Stíhačky Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon zo stavu 33. letky 132. leteckého krídla Vzdušných síl Nórskeho kráľovstva na leteckej základni Bodø, 2017, zdroj: bmpd.livejournal.com/Malin Instanes/Luftforsvaret
Aktuality, Letectvo,

Rumunsko má záujem kúpiť 32 vyradených nórskych stíhačiek F-16

Ako informovali rumunské médiá, rumunský minister obrany Vasile Dyncu poslal rumunskému parlamentu oficiálnu žiadosť o schválenie akvizície 32 kusov stíhačiek Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon, ktoré budú ku koncu roka vyradené zo stavu Vzdušných síl Nórskeho kráľovstva.


 

Predbežné náklady na nákup boli stanovené vo výške 454 miliónov eur (bez DPH), z ktorých 354 miliónov tvorí cenu samotných lietadiel a 100 miliónov eur bude stáť materiálno-technické zabezpečenie a špeciálne dovybavenie a modernizácia lietadiel, o ktorú sa už postará americký dodávateľ.

 

Spiaci vojenský potenciál Pentagonu: V čiernomorskom regióne vsádzajú USA na chudobné Rumunsko

 

Rumunské ministerstvo obrany vo svojej žiadosti uvádza, že v súlade s cieľom pokračovania v postupných dodávkach lietadiel F-16 z „prebytkov” ozbrojených síl krajín NATO v roku 2019 boli vládam členských krajín zaslané listy s cieľom zistiť, aké sú v danej záležitosti možnosti (listy boli zaslané do Belgicka, Dánska, Holandska, Nórska, Portugalska a Grécka) a ako najvýhodnejšia možnosť sa na základe analýzy odpovedí ukazuje kúpa 32 lietadiel z Nórska.

 

Modernizácia, generálna oprava pohonných jednotiek a údržba stíhacích lietadiel sa má následne uskutočňovať v rumunskej spoločnosti Aerostar Bacău.

 

Nórska princezná strávila dve hodiny ako kopilotka v stíhačke F-16 Kráľovského letectva

 

Rumunsko už predtým, v rokoch 2016 – 2021 získalo 17 stíhačiek F-16 vo verzii AM/BM od Vzdušných síl Portugalska (14 jednomiestnych a 3 dvojmiestne). Všetky rumunské stíhačky F-16AM/BM budú modernizované na jednotný štandard M5.2R a budú zaradené do výzbroje 53. stíhacej letky na 86. leteckej základni vo Fetești. Vo výzbroji Vzdušných síl Rumunska sa nachádza ešte asi 30, s pomocou Izraela modernizovaných, stíhacích lietadiel MiG-21 Lancer R, ktoré majú byť nahradené práve bývalými nórskymi F-16AM/BM.

 

F-16AM Vzdušných síl Rumunska, získaná v rokoch 2016 až 2021 z prebytkov portugalského letectva, zdroj: wikimedia commons

 

A na záver jedna, možno trochu uštipačná, otázka „za milión”: Ktorému letectvu vydržia stíhačky v prevádzkyschopnom stave dlhšie – nám celkom nové F-16V Viper Block 70/72 alebo Rumunom ich 35-ročné stroje F-16AM/BM? Teda, podľa vás, milí čitatelia, vzhľadom na stav ekonomiky oboch krajín, ktorý obchod bude napokon výhodnejší…?

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov