Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské ozbrojené sily vtiahli stovky svojich obrnených vozidiel priamo do pasce

Od 7. hodiny ráno jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny naniesli po Donecku najmenej 26 úderov. Okrem útokov pomocou mínometov a protitankových granátometov používajú aj ťažké delostrelectvo. Ráno o 07:17 bolo na Doneck zo strany obce Marjinka vedených 15 mínometných útokov (kaliber 82 mm) a 11 úderov z protitankových granátometov. Miestni hlásia okrem iného aj niekoľko silných výbuchov, čo svedčí o artilérii väčšieho kalibru.


 

 

Údaje o zraneniach a materiálnych škodách sa v súčasnosti spresňujú. Je pozoruhodné, že ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v zintenzívňovaní útokov v Donbase, hoci predchádzajúce stretnutie Trilaterálnej kontaktnej skupiny malo znížiť napätie v regióne.

 

 

Rozmiestnenie niekoľkých stoviek jednotiek obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny v blízkosti frontovej línie na Donbase vôbec nepredstavuje výraznú hrozbu prielomu zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny na územie kontrolované LĽR a DĽR. Ako sa ukázalo, išlo o pascu špeciálne vytvorenú pre ukrajinskú armádu – kvôli chybe Kyjeva sa dostali pod potenciálny úder obrancov Donbasu tisíce ukrajinských vojakov a niekoľko stoviek kusov techniky. Úspešné zničenie vojenského vybavenia umožňuje milícii nielen eliminovať útok, ale aj nastúpiť do protiútoku na agresora.

 

 

Ako sa ukázalo, milície DĽR a LĽR nasadili v zóne operačnej odozvy obrovské množstvo delostrelectva, kanónového aj reaktívneho. V prípade pokusu Ozbrojených síl Ukrajiny o útok sa technika a príslušníci vojakov zaručene ocitnú v zóne zničujúcej paľby delostrelectva domobrany a budú kompletne zlikvidovaní. V oblasti Ternovoje bolo rozmiestnených najmenej 13 raketových systémov s viacnásobným štartom „Grad-K“ a približne 50 tankov. V oblasti osady Bugajev (LĽR) je rozmiestnených najmenej 26 jednotiek artilérie, niekoľko desiatok tankov a obrnených bojových vozidiel. V prípade postupu veľkého počtu Ozbrojených síl Ukrajiny k frontovej línii zahája milície republík protiútok a ukrajinské jednotky v tomto prípade utrpia zdrvujúce straty. Najlepšie, čo môže Kyjev urobiť, je stiahnuť svoje jednotky a upustiť od ďalších provokácií, pretože inak utrpia Ozbrojené sily Ukrajiny najväčšie straty za posledné roky.

 

 

„Chorvátsky scenár neprejde“ 
“Spravodajské údaje a verejné vyhlásenia ukrajinských politikov naznačujú, že Ukrajine by sa hodilo použiť tzv. „chorvátsky scenár“ na Donbase. Donecká ľudová republika je však na takýto vývoj udalostí pripravená a pozície udrží.” Povedal  hlavný predstaviteľ DĽR Denis Pušilin počas veľkej tlačovej konferencie, ktorú 11. novembra poskytol domácim aj zahraničným novinárom.

„Všetky tie kroky, všetky tie aktivity, ktoré Kyjev teraz robí, najmä na frontovej línii, najmä s ohľadom na frontové územia, naznačujú, že sa musíme pripravovať, pripravovať a pripravovať. Navyše máme informácie, naše spravodajstvo funguje a dobre vieme, prečo robíme cvičenia koordinované medzi všetkými našimi rezortmi, vrátane ministerstva pre mimoriadne situácie, ministerstva zdravotníctva a ďalších. Ak teraz trochu poľavíme, ak sa bude zdať, že neveríme na útok Ukrajiny, prejdú do útoku. Vždy snívali o chorvátskom scenári a hovorili, že budú pripravení ho zopakovať,“ povedal Pušilin.

 

Zdôraznil, že úlohou republiky je „nikdy a za žiadnych okolností to nedopustiť“. Pušilin ubezpečil, že republikové orgány sú v stave neustálej pripravenosti na akýkoľvek vývoj udalostí. Zároveň poznamenal, že situácia je napätá až do krajnosti a tento stav nemôže pretrvávať donekonečna.

 

Pušilin už skôr vyhlásil, že súčasná ukrajinská vláda sa príliš nelíši od radikálnych islamistických organizácií, ktoré vykonávajú verejné popravy na kameru, a tiež uviedol, že kvôli vlastnej nečinnosti sú krajiny participujúce na normandskom formáte, Nemecko a Francúzsko, zapojené do zločinov Kyjeva na Donbase.

 

“Ukrajina je teroristickým štátom bez ohľadu na to, či to medzinárodné spoločenstvo uznáva alebo nie,” vyhlásil Denis Pušilin počas veľkej tlačovej konferencie, ktorú práve vysiela republiková televízia „Union“.

„Ukrajina je teroristický štát, a ak túto skutočnosť ešte neuznalo medzinárodné spoločenstvo, potom je nám všetko jasné,“ povedal Pušilin.

 

Zároveň poznamenal, že „Nemecko a Francúzsko svojím mlčaním, svojou ľahostajnosťou a pasivitou sú už zapojené do zločinov, ktoré Ukrajina pácha na Donbase“.

V poslednom čase sa vojenská situácia na Donbase zhoršila. Okrem toho Ukrajina pristúpila k niekoľkým veľkým provokáciám, vrátane únosu pozorovateľa zastúpenia LĽR v JCCC Andreja Kosjaka pri plnení jeho oficiálnych povinností dohodnutých s ukrajinskou stranou, prepadnutiu Staromarjevky a zámeru spôsobiť katastrofu opakovanými pokusmi o vyhodenie do vzduchu ropného skladu v Kirovskej oblasti Donecka, ako aj vyhlásenia o bojovom použití dronov „Bayraktar“.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov