Marie Ljalková
Aktuality, História,

Zázračné ruky aj mozog. Najslávnejšia česká ostreľovačka Marie Ljalková

7. novembra uplynulo 10 rokov od úmrtia hrdinky 2.svetovej vojny – Marie Lastoveckej-Ljalkovej. Narodila sa 3. decembra 1920 v dedine Horodenka v Stanislavskom okrese v Poľsku v rodine volyňských Čechov Petrušákových. Študovala na priemyselnej škole v Stanislavove a potom pracovala ako traktoristka v kolchoze .


 

 

1. marca 1942 nastúpila v Buzuluku pri náhradnej rote 1. čs. samostatného poľného práporu v ZSSR a potom, čo absolvovala zdravotnícky kurz a základný vojenský výcvik, bola zaradená do kurzu pre ostreľovačov. Bola prvou československou ženou, ktorá sa ako ostreľovačka zúčastnila bitky pri Sokolove a potom od jesene 1943 do jari 1944 tiež oslobodzovacích bojov na Ukrajine. S viac ako tridsiatimi úspešnými zásahmi sa v lete 1944 vrátila do zdravotníckych kurzov, aby bola následne zaradená ako vedúca zdravotníčka 1. tankového práporu 1. čs. samostatnej tankovej brigády v ZSSR. S ním potom prekonala karpatsko-dukliansku a jaseľsko-gorlickú operáciu a zúčastnila sa bojov o Moravskú bránu a v okolí Holešova.

 

 

Po skončení Veľkej vlasteneckej vojny slúžila v Sliezsku ako vedúca lekárka 2. tankového práporu 1. tankovej brigády a od 1. októbra 1945 pracovala ako ambulantná sestra na brigádnej ošetrovni. Neskôr absolvovala vojenskú zdravotnícku školu a 1. marca 1947 bola prijatá v hodnosti dôstojníka z povolania do armády. Potom mnoho rokov pracovala vo vojenských nemocniciach v Prahe a v Olomouci. Žila v Brne.

 

 

V armáde dosiahla hodnosť nadporučíka a po roku 1990 bola povýšená na plukovníka vo výslužbe. Za svoju činnosť vo vojne bola vyznamenané okrem iného aj Československým vojnovým krížom 1939 a Rádom červenej hviezdy . Dňa 28. októbra 2010 bola vyznamenaná prezidentom Václavom Klausom a dostala Rád Bieleho leva.

Maroš Šolc

 

Ležal som tam dva dni, pozoroval Nemcov, jedným výstrelom som ich dal desať: lovec z tajgy Ivan Kulbertinov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov