vo výsostných vodách. V októbri zostali v japonských vodách pri Senkaku cez 57 hodín. Predchádzajúci rekord je tiež z minulého roka, k podobnému incidentu došlo v júli, keď čínske plavidlá strávili vo výsostných vodách 39 hodín.

 

.

 

Ostrovy Senkaku sú predmetom územného sporu medzi Čínou a Japonskom. Japonsko tvrdí, že ich vlastní od roku 1895, v Pekingu zase pripomínajú, že na japonských mapách z roku 1783 a 1785 sú ostrovy vyznačené ako čínske územie. Po druhej svetovej vojne kontrolovali tieto ostrovy USA, boli odovzdané Japonsku v roku 1972.

 

.

 

Taiwan a kontinentálna Čína tvrdia, že Japonsko obsadilo tieto ostrovy protizákonne. Tokio ale tvrdí, že Čína a Taiwan si robia nárok na tieto ostrovy od sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď sa zistilo, že ich vody sú bohaté na úžitkové nerasty. Ešte viac sa územný spor vyhrotil po tom, čo japonská vláda odkúpila v roku 2012 od súkromného japonského majiteľa tri z piatich ostrovov zo súostrovia Senkaku, čím zdôraznila ich štátny status.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov