Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Pentagon obnovuje vývoj leteckých laserov pre protiraketovú obranu zo 70. rokov

Kongres poveril Agentúru protiraketovej obrany Spojených štátov amerických (MDA) vyvinúť a nasadiť laserovú technológiu na použitie v systémoch protiraketovej obrany. Riaditeľ MDA priamo rozpočíta a rozdelí prostriedky potrebné na prácu v oblasti energetických zbraní schopných ničiť balistické a nadzvukové strely potenciálneho nepriateľa.


 

Okrem toho dostala americká agentúra pre protiraketovú obranu pokyn zamerať sa na výskum, ktorý už bol raz skôr začatý, a priniesť sľubnú technológiu do priemyselnej fázy. Program zameraný na vytvorenie vo vzduchu spúšťaného lasera schopného ničiť balistické rakety bol spustený už v 70. rokoch minulého storočia. Neskôr ho aktívne „propagovala“ administratíva prezidenta Georgea W. Busha.

 

Výskum MDA v tejto oblasti nebol neúspešný. Prototyp leteckého lasera agentúry zničil počas testovania v roku 2010 balistickú strelu krátkeho doletu. V roku 2012 zmodernizovaný Boeing 747-400F vybavený sľubným laserom naposledy vzlietol z Edwards Air Force Base (Kalifornia) a bol prevezený do dlhodobého skladu. Kvôli niektorým technickým ťažkostiam, ktoré sa vyskytli počas vývoja, ako aj kvôli vysokým nákladom, musel byť uvedený program pozastavený. Teraz, v súlade s nedávno schváleným zákonom o národnej obrane z fiškálneho roku 2022, bude MDA môcť obnoviť výskum v tejto oblasti.

 

Predbehne hypersonické rakety: USA testujú novú útočnú zbraň

 

Patti-Jane Gellerová, expertka na jadrové odstrašovanie a protiraketovú obranu z Heritage Foundation, uviedla, že návrat MDA k vývoju protiraketových laserových systémov je pre Spojené štáty významným míľnikom. Takéto systémy totiž v budúcnosti umožnia ničiť nepriateľské balistické a hypersonické strely oveľa „ekonomickejším“ spôsobom ako pozemné systémy protiraketovej obrany.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov