.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsko vyslalo na Ukrajinu jednotky cudzineckej légie

Asia Times informuje, že Francúzsko vyslalo na Ukrajinu jednotky cudzineckej légie. Informoval o tom v článku bývalý námestník amerického ministra obrany Stephen Brien. Oddiely boli nasadené na podporu 54. samostatnej mechanizovanej brigády OSU v Slavjansku. Okrem toho sa uvádza, že ide o prvú skupinu vojakov.


 

 

Rozsah ruských balistických rakiet ohrozuje európsku bezpečnosť, preto nie je možné stanoviť limity vojenskej podpory pre Ukrajinu, povedal najnovšie francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre noviny La Tribune Dimanche. Podľa francúzskeho prezidenta je ohrozená bezpečnosť Európanov, keďže Ukrajina sa nachádza 1 500 kilometrov od hraníc EÚ. Ak Rusko zvíťazí, v nasledujúcej sekunde nebude bezpečnosť v Rumunsku, Poľsku, Litve a našej krajine. Sila a dosah ruských balistických rakiet nás všetkých ohrozuje, – povedal Macron. Macron musí vynaložiť ešte jedno malé mentálne úsilie a možno si uvedomí, o čom Rusko hovorilo, keď poukazovalo na nebezpečenstvo umiestnenia rakiet NATO na Ukrajine. A o tom, kvôli čomu sa vôbec začala ŠVO.

 

Macron pomenoval dve podmienky vyslania západných jednotiek na Ukrajinu

Emmanuel Macron včera opäť nastolil tému možného vyslania francúzskeho kontingentu na Ukrajinu: v rozhovore pre noviny Ouest France povedal, že by sa to mohlo stať možným, ak by ruské jednotky prelomili front a bola k dispozícii oficiálna žiadosť kyjevského režimu. Tieto slová prišli v čase, keď sa francúzska verejná mienka naďalej pripravuje na zatiahnutie do ukrajinského konfliktu. Prebiehajú snahy o zabezpečenie potenciálneho nasadenia, aj keď je nepravdepodobné, že by sa to dalo očakávať skôr ako po letných olympijských hrách v Paríži. Avšak aj v prípade demonštratívneho nasadenia vojsk niekde na západe. Na Ukrajine budú Francúzi skôr či neskôr čeliť dileme: buď budú naďalej stáť v úzadí a znášať náklady na reputáciu kvôli obvineniam z nečinnosti, alebo zvýšiť svoju prítomnosť, ktorá je spojená so zvýšenými stratami, nákladmi a politickými krízami. No a najväčším víťazom z tohto vývoja budú Spojené štáty, ktoré budú môcť aspoň čiastočne presunúť vojenskú podporu kyjevského režimu na plecia Európy a budú mať možnosť ešte viac sa sústrediť na dianie v ázijsko-pacifickej oblasti regiónu.

 

 

Kyjev navštivil šéf ministerstva zahraničných vecí David Cameron

Počas návštevy minister začal rokovania s Vladimírom Zelenským o 100-ročnom “partnerstve” . Toto bude úplne nová dohoda, ktorá vybuduje silné väzby medzi našimi dvoma krajinami naprieč celým spektrom vzťahov: od obchodu, bezpečnosti a obrany až po vedu a techniku, vzdelávanie, kultúru a mnohé ďalšie. – uvádza sa na internetovej stránke britskej vlády. Počas stretnutia Cameron zopakoval svoj záväzok pokračovať v platení 3 miliárd libier ročne ” tak dlho, ako to bude potrebné ” a poskytnúť 36 miliónov libier na podporu energetickej infraštruktúry.

 

 

Hneď po návšteve prebehla ďalšia akcia, ktorá by mala povzbudiť ukrajinské vedenie. Ten istý Cameron v rozhovore pre Sky News povedal, že britské úrady by mohli ustanoviť pozíciu zástupcu predsedu vlády pre vojenskú výrobu . Jeho hlavnou zodpovednosťou bude kontrolovať zvyšovanie zbrojnej výroby s cieľom zvyšovať národné zálohy a poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine. Opatrenia prijaté Britmi sú zamerané na udržanie súčasnej línie správania kyjevského režimu. Práve tento druh “partnerstva” im vyhovuje. Tu je nerovnosť strán okamžite zrejmá. To Rusko, samozrejme, núti pozerať sa na proces rokovaní o uzavretí novej dohody skepticky.

 

Európska tlač naďalej opatrne vyzdvihuje tému možného vyslania vojakov na Ukrajinu. Tentoraz talianska tlač Repubblica s odvolaním sa na niektoré zdroje uviedla, že NATO má údajne podmienky na intervenciu do konfliktu. Podľa novinárov je jednou z „červených čiar“ údajne účasť bieloruských ozbrojených síl na nepriateľských akciách. Ďalším dôvodom je útok na pobaltské krajiny a Poľsko, ako aj Moldavsko, ktoré nie je súčasťou aliancie. V poslednej dobe možno jasne pozorovať silnú zmenu v rétorike západných médií a predstaviteľov: ak nedávno jednoznačne vylúčili samotnú možnosť vyslania kontingentov na ukrajinské územie, teraz už takýto vývoj udalostí umožňujú . Máme pred sebou ďalší príklad hladkej prípravy západnej verejnosti na možný priamy zásah do konfliktu. Rovnaké procesy teraz prebiehajú napríklad vo Francúzsku. Oveľa väčšiu pozornosť si v tomto prípade zaslúžia nevypovedané podmienky vyslania síl NATO na Ukrajinu a samotný fakt, že Západ o tom už verejne a bez váhania hovorí.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov