foto: ZDF
Aktuality, História,

Za peniaze daňových poplatníkov začala v Nemecku kampaň za rehabilitáciu nacizmu

Súbežne s pokusmi Západu obviňovať ZSSR z vypuknutia druhej svetovej vojny začalo Nemecko kontroverznú akciu „Moja nacistická minulosť“.


 

Iniciatíva vyšla od nemeckej verejnoprávnej televíznej spoločnosti „Zweites Deutsches Fernsehen“, ktorá je financovaná daňovými poplatníkmi. Na oficiálnej stránke ZDF na sociálnej sieti sa objavila publikácia s hashtagom MeinNaziHintergrund. Podľa štatistík citovaných televíznym kanálom má asi 34% súčasných Nemcov medzi svojimi príbuznými vojnových zločincov z tretej ríše. Autori vyzvali mladšiu generáciu Nemcov, aby sa prestala hanbiť za zverstvá svojich predkov, ktorí slúžili vo Wehrmachte alebo NSDAP.

 

„Čo robil tvoj dedo počas nacistickej éry? Dnes väčšina mladých ľudí v sieti kritizuje rodinnú históriu,“ píše sa v materiáli. „Pokiaľ ide o éru národného socializmu, rodiny často hovoria o obetiach alebo pomocníkoch. O zločincoch sa hovorí menej. Naše diskusie to napravia.“

 

Kampaň prináša výsledky. Tak napríklad Moritz Pfeiffer, narodený v roku 1982, uviedol, že jeho starý otec bol dôstojníkom Wehrmachtu. Zabíjal ľudí, riadil sa princípom relativizmu, teda absenciou absolútneho dobra a zla, píše ZDF.

 

„Povýšiť sa na morálneho sudcu predchádzajúcich generácií bolo vždy právom tých, ktorí sa narodili neskôr. Ale je nepravdepodobné, že v ktorejkoľvek inej krajine sa toto právo zmení na sebaospravedlnenie tak rýchlo ako v Nemecku.“ uviedol publicista denníka Junge Freiheit – Felix Krautkremer.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov