M72 LAW
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Američania dodajú do Litvy ručné granátomety za 10 miliónov dolárov

Litva a USA uzavreli dohodu o dodávkach amerických granátometov M72 LAW do pobaltskej republiky. Kvôli tomu usporiadal Vilnius honosný obrad za účasti významných vojenských predstaviteľov Litvy, ako aj veľvyslanca USA Roberta Gilchrista.


„Veľmi si vážime podporu amerických spojencov pri posilňovaní našej obrany. Protitankové zbrane, ktoré Litva dostane, budú slúžiť na posilnenie odstrašujúcich prostriedkov v tomto regióne,“ vyhlásil litovský minister obrany Arvydas Anušauskas. Granátomety dostala Litva v hodnote 10 miliónov dolárov.

 

M72 LAW

 

Zbraň M72 LAW je jednorazový ručný protitankový granátomet s maximálnym dostrelom až tisíc metrov. M72-ky boli vyvinuté na základe podobného nemeckého Panzerfaustu, aký sa používal počas druhej svetovej vojny. Americký granátomet je len o 20 rokov mladší ako prototyp — začal sa používať v roku 1962. USA sa masívne zbavujú zbraní, ktoré dnes stratili efektivitu, vývozom na Ukrajinu a do pobaltských krajín.

 

M72 LAW

 

V novembri 2020 Litva oznámila svoje rozhodnutie podpísať zmluvu na nákup vrtuľníkov UH-60M Black Hawk z USA. Zmluva na 181 miliónov EUR (213 miliónov USD) zahŕňala štyri vrtuľníky a opciu na ďalšie dva vrtuľníky, ktoré sa majú v budúcnosti postaviť. Krajina predtým podpísala zmluvu na spoločné ľahké taktické vozidlá (JLTV) s firmou Oshkosh Defence, ktorá získala kontrakt na výrobu JLTV pre Litvu a Slovinsko za 407,3 milióna dolárov. Litva počíta s nákupom celkovo 200 vozidiel.

 

Gruzínsko a Litva schválili plán obrannej spolupráce

Gruzínsko a Litva schválili plán obrannej spolupráce na rok 2021. Informovala o tom tlačová služba ministerstva obrany Gruzínska. Dokument bol vypracovaný v rámci oficiálnej návštevy gruzínskej delegácie v Litve pod vedením ministra obrany Juanshera Burchuladzeho v Litve. V piatok ju podpísali zástupcovia vedúcich rezortov obrany oboch krajín – Margiris Abukevichyus a Lela Chikovani, informovala tlačová agentúra Novosti-Gruzínsko.

 

Spolupráca medzi Litvou a Gruzínskom v oblasti obrany pokrýva mnoho oblastí: vojenské vzdelávanie a výcvik, kybernetickú bezpečnosť, spoločné cvičenia v Litve a Gruzínsku, ako aj spoluprácu na úrovni pozemných síl, špeciálnych síl, vojenských akadémií. Formalizovaný plán sa týka najrôznejších aspektov týchto vzťahov – od oficiálnych návštev po vojenské cvičenia.

 

Ako bolo uvedené, všetky tieto opatrenia sú zamerané na posilnenie kapacít gruzínskych obranných síl. Tlačová služba litovského ministerstva obrany zdôraznila, že jednou z prioritných oblastí spolupráce je kybernetická bezpečnosť.

 

„Podľa vyhlásenia o zámere podpísaného Litvou a Gruzínskom sa plánuje, že Gruzínci budú súčasťou Regionálneho centra pre kybernetickú bezpečnosť, ktoré bude vytvorené v Kaunase ako súčasť Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť. Tento rok sa Litva a Gruzínsko zúčastnia spoločne na cvičeniach v oblasti kybernetickej bezpečnosti, “uviedol Abukevičius.

 

Minulý rok boli takmer všetky spoločné podujatia gruzínskeho a litovského ministerstva obrany zrušené kvôli koronavírusu. V tomto roku sa očakáva, že sa v rámci plánu spolupráce zrealizuje podstatne väčší počet iniciatív.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov