Ján Čarnogurský
Aktuality, Bezpečnosť,

Čarnogurský búra mýty o hybridnej vojne: Za Vrbětice si z časti môžu Česi sami

Kto proti komu vedie hybridnú vojnu a prečo, pýta sa niekdajší disident a bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský na svojom blogu. Dnešná situácia mu pripomína 50. roky minulého režimu. Dôvod pre krízu vo vzťahoch s Ruskom je podľa neho ústup západnej hegemónie. Svoje zamyslenie Čarnogurský začína spomienkou na 50. roky, kedy pole vtedy pravidelne napádala pásavka zemiaková .


 

“Režim nemohol povedať, že je to pre neschopnosť stranou dosadených predsedov družstiev, ale noviny boli plné, že pásavku prinášajú agenti amerických imperialistov,” poznamenal expremiér.

 

Podobne aj dnes podľa neho Západ nemôže priznať zmenu pomeru síl vo svete a pripustiť si svoj ústup.
“Pre svoje neúspechy vymyslel názov hybridná vojna Ruska. Za všetko môže Rusko, “poukázal Čarnogurský. Podľa Západu hlavným nástrojom hybridnej vojny sú ruské médiá. Avšak práve ruské médiá, ako je presvedčený bývalý slovenský politik, informujú o udalostiach, “ktoré by americká cancel culture buď úplne udržala pod pokrievkou, alebo aspoň mimo hlavné médiá”.

 

“Ak by sa potom tiež objavili na internetovom portáli s obmedzeným dosahom, škoda by nebola taká veľká. Ale začala vysielať ruská globálna televízia v angličtine Russia Today a novinárska agentúra Sputnik. Ich spravodajstvo dosiahlo široký záber, “chváli úspech ruských médií Čarnogurský.

 

Ako príklad uvádza spravodajstvo o hnutí Black Lives Matter , ktoré bolo podľa neho v západných i slovenských médiách veľmi neobjektívne. Ruské médiá ukázali zničené obchody v centrách mesta a rozhovory s ľuďmi na ulici.

“Kto reportáž videl, povedal si, že sa Spojené štáty prepadajú do chaosu. Bola to ruská hybridná vojna? “Položil si otázku.

 

Ako ďalší príklad uvádza očierňujúcu kampaň proti ruskej vakcíne Sputnik V, a to na Slovensku i vo svete.
“Neprekvapuje, že americké médiá obviňujú ruské médiá z toho, čo samy robia. V marci tohto roka Slovensko doviezlo z Ruska vakcínu Sputnik V. Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová pustila do sveta nekvalifikované reči o nevhodnosti Sputnika pre vakcináciu. Reči Baťovej hneď prevzali americké noviny New York Times a z nich sa správa rozšírila. V ktorom inom prípade rozšíril NYT správu zo Slovenska? “Kladie si ďalšiu otázku Čarnogurský.

 

Nielen mediálne prostriedky
Čarnogurský však upozorňuje, že Západ vedie voči Rusku hybridnú kampaň nielen pomocou svojich médií. Ako príklad spomenul podporu ukrajinskej revolúcie v roku 2014 na Majdane v Kyjeve.

 

“O ukrajinskom Majdane (v roku 2013, pozn. red.) vypovedala americká diplomatka Victoria Nulandová v kongresovom výbore, že Spojené štáty vyčlenili 5 miliárd dolárov (Od roku 1991, pozn. red.), Aby si ukrajinský ľud mohol slobodne zvoliť svoju vládu . Ukrajina sa po Majdane prepadla medzi najchudobnejšie krajiny na svete, “poznamenal Čarnogurský. Teraz, ako poukazuje niekdajší slovenský premiér, EÚ podporuje občiansku spoločnosť v Rusku.

 

Kauza Vrbětice
Bokom nezostala ani česká kauza Vrbětice , ktorá viedla k nebývalému ochladeniu vzťahov Česka s Ruskom. Čarnogurský poukazuje, že zbrane v muničnom sklade patrili bulharskému obchodníkovi Emiliano Gebrevovi, ktorý ich potom dodával Ukrajine a povstalcom v Sýrii, ktoré potom mohli smerovať k teroristom z Islamského štátu.

 

“Prekaziť dodávku zbraní takým príjemcom bol záslužný čin. Česká tajná služba musela vedieť, ku komu smerujú zbrane od Gebreva. Ak napriek tomu česká vláda umožnila skladovať zbrane na českom území, dala sa na vojnovú cestu, a mala si byť vedomá rizika. Za výbuchy je spoluzodpovedná, “myslí si Čarnogurský.

 

Na záver Čarnogurský uvádza, že vysvetlenie hybridnej vojny je jednoduché. Západ totiž podľa neho stratil hegemóniu v medzinárodných vzťahoch, v médiách, finančnom sektore, ekonomike aj v tajných službách.

 

“Západ, vcelku pochopiteľne, nechce stratu hegemónie priznať a vedie reči o hybridnej vojne. Čím dlhšie si bude realitu zakrývať, tým horšie bude pre neho konečný výsledok, “domnieva sa Čarnogurský.

Pripomeňme, že česká vláda obvinila Rusko z organizácie dvoch výbuchov v muničných skladoch vo Vrběticích. Moskva svoju účasť odmieta a zaradila Českú republiku na zoznam nepriateľských krajín, kde sa nachádzajú aj Spojené štáty.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov