Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bukureštská deviatka rokovala o významnej úlohe odstrašenia a obrany

Ministri obrany krajín Bukureštskej deviatky (B9) počas dvojdňového zasadnutia rokovali o záveroch samitu NATO 2021 a tiež o spolupráci NATO a Európskej únie. Slovenský rezort obrany na rokovaniach zastupoval štátny tajomník MO SR Marian Majer.


 

„Rokovania poskytli príležitosť zhodnotiť aktuálne procesy prebiehajúce v rámci Aliancie a bližšie diskutovať o agende NATO 2030 – jej prvkoch vojenského piliera, ambícii posilniť kolektívnu obranu a významnej úlohe odstrašenia a obrany. Práve dôraz na odstrašenie a obranu jasne ukazuje význam a efektívnosť formátu B9 z hľadiska nastavenia agendy pre Alianciu v súlade s našimi spoločnými záujmami,“ uviedol po rokovaniach štátny tajomník M. Majer.

 

foto: MOSR

 

Zdôraznil tiež podporu koherentného prístupu, presadzovanie zodpovedného plnenia záväzkov a s tým súvisiace zvyšovanie reakcieschopnosti spojencov vrátane spoločného vnímania cieľov. „Aliancia potrebuje jednotnú predstavu o odolnosti a na jej dosiahnutie aj stanovenie jasných, konkrétnych a merateľných cieľov. Ich zapracovaním a plnením v rámci národných plánov tak jednotliví spojenci zabezpečia naplnenie spoločného úmyslu NATO,“ priblížil M. Majer.

 

Česko urobilo ďalší dôležitý krok voči hybridnému pôsobeniu

 

Lídri obrany krajín Bukureštskej deviatky (B9) hovorili tiež o potrebe posilnenia spolupráce v oblasti bezpečnosti, a to nielen v rámci regiónu, ale aj v rámci Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Ako podotkol M. Majer, od roku 2016 je v tejto spolupráci pokrok. „Potrebujeme však viac a musíme si udržať tempo. Preto plne podporujeme čo najskoršie prijatie ďalšej deklarácie EÚ – NATO vrátane nových oblastí, v ktorých vidíme nevyhnutnú potrebu konať spoločne a koherentne. Spolupráca medzi EÚ a NATO nemá alternatívu,“ zdôraznil po rokovaniach.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov