Dunkerque
Aktuality, História,

Viete, že v roku 1945 spojenci evakuovali pred Hitlerom 350 tisíc vojakov? Že ako prví umožnili Hitlerovi porušiť Versailleskú zmluvu Angličania? a ďalšie menej známe fakty…

Takže, viete, že…?


…5. júna 1940 sa začala bitka o Francúzsko, pod názvom operácia Fall Rot?
Nemecké tankové kolóny si rýchlo razili cestu na juh, do vnútra Francúzska. Komunisti a vlastenci bili na poplach a volali po mobilizácii národných síl a na rozhodný odpor. Vo francúzskej vláde však prevládali kapitulanti a zradcovia.

 

14. júna padol bez boja Paríž. O dva dni neskôr bola ustanovená Pétainova vláda, ktorá 17. júna požiadala Nemecko a Taliansko o prímerie. 22. júna Francúzsko kapitulovalo. K podpísaniu kapitulačnej listiny došlo na Hitlerov príkaz v Compiégne, v tom istom železničnom vagóne, kde v roku 1918 maršal Foch diktoval podmienky prímeria zástupcom porazeného wilhelmovského Nemecka.
Zachovaný bol rovnaký ceremoniál, aký nariadil maršal Foch v roku 1918. Francúzski vyjednávači boli prijatí bez vojenských poct a Keitel im stručne oznámil podmienky. Keď opustili po podpise múzejný Fochov vagón, bol pomník francúzskeho víťazstva v Compiegnskom lese zahalený do fašistickej vlajky s hákovým krížom. Dokonalá potupa.

 

Podľa podmienok Francúzsko bolo rozdelené na severnú a južnú časť. Severnú, s väčšinou priemyslu, Parížom a západným pobrežím, obsadila nemecká armáda a južnú (prevažne poľnohospodársku) nechali pod priamou správou maršala Pétaina. Na tejto časti bol ustanovený tzv. „francúzsky štát“ s hlavným mestom Vichy.

 

.

 

…od 24. mája po 4. jún 1940 prebiehala Operácia Dynamo, čo bola evakuácia cca 350 tisíc spojeneckých vojakov z Dunkerque do Anglicka?
Za 10 dní tejto operácie bolo zostrelených 140 nemeckých bombardérov, stíhačov nerátajúc. Do evakuácie bolo zapojených 600 vojnových lodí a veľkých civilných parníkov. Britská armáda na brehu opustila a Hitlerovi zanechala 106 lietadiel, stovky tisíc ton pohonných látok, vyše 500 tisíc ton munície, 65 tisíc automobilov a takmer 2500 hlavní delostrelectva.

 

…26. mája sme si pripomenuli aj protirečivý vzťah medzi ústrednou československou vládou a Slovenskou národnou radou?
Povstalecká politická reprezentácia Slovenska združená v SNR prijala 26. mája 1945 uznesenie, ktoré zakotvovalo princípy federatívneho usporiadania štátu, ale už Prvá pražská dohoda medzi ústrednou vládou a SNR z 2. júla 1945 federalizmus odmietla a neakceptovala ani ďalšie jeho významné časti, naopak posilnila právomoci ústredných štátnych orgánov a osobitne prezidenta republiky.

 

Dohoda síce deklarovala uznanie Slovenskej národnej rady ako predstaviteľky slovenského národa a nositeľky štátnej moci na Slovensku, ale zároveň praktickými ustanoveniami podriaďovala SNR centru.

 

…18. júna 1935 bola v Londýne podpísaná námorná zmluva medzi V. Britániou a Nemeckom, čo bolo otvorené porušenie Versailleskej zmluvy?
Táto zmluva totiž Nemecku dovoľovala postaviť vojnové loďstvo na úrovni 35 % veľkosti loďstva V. Británie. Po 1. svetovej vojne bolo nemecké vojnové loďstvo, kedysi druhé najväčšie na svete, silne obmedzené. Versailleská zmluva povolila Nemecku ponechať si 6 starších vojnových lodí, 6 ľahkých krížnikov, 12 torpédoborcov a 12 torpédových člnov. Ponorky a letectvo boli zakázané. Táto dohoda bola navyše uzatvorená bez konzultácii s Francúzskom a Talianskom, a ešte k tomu na deň presne 120 rokov od porážky Napoleona pri Waterloo britskými a pruskými silami.

 

…14. júna 1941 zverejnila sovietska TASS vyhlásenie (vyšlo už 13. 6., no uverejnené bolo až 14. 6.), ktoré uviedlo, že medzi ZSSR a Nemeckom nie sú žiadne problémy, že Sovietsky zväz si plní všetky dohody v rámci sovietsko-nemeckej zmluvy a že vo vzťahu s Nemeckom je všetko v poriadku.
Iba diletanti a antistalinisti si myslia, že idiot Stalin tým skočil na lep Hitlerovi, ktorý sa už-už chystá na útok a Stalin sa tu bráni s nejakými mierovými gestami. Lenže hlavným adresátom tohto vyhlásenia TASS nebol Hitler, ale prezident USA Roosevelt. Stalin mu ním dokazoval, že „nedovolíme si byť vyprovokovaní“, robíme všetko tak, ako sme sa dohodli.

 

Aj Hitler pochopil, že Rooseveltovi bol vyslaný signál. Preto po vyhlásení TASS v momente zastavil presun vojsk. Dňa 16. júna 1941 britský veľvyslanec S. Kripps upozornil veľvyslanca ZSSR vo V. Británii, že Nemci prepadnú Sovietsky zväz 22. 6. 1941. Dňa 18. 6. 1941 Hitler obnovuje presun vojsk na východnú hranicu generálneho guvernamtu (Poľsko), čo znamená, že Briti zrejme Hitlerovi niečo sľúbili.
Čo to mohlo byť? Určite nie to, že vstúpia do vojny proti ZSSR. Asi sľúbili len to, čo sa ukázalo v ďalšom období očividným faktom. Že nebudú proti Nemecku viesť žiadne seriózne boje. Do začiatku roku 1943 to aj dodržali.

 

A ako konal Stalin? Hovorí sa, že vydaním rozkazu 18. 6. 1946 na uvedenie vojsk prvej línie do bojovej pohotovosti vyvrátil podozrenie, žeby bol naivným hlupáčikom. Pravdou však je, že toto je historická nepravda. 18. 6. 1941 Stalin vydal rozkaz len pobaltskému zvláštnemu okruhu!!!

 

Nemci rátali s tým, že vojnu so ZSSR musia zvládnuť za tri mesiace. A preto keď koncom júla a začiatkom augusta nemeckí generáli písali domov, že vojna je už vyhratá, tak v septembri sa začínajú zjavovať názory niektorých generálov, že vojna bude prehratá.

 

…22. júna 1941 slovenská strana oficiálne oznámila zástupcovi sovietskej misie na Slovensku ukončenie bilaterálnych vzťahov medzi oboma štátmi?
Nasledujúci deň sa na rovnaký krok podujal aj slovenský vyslanec v Moskve Julián Šimko na audiencii u ľudového komisára zahraničných vecí Viačeslava M. Molotova. Symbolickú bodku za ukončením slovensko-sovietskych vzťahov dal rozvášnený dav asi 200-300 osôb, ktorý v týchto dňoch poškodil budovu a interiér sovietskej misie v Bratislave a podpálil jej diplomatické auto.

 

Dňa 23. júna bolo zverejnené vyhlásenie (vojny ZSSR) prezidenta a vlády, že slovenská armáda sa pripája (26. júna 1941) k nemeckej (priradená k armádnej skupine Juh) v boji proti ZSSR (50 689 mužov).

 

Toho istého dňa vydala ilegálna KSS ohlas „Hor sa všetci do posledného rozhodného boja“. Ohlas, ktorý objasňuje Hitlerove agresívne ciele, vyšiel v osobitnom vydaní ilegálneho Hlasu ľudu.

 

Vzťah prezidenta SR Jozefa Tisu voči Slovanom ukazujú jeho dva prejavy. Dňa 28. 6. 1942 na Starých horách: „So slovanským bratom nechceme mať dotiaľ nič, dokiaľ ten slovanský brat je boľševik. S boľševikom ani so Slovákom nechceme mať nič, lebo ten nie je Slovák.“ A už predtým 2. 6. 1942 vyhlásil pred našimi vysokoškolákmi: „S boľševikom, čo je to hneď aj Slovák, nikdy nič spoločného nechcem mať, ba vyhubím ho do posledného koreňa.“ A za akú zámienku sa skrývajú súčasní stúpenci slovenského Drang nach Osten?

 

…dňa 5. júna 1945 vojvodcovia spojeneckých mocností G. K. Žukov, D. Eisenhower, B. L. Montgomery a Jean de Lattre de Tassini podpísali v Berlíne Deklaráciu o porážke Nemecka a o prijatí vládami ZSSR, USA, V. Británie a Francúzska nadvlády nad Nemeckom v jeho hraniciach k 31. 12. 1937?

 

Dňa 6. júna bolo uverejnené krátke vysvetlenie o okupačných zónach a o kontrolnom mechanizme v Nemecku. „Deklarácia o porážke Nemecka právne zakotvila, že za rozpútanie Druhej svetovej vojny je vinný IBA nemecký štát. Tento dokument právne stanovil vinníka vojny – bolo to rozhodujúce ustanovenie a jasne zaznelo aj vo formuláciách deklarácie. Predstavitelia ZSSR, USA, V. Británie a Francúzska s ním súhlasili a preto ho aj podpísali.

 

Tí, ktorí sa dnes snažia zvaliť vinu za rozpútanie 2. sv. vojny aj na ZSSR, falšujú dejiny,“ vyhlásil nielen sovietsky a ruský historik J. A. Buranov, ale zaznieva to aj z každého tomu venovaného oficiálneho stanoviska Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov