Horiaca korveta Provornij
Aktuality, Námorníctvo,

Kto zničil najnovšiu loď ruského námorníctva

Pár mesiacov pred presunom do flotily priamo v lodenici zhorela loď, ktorá mala niesť rakety Kaliber a Zirkon – korveta Agile. Veľkým úspechom bude, ak bude loď nakoniec obnovená a nie poslaná na vyradenie z prevádzky ešte pred jej narodením. Samotná skutočnosť tohto požiaru a spôsob, akým sú lode tejto série postavené, nás núti veľa premýšľať.


 

17. decembra v lodenici Severnaya Verf v Petrohrade vypukol požiar na rozostavanej korvete projektu 20385 „Provornij“. Podľa plánu sa mala korveta dať ruskému námorníctvu v roku 2022, do štartu nezostávalo veľa času. Loď mala mať základňu na Kamčatke a jej výzbroj zahŕňala najlepšie raketové zbrane námorníctva – rakety Kaliber, Onyx a Zirkon.

 

 

Požiar sa stal známym v piatok o 18:22 moskovského času. Čoskoro sa na webe objavilo video, na ktorom je vidieť, ako silný plameň pohlcuje nadstavbu. Ďalšie zábery ukázali, že plamene sa šírili ďalej po nadstavbe a palubách pod nimi. Požiar bol lokalizovaný o 22.49, to znamená, že loď horela 4 hodiny a 25 minút. A potom ešte nejaký čas ostali samostatné požiare, nebolo to ešte úplne uhasené. Aby sa zabránilo opätovnému vznieteniu, loď bola poliata vodou, potom ju bolo potrebné odčerpať z trupu.

 

O deň neskôr obletelo web video so skazou na lodi, natočené za denného svetla. Je vidieť, že nadstavba sa zrútila so zrútením stožiara až ku komínom hlavného motora. Aká deštrukcia je tam dole, na palubách, možno len hádať. Je tiež zrejmé, že ak vysoká teplota nedosiahla niektoré zariadenia v spodnej časti trupu, tak tam dosiahla voda, ktorú naliali hasiči, aby zastavili šírenie požiaru. Ak tam bolo nejaké elektronické zariadenie, aj tak bolo zničené.

 

Očitý svedok, ktorého hlas je počuť na prvom videu, hovorí, že došlo k výbuchu a následne k požiaru. Teoreticky mohli byť zdrojom explózie výpary farieb a lakov, ak by boli aplikované na konštrukcie lodí krátko pred nehodou. Bola vytvorená vyšetrovacia komisia a ďalšia na zistenie škôd. Čoskoro to bude konečne oznámené. Existuje reálne riziko, že loď skončí. A tu by som rád upriamil vašu pozornosť na niektoré body.

 

Jasný plameň

Video jasne ukazuje, že aspoň nejaký čas loď horela jasným plameňom, ktorého stĺp stúpal do veľkej výšky. Na jednej strane loď vo výstavbe môže mať veľké množstvo horľavých farieb a lakov (LKM). V skutočnosti vedia veľmi dobre horieť. Vnútorné požiare však vznikajú pri nedostatočnom prísune kyslíka, ten tam dohorí, takže teplota spaľovania sa vždy zníži. Tu všetko vyzerá, ako keby faktorov obmedzujúcich spaľovanie bolo podstatne menej.

 

Zahorela samotná nadstavba alebo iné konštrukčné prvky lode? Teoreticky by to tak nemalo byť – aj keď je nadstavba na korvetách kompozitná, ale na starých korvetách projektu 20380, kde je to podobné, už došlo k požiarom, kompozit potvrdil svoju bezpečnosť.

 

Otázku, čo tam tak zahorelo, treba preskúmať oddelene – a tu je dôvod. Korvety, ktoré dostane ruské námorníctvo, musia byť pripravené na ťažký boj. A v boji môže byť loď poškodená: napríklad zasiahnutá nepriateľským delostreleckým granátom alebo malou riadenou strelou, ktorá je príliš slabá na to, aby ju zničila. A to znamená, že by nemala skončiť po takomto zásahu – je potrebné, aby posádka mala možnosť zachrániť loď a bojovať o prežitie. Samozrejme, existujú také škody, keď, ako sa hovorí, „nie sú žiadne možnosti“. Ale to musí byť výsledok skutočne silného úderu. To okrem iného znamená, že nadstavbu lode by nemali pohltiť plamene. Malo by byť možné ju uhasiť.

 

Na Západe, aby sa skontrolovala správnosť rozhodnutí o schopnosti prežiť v konštrukcii lode, všetky lode pred dodaním podstupujú takzvané šokové skúšky – testy pevnosti podvodnou explóziou, ktorá by otrasením lode od kýlu po sťažeň nemala spôsobiť škody. Okrem toho cvičenie SinkEx (skratka pre potápanie lodí) často zahŕňa odpaľovanie rakiet, torpéd a niekedy aj delostrelectva na staré lode. To všetko umožňuje posúdiť, či boli konštrukčné rozhodnutia z hľadiska životnosti správne a či sa loď neukázala ako príliš krehká, horľavá a vo všeobecnosti nebezpečná.

 

Nič také sa v Rusku už desaťročia nerobí. Nevieme, aká je skutočná schopnosť prežitia našich lodí. Existuje len matematické modelovanie, ktoré nie je objektívne overené. Takže práve teraz by bolo možné odstreliť časť (bez reaktora) rozobratého trupu jadrového raketového krížnika „Admirál Lazarev“ s jeho unikátnou konštruktívnou ochranou a z tohto príkladu pochopiť, či robíme dobre s „Petrom Veľkým“ “ a „Nachimovom“ z hľadiska schopnosti „vydržať úder“.

 

Pri vyšetrovaní by sa muselo čo najdôkladnejšie venovať pozornosť nielen tomu, prečo požiar vznikol (a kto ho zavinil), ale aj tomu, ako prebiehal a do akej miery zodpovedala loď takticko-technickým špecifikáciám a požiadavkám na požiarny útvar prijaté námorníctvom. Pre pokoj sa tiež oplatí uistiť sa, že proces výroby kompozitných konštrukcií a materiály v nich použité sa nezmenili od čias, keď ich kvalita nevzbudzovala žiadne otázky.

 

A tiež sa oplatí dobre sa zamyslieť, či použitie kompozitov nebolo v princípe chybou. Video ukazuje, že sa zrútila nadstavba, ktorá sa zrútila pod vplyvom teploty. Možno má zmysel zaujať trochu konzervatívnejší postoj, pokiaľ ide o výber materiálov pre lode? Tradičnejšie materiály sú oveľa lacnejšie.

 

Na základe projektov 20380 a 20385 by bolo celkom možné vytvoriť jednoduchú a nenákladnú „mobilizačnú“ loď, ktorú by priemysel mohol postaviť oveľa rýchlejším tempom ako bežné korvety. Iróniou je, že takáto loď, ktorá je o tretinu lacnejšia ako bežná korveta, bude oveľa výkonnejšia ako bojová jednotka. Vzhľad takejto lode je známy – a bol opakovane vyjadrený odborníkmi. Ale všetko sa neobmedzuje len na otázky na loď.

 

“Budú lepšie ako Mistral.” Čo stavia Rusko na Kryme

 

Načasovanie a výroba

Ako hovorieval Lazar Kaganovič, každá nehoda má meno, priezvisko a funkciu. Požiar na “Provornij” nie je výnimkou. Aj bez zohľadnenia možnej sabotáže (a nemožno ju ignorovať, naše „údery osudu“ z nejakého dôvodu prichádzajú na lode, ktoré sú pre krajinu kritické, schopné bojovať s ponorkami, a teda schopné podporovať rozmiestnenie našich ponoriek nesúcich balistické rakety; iné projekty ” sa rodia “s výrazne menšími problémami, ale bolo to, ako keby niekto preklial korvety) a útok na” Provornij ” má tiež mená a pozície. Najmä stojí za to vidieť, ako funguje Severnaya Verf vo všeobecnosti.

 

Nápadným kritériom je tu čas výroby lodí. Pozeráme sa na čas výstavby série projektov 20380 a 20385. “Streguščij” – šesť rokov. “Soobrazitelnij” – osem a pol roka. “Bojkij” – osem rokov. “Stojkij” – osem rokov. “Gremjaščij” – deväť rokov (o dva mesiace menej). “Provornij” (pred požiarom, nie pred dodaním) – osem rokov.

 

A teraz je to tak aj pre lodenice Amur (ASZ), kde sa stavajú aj lode takýchto projektov. “Soveršennij” – deväť rokov. “Gromkij” – šesť a pol roka. “Hrdina Ruskej federácie Aldar Ciydenžapov” – päť a pol roka. “Rezkij” bude zjavne vydaný do šiestich rokov od dátumu záložky.

 

Rozdiel je evidentný. ASZ, ktorá je v procese povstávania z ruín a má veľa problémov, pričom neustále znižuje výrobné časy. Montáž lodí na ňom však komplikuje dodávka komponentov do Chabarovska. Severnaya Verf takéto problémy nemá, no nie je tu ani náznak skrátenia časového rámca. Čo to znamená?

 

Korveta Merkur bude prvou loďou ruskej flotily, ktorá bude postavená na stealth technológii

 

Skutočnosť, že termíny, v ktorých staviame korvety, sú z nejakých záhadných dôvodov extrémne dlhé. To isté Japonsko spustilo svoje ľahké lietadlové lode triedy Izumo jeden a pol roka po položení a o tri roky neskôr ich odovzdalo zákazníkovi. Čo je na tom zlé? Napokon, technicky vieme takéto lode postaviť pomerne rýchlo a relatívne lacno a výsledky množstva iných domácich lodeníc to potvrdzujú.

 

„Provornij“ nie je len oheň. Je to znak toho, že celý proces stavby lodí pre ruské námorníctvo si vyžaduje pozornosť a odborné znalosti. V opačnom prípade hrozí, že korveta schátraná požiarom bude len začiatok. A môžeme len dúfať, že škody ešte umožnia loď obnoviť.
Alexander Timochin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov