Nikolaj Ivanovič Guňko
Aktuality, História,

Tichý, dokonale vidí v tme a je neuveriteľne silný: Námorník Mačka zajal 153 „jazykov“

Počas Veľkej vlasteneckej vojny Nikolaj Guňko vykonal 156 bojových akcií kde osobne zajal 153 „jazykov“. Nepriatelia sľúbili za jeho hlavu 10 tisíc mariek. Šesťkrát bol Guňko navrhnutý na titul Hrdina Sovietskeho zväzu.


 

Nikolaj Guňko sa narodil 14. mája 1920 v obci Krasnogvardeisky na území Stavropoľa. Mladý, energický chlapík z mnohodetnej roľníckej rodiny vstúpil do armády v roku 1940 a o rok neskôr sa prvýkrát stretol tvárou v tvár s nepriateľom.

 

V júni 1941 sa ako jeden z prvých stretol s nacistami, ktorí zaútočili na Sovietsky zväz. Bol obkľúčený, zranený, ale všetko sa len začínalo. Skončil v nemocnici, uzdravil sa – a opäť do boja.

 

Už v roku 1942 v hodnosti desiatnika bojoval s nacistami pri Mozdoku a Vladikavkaze. Tam vyradil nepriateľský tank, za čo dostal medailu. Neskôr prvý prekonal ľadové vody Sivaša počas búrky na Kryme v novembri 1943. Zo spomienok hrdinu Sovietskeho zväzu Ilju Polikachina:

„Naša jednotka bola prvá, ktorá prekročila Sivaš a zmocnila sa predmostia. 1. novembra 1943 ako prví prieskumníci pod vedením N.I. Guňka, O predmostie sa strhli prudké boje. Prišli sme sem s puškami, guľometmi a granátmi a nacisti mali tanky a delostrelectvo. Sovietski vojaci bojovali statočne. Nepriateľ sa nás pokúsil vytlačiť, utopiť v drsných vodách Veľkého Sivaša  … Nikolaj Guňko sa posunul ďaleko dopredu. Vyliezol na stoh vymlátenej slamy a presnou paľbou zasiahol nacistov. Nepriateľ objavil odvážneho muža. Nad hlavou mu lietali guľky. – Guňko! – zakričal som na neho. – Vypadni, sakra, odtiaľto! – Ale neodišiel, vedel, že pozícia je veľmi výhodná, a nechcel ju opustiť.

 

 

Nepriateľ hodil do boja ľahké tanky. Guňko vystrelil pancierové náboje a vyradil jeden z tankov. Ostatní sa otočili, ale potom sa stoh slamy rozžiaril ako zápalka. – Náš Guňko je preč! – vzdychli sme. Poplach bol však márny, Guňko vyskočil z plameňov a rútil sa k druhému stohu slamy, aby opäť presnou paľbou zlikvidoval postupujúcich fašistov. Potom sa však táto kopa sena zrútila. Nikolaj padol zhora nadol. Nepriateľ sa vrhol do útoku, keď náš guľomet utíchol. Guňko ani minútu neváhal, pribehol ku nemu, odsunul mŕtveho vojaka nabok a dlho pálil. Nacisti spustili delostreleckú a mínometnú paľbu na naše pozície. Jeden náboj vybuchol vedľa guľometu, za ktorým bol Guňko.

 

Na vlastné oči som videl, ako ho odhodilo ďaleko nabok. Tu sme zase „pochovali“ nášho kamaráta. Prieskumníci Dondik, Kiričenko, Romanenko a ja, vedení Sergejevom, sme sa ponáhľali na miesto údajnej smrti bojového priateľa, ale zmeškali sme: Nemci, ktorí tam už boli, boli pred nami. Ležali sme. V duchu sa každý z nás rozlúčil s Nikolajom a nechcel, aby sa nacisti posmievali jeho telu. A aký zázrak! V skupine Nemcov, ktorí sa vrhli k telu zveda, vybuchol granát. Rozhádzalo fašistov rôznymi smermi. Spustili sme automatickú paľbu na preživších Nemcov. A zrazu sa pred našimi očami objavil Nikolaj Guňko a niesol väzňa na pleciach … “

 

Počas vojnových rokov odovzdával Nikolaj Guňko osobne zajatých fašistických dôstojníkov. Maršali Fjodor Tolobuchin a Ivan Baghramjan si s ním osobne podali ruky. Za „hlavu“ šikovného rozviedčíka nepriatelia vyhlásili neuveriteľnú sumu a kus pôdy na území Stavropoľa.

 

Kolegovia vojaci povedali, že schopnosti Nikolaja Guňka boli skutočne fantastické. Kolegovia ho prezývali „Námorník Koška (Mačka) – 2“. Námorník, pretože slúžil v námornej brigáde. Mačka, pretože konal potichu a v noci dobre videl. Okrem toho mal neuveriteľnú fyzickú silu. A číslo „dva“ bolo nasadené ako vtip: veľmi pripomínal stavropoľského občana Petra Markoviča Košku – slávneho rozviedčíka z obdobia prvej obrany Sevastopoľa.

 

Práve toto mesto preslávilo Nikolaja Guňka. Počas oslobodzovania Sevastopoľa dostal hrdina pokyn, aby vztýčil Červenú vlajku na najvyššom mieste. Presunul sa tam spolu so svojimi súdruhmi v májovú noc 1944. Sovietski vojaci cestou odrazili nepriateľské útoky, zničili nákladné auto a protilietadlové delo. Nepriatelia sa pokúsili zabiť bojovníkov a zhodiť zástavu. Ale útočníci stratili 40 vojakov a utiekli, keď videli posily. Vlajka zostala hrdo vlajúca na budove hydrometeorologickej služby. Samotný Nikolaj Guňko bol vyznamenaný Rádom červeného práporu.

 

Prešiel cez celú Ukrajinu, Bielorusko, Litvu a Lotyšsko. Stavropoľský občan nezískal titul Hrdinu Sovietskeho zväzu, no v jeho arzenáli zostalo mnoho ocenení: medaily „Za vojenské zásluhy“ a „Za odvahu“, Rad slávy III., Červený prápor a Červená hviezda. V roku 1965 sa „obyčajný chlap“ z Krasnogvardejského stal čestným občanom Sevastopoľa.

 

Hovorí sa, že keď Stavropolčan prišiel do hrdinského mesta, takmer ho niesli v náručí. Samotný vojak Červenej armády si to však nikdy nepamätal: nerád hovoril o svojich skutkoch.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov