Zadržanie Semenjaka
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská bezpečnostná služba odhalila ďalšieho agenta ukrajinských tajných služieb

Ruská FSB zabránila činnosti agenta ukrajinských tajných služieb, ktorý dlhú dobu poskytoval “konzultačnú pomoc” Ukrajinskej štátnej bezpečnosti s cieľom poškodenia bezpečnosti Ruska “. Informovala o tom tlačová služba úradu.


 

Bolo zistené, že činnosť ukrajinského občana Alexeja Petroviča Semenjaka koordinovali príslušníci zahraničnej kontrarozviedky : splnomocnenec oddelenia kontrarozviedky pre ochranu štátnych záujmov vo sfére informačnej bezpečnosti Služby bezpečnosti Ukrajiny nadporučík Timur Gabilovič Gasymov a námestník náčelníka oddelenia podplukovník Igor Romanovič Černjak.

 

Cudzincovi bol zabavené elektronické zariadenia so správami od príslušníkov ukrajinskej služby bezpečnosti , ktorí ponúkali pomoc v riešení pracovných otázok. Pri výsluchu muž potvrdil, že sa dlhú dobu stýkal so zástupcami národnej tajnej služby. FSB tiež zaregistrovala pokus o zmazanie informácií z mobilného prístroja agenta ľuďmi, ktorí sa nachádzali v Kyjeve.

 

Alexej Petrovič Semenjaka

 

“Tieto aktivity boli kvalifikované FSB RF ako spôsob ochrany Semenjaka jeho kurátormi zo Služby bezpečnosti Ukrajiny. Odstráneniu dát bolo zabránené, “uvádza sa v správe. Nestihol poškodiť vonkajšiu bezpečnosť Ruska. Pobyt cudzinca na ruskom území bol uznaný za nežiaduci, vstup mu bol zakázaný na dobu 25 rokov. Semenjaka opustil Rusko 3. júna.

 

Koncom mája bolo v ruskom Saratove zadržaných 14 členov ukrajinskej radikálnej organizácie MKU, ktorá propaguje masové vraždy. Príslušnú informáciu zverejnilo stredisko pre styk s verejnosťou Federálnej bezpečnostnej služby. FSB, ministerstvo vnútra a Vyšetrovací výbor zamedzili činnosti skupiny pre trestný čin založenia extrémistickej organizácie a účasti na jej činnosti. Činnosť “stúpencov ideológioe masových vrážd” bola koordinovaná z ukrajinského územia.

 

Počas domovej prehliadky u zadržaných boli zabavené propagačné materiály, sečné zbrane, komunikačné prostriedky s inštrukciami na výrobu odstreľovacích pušiek a iných strelných zbraní a tiež korešpondencia s ideológom skupiny z Ukrajiny o prípravách násilných činov.
Podľa správy Vyšetrovacieho výboru bola daná extrémistická bunka založená vlani v Saratove štyrmi miestnymi obyvateľmi, ktorí majú ultrapravicové názory. Dvaja z nich pritom tvrdili, že sú stúpencami proukrajinskej neonacistickej organizácie MKU.

 

Thomas Haldenwang

Šéf nemeckej kontrarozviedky sa sťažuje na nadmernú aktivitu „ruských špiónov“

Podľa Thomasa Haldenwanga sú moskovské metódy „stále brutálnejšie a prostriedky čoraz tvrdšie“. Podľa agentúry TASS šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy Spolkovej republiky Nemecko (vykonáva funkcie kontrarozviedky) Thomas Haldenwang tvrdí, že činnosť ruského spravodajstva v Spolkovej republike dosiahla úroveň studenej vojny.

„Všímame si, že Rusko výrazne zvýšilo svoju aktivitu,“ uviedol v rozhovore pre noviny „Welt am Sonntag“, ktorý bol zverejnený v nedeľu. „Úroveň, ktorú sme dosiahli teraz, sme videli iba za čias studenej vojny.»

 

Šéf nemeckej kontrarozviedky je presvedčený, že moskovské metódy sú údajne „čoraz brutálnejšie a prostriedky — čoraz tvrdšie“. Haldenwang pripomenul vraždu gruzínskeho občana v Berlíne v roku 2019. Nemecká strana predpokladá, že Ruská federácia bola zapojená do toho, čo sa stalo, napriek tomu, že to Rusko opakovane popieralo. V Nemecku často zaznievajú proti Rusku obvinenia zo špionáže, nie sú však poskytnuté nijaké konkrétne dôkazy.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov