Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V USA vyhlásili prípravu na prvú arktickú vojnu

Dňa 29. mája americký list National Interest napísal, že Spojené štáty americké sa spolu s mnohými štátmi sveta aktívne pripravujú na vojenský konflikt v arktickom regióne.


 

Autor článku Chris Osborne poznamenal, že Pentagon je znepokojený topením ľadovcov v Arktíde, čo otvára nové vodné trasy a teda aj príležitosti pre mnohé štáty, ktoré prejavujú záujem o tento región. „Samozrejme, že nikto nechce začať strieľať z palných zbraní v bezprostrednej blízkosti bielych medveďov a tučniakov (autor článku sa pomýlil – tučniaky na severnej pologuli nežijú – pozn. –vmi-), lenže mnohí výrazne posilňujú prípravu svojich vojsk v Arktíde,“ dodáva autor článku a poukazuje na to, že nedávno americkí námorní pešiaci usporiadali spoločné manévre s nórskymi vojakmi, aby zdokonalili súčinnosť v surových poveternostných podmienkach.

 

Expert zároveň tvrdí, že vojenské spojenectvo USA a Nórska v arktickom regióne znamená veľa pre Pentagon, ktorý sa tým usiluje vzdorovať úspechom Ruska, ktoré má dnes na severnej námorne trase obrovské množstvo ľadoborcov. Rusko si vybudovalo v Arktíde vojenské základne, uskutočnilo tam množstvo cvičných operácií a manévrov, ktoré vyprovokovali USA na významné posilnenie aktivity v Arktíde, aby vyrovnalo strategický vplyv Ruska, tvrdí Osborne a dodáva, že USA kvôli vysokým teplotám a topeniu ľadovcov, kvôli otváraniu nových námorných trás, prinútilo úrady USA obrátiť sa na svojich špecialistov, aby skonštruovali odolné zbrojné systémy, vhodné pre surové klimatické podmienky.

 

Najväčší ľadoborec na svete Arktika prerazí 3 metre hrubý ľad

 

Osborne okrem toho poukázal, že správa vojensko-morských výskumov použila podmorské drony na skúmanie vodných hĺbok Arktídy na lepšie pochopenie vplyvu kolísania teplôt na vojenské operácie.

 

Rast významu arktického regiónu núti k posilňovaniu vojenskej prítomnosti. Rusko, ako aj ďalšie štáty, ktoré majú prístup do Arktídy, posilňuje svoje arktické zoskupenie. Obnovuje opustené vojenské objekty, buduje nové, konštruuje modifikácie zbraní, predurčených na použitie v arktických podmienkach.

 

Štáty NATO a predovšetkým USA hovoria o úmysle vzdorovať Rusku v tomto regióne, vrátane budovania nových prístavov a novej flotily ľadoborcov. USA ich majú zatiaľ dva zastarané, Rusko ich prevádzkuje okolo 40. Zvýšený záujem o Arktídu prejavuje aj Čína, ktorá stavia svoj prvý ľadoborec.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov