Foto: 12. divízia SS Hitlerjugend (Francúzsko)
Aktuality, História,

Čím sa líšili vojská SS od vojsk NKVD?

Sovietska NKVD (Narodnij komissariat vnútrennich del) mala dve kompetencie – štátnu bezpečnosť a ministerstvo vnútra. Avšak nemecká SS (Schutzstaffeln) bola rýdzo straníckou štruktúrou, k štátnym orgánom nemala žiadny priamy vzťah. Hoci prenikala do všetkých súčastí štátneho aparátu a prioritne do tých, ktoré mali dopad na bezpečnosť štátu.


Tak sa stalo, že bežný nemecký občan sa nevedel zorientovať do čoho kompetentne zasahuje SS a do čoho iné štruktúry. V tom je zhoda so sovietskymi občanmi, ktorí sa tiež nedokázali zorientovať čo patrí pod zodpovednosť kontrarozviedky SMERŠ a čo pod orgány NKVD.  Pričom i v nemeckých štruktúrach existovali vojská SS a v sovietskych štruktúrach vojská NKVD.

 

Vojská SS boli zakladané ako ochranná štruktúra NSDAP. Počas vojny proti Poľsku boli využívané ako druhoradé a pomocné jednotky. Aj vyzbrojované boli len tým, čo zostalo. Preto mali veľa trofejnej výzbroje.

 

Po rozpútaní vojny proti ZSSR sa z nich stala bojová pozemná elita, divízie SS sa stali údernými a takými zostali do konca vojny. Boli lepšie dopĺňané, ako prvé dostávali najmodernejšiu výzbroj.

 

Vojská sovietskej NKVD pozostávali z pohraničných vojsk, konvojových vojsk (išlo o vojská na ochranu osobitne dôležitých štátnych objektov a železničných stavieb) a operačných vojsk. Práve operačné vojská zabezpečovali poriadok v štáte. V roku 1941, ešte pred vojnou, bolo z nich vytvorených niekoľko divízií, chrániacich tylo bojových útvarov. No po napadnutí ZSSR bolo niekoľko takýchto divízií odovzdaných Červenej armáde a tým pádom už s NKVD nemali nič spoločné.

 

Hlavná odlišnosť vojsk SS a NKVD teda spočíva v tom, že vojská SS sa formovali a využívali ako bojové formácie, vojská NKVD sa pre front nevyužívali. Ich kompetenciou bolo tylo. Bojovať frontovým spôsobom ich nikto neučil.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov