Na ministerstve obrany neuviedli sumu zmlúv ani presné označenie technológií kupovaných od USA, vojenský zdroj listu však oznámil, že Trumpova administratíva schválila vydanie povolenia na vývoz digitálnych hydrolokátorov a integrovaných bojových systémov v decembri roku 2020 a v januári tohto roku, a administrativа Joea Bidena schválila v februári vydanie povolenia na vývoz periskopických systémov.

 

Taiwan nemôže vyrábať spomínané systémy samostatne a musí sa spoliehať na USA. Projekt výstavby vlastných ponoriek iniciovala taiwanská vláda ešte v roku 2016, aby doplnila starnúcu flotilu zo štyroch ponoriek ôsmimi novými. Prvý prototyp, ktorý bude Tchaj-pej stáť 1,7 miliardy USD, má byť postavený do roku 2024 a uvedený do prevádzky v roku 2025. Práce na prototype začali v lodeniciach korporácie CSBC vlani v novembri.

 

List podotýka, že USA skôr neochotne predávali pokrokové vojenské technológie Tchaj-peju kvôli obavám, že sa ich potom zmocní Peking, administratíva Donalda Trumpa však schválila celý rad zmlúv o dodávkach zbraní Taiwanu, a podľa tvrdenia denníka nová administratíva bude podľa všetkého v Trumpovom prístupe pokračovať.

 

USA predávajú Taiwanu zbrane za miliardy dolárov na pozadí napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom, ktorý považuje Taiwan za svoju provinciu. Ministerstvo zahraničia ČĽR neraz označilo taiwansku otázku za najchúlostivejšiu v bilaterálnych vzťahoch Washingtonu a Pekingu. Čínske úrady neraz vyjadrili Spojeným štátom protest kvôli dodávkam zbraní Taiwanu.

 

Taiwan začal s výstavbou prvej vlastnej ponorky

Pre Taiwan to skutočne nie je ľahké, pokiaľ ide o hľadanie partnerov pre medzinárodný obranný program. Výmena jej 4 útočných ponoriek, z ktorých dve pochádzajú z konca druhej svetovej vojny a dve z polovice 80. rokov, je o to ťažšia, že jediná krajina, ktorá sa oficiálne odváži napadnúť embargo Pekingu na zbrane určené pre Taiwan sú Spojené štáty americké. A postaviť tak zložité plavidlo ak je 2000 tonová ponorka bez zahraničnej pomoci je projekt s kolosálnymi problémami.

 

Aj napriek tomu sa taiwanské úrady rozhodli 3. novembra zahájiť výstavbu prvej lokálne vyrobenej útočnej ponorky programu Indigenous Defense Submarine. S rozpočtom 50 miliárd Taiwanských dolárov, alebo 1,5 miliardy eur, by mala byť stavba ponorky, ktorá združuje 6 veľkých miestnych spoločností, dokončená v roku 2024 a skúšky na mori by sa mali uskutočniť v roku 2025. Vlastnosti ponorky, okrem jej tonáže, ktorá je ohlásená medzi 1500 a 2 000 tonami, sú pre túto chvíľu prísne utajované.

 

Existuje však veľa náznakov, že taiwanský priemysel nie je v tomto projekte tak taký izolovaný, ako by sa mohlo zdať.
USA im pravdepodobne nemôže postaviť samotnú ponorku, ale môžu ju na oplátku vybaviť palubnými systémami ako sonarovými a navigačnými systémami cez systémy riadiacimi plavbu ako aj zbraňovými systémami, jednoducho všetko systémové vybavenie ponorky, ktoré musím mať k tomu, aby mohla niekedy vyplávať a plniť svoje bojové, alebo mierové úlohy.

 

Na druhej strane, Tchaj-pej nadviazal, viac-menej potichu, kontakty s niekoľkými západnými priemyselnými odvetviami, ktoré pravdepodobne pomôžu pri stavbe lode. Na jeseň roku 2019 teda ostrovné úrady vyslali delegácie do Európy, USA a Ázie, aby rokovali o zmluvách o obmedzenej pomoci. To malo dotknutým spoločnostiam a krajinám umožniť vyhnúť sa Pekingskému hnevu, ak by sa informácia o pomoci prevalila. Odborníci z Taiwanu však vycestovali takmer ku všetkým výrobcom ponoriek, aby tak zahmlili cestu možných obvinení zo strany Pekingu voči vybraným spoločnostiam.

 

 

Nové juhokórejské útočné ponorky AIP Dosan-Ahn-Chang z programu KSS-III majú 6 vertikálnych komôr (silo) pre riadené strely
Aktuality, Námorníctvo,

Proti Číne. USA poskytnú Taiwanu zariadenia na výstavbu ponoriek

Taiwan, 18.marec 2021 (AM)

USA schválili predaj kľúčových prvkov zariadení pre realizáciu programu výstavby vlastnej podvodnej flotily, oznámil denník The South China Morning Post s odvolaním sa na ministerstvo obrany Taiwanu.


 

Samotný program výstavby novej ponorky nie je bez kritikov ani v Taiwane. Napríklad Kapitán Jyh-Perng Wang, bývalý veliteľ ponorky taiwanského námorníctva a riaditeľ výcvikového strediska taiwanského ponorkového tímu, ktorému v roku 2019 vyšla kniha o rizikách zásahu Pekingských ozbrojených síl pri pokuse vojensky sa zmocniť ich ostrova, ostro kritizuje formát ponoriek, ktoré sa taiwanské orgány rozhodli vyrobiť. Podľa jeho slov by bolo oveľa užitočnejšie vyvinúť flotilu malých 500-tonových útočných ponoriek, 15-krát lacnejších ako 2000-tonové plavidlo, ktoré bude obťažovať čínske námorné jednotky. Okrem toho námorníctvo PLA vyvinulo niekoľko modelov autonómnych námorných mín, ktoré sú schopné samopolohovania a útoku na loď alebo ponorku, ktorá sa pokúša vymaniť z námornej blokády.

 

Ak by sme vychádzali z mimoriadne dobrých kontaktov, ktoré majú Taiwan a Soul, dá sa predpokladať, že nová trieda ponoriek by mohla byť vybavená podobne ako juhokórejský KSS-III, vertikálnymi odpaľovacími systémami pre riadené strely, ktoré z lode urobia odstrašujúcu zbraň, alebo dokonca zbraň preventívneho úderu, ak budú taiwanské orgány informované o hroziacom útoku na jej vlastné kontinentálne sily. Okrem toho ide aj o psychologický efekt. Väčšia ponorka vzbudzuje vyšší rešpekt, ale nevýhodou zostáva, že je len v obmedzenom počte a preto môže byť rovnako relatívne ľahkou korisťou pre Čínske samo navádzacie míny.

 

Čína vyvinula niekoľko modelov námorných mín schopných samostatného nasadenia na krátke vzdialenosti

 

Stavba tejto prvej útočnej ponorky však bude pre Taiwan a jeho námorný priemysel veľkou výzvou. A keďže západné krajiny nechcú otočiť chrbát Pekingu z dôvodov omnoho väčších ziskov pri spolupráci s Pekingom ako s Taiwanom, bude musieť taiwanská vláda dať dôraz na vytvorenie vlastného obranného priemyslu. Zatiaľ sa jedine Američania odvážili postaviť sa Pekingu a stáť pri Taiwane. Budeme si preto musieť počkať, kým uvidíme loď na mori a v prevádzke, aby sme mohli posúdiť relevantnosť postulátov taiwanskej admirality a účinnosť metódy prijatej orgánmi krajiny.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov