M1A2 SEPv3 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Načo potrebuje Austrália ďalšie americké obrnené vozidlá za 3,5 miliardy dolárov?

Austrália sa rozhodla nakúpiť 120 tankov a obrnených transportérov zo Spojených štátov v celkovej hodnote 3,5 miliardy dolárov. Tento nákup sa podľa austrálskych úradov realizuje v rámci modernizácie armádneho parku obrnených vozidiel. Napriek tomu, že sa Austrália v posledných rokoch sústredila na nákup ponoriek a prúdových lietadiel, rozhodla sa posilniť svoju pozemnú armádu.


 

Medzi nakúpenými obrnenými vozidlami má hlavné miesto 75 hlavných bojových tankov M1A2 Abrams. Nové vozidlá by mali nahradiť 59 starších M1A1 Abrams, ktoré slúžia austrálskej armáde od roku 2007 a nikdy sa nezúčastnili bojových akcií.

 

Okrem tankov austrálske úrady získavajú 29 obrnených vozidiel používaných na zneškodňovanie nepriateľských mín a výbušných zariadení, 17 obrnených mostíkov a šesť obrnených záchranných vozidiel.

 

Austrálski vojenskí experti majú otázky o vhodnosti takýchto akvizícií. Časť zakúpeného vybavenia nebude využitá ani počas cvičenia, keďže v rozpočte na súčasný a budúci rok sa neplánujú cvičenia s podobnými  ženijnými mostami. Okrem toho treba poznamenať, že keďže Austráliu úplne obmýva more a nemá pozemné hranice so žiadnou krajinou, vyvstáva otázka, aké sú dôvody nárastu vozového parku obrnených vozidiel. Ak bude mať Austrália s niekým ozbrojený konflikt, bude to vzduch a more, nie pevnina. Jediná vec je, že nepriateľ môže napadnúť Austráliu vylodením svojich jednotiek na pobreží, ale v tomto prípade je nepravdepodobné, že by 75 tankov nejako pomohlo Canberre, vzhľadom na veľkosť krajiny.

 

V Austrálii sa môžu objaviť nové americké základne. USA rozširujú svoju vojenskú prítomnosť

 

Akvizícia tankov a bojových vozidiel podľa austrálskeho ministerstva obrany výrazne rozšíri možnosti austrálskych pozemných síl. Keďže munícia do tanku sa bude vyrábať v Austrálii, nákup nových tankov vyťaží aj austrálske výrobné zariadenia, čo bude prínosom pre austrálsku ekonomiku a vytvorí pracovné miesta. Vláda už v súvislosti s akvizíciou nových tankov plánuje značné investície do austrálskeho vojenského priemyslu.

 

Kritici nákupu amerických tankov pripomínajú, že Austrália naposledy použila tanky v boji počas vietnamskej vojny, do ktorej sa zapojila spolu s USA. Vláda je však iného názoru. V nadchádzajúcich rokoch sa Canberra chystá minúť až 40 miliárd dolárov na obrnené vozidlá. Austrália sa chystá kúpiť flotilu bojových vozidiel pechoty za 18-27 miliárd dolárov. Kúpa bude oznámená čoskoro.

 

Satanovskij ocenil stratégiu Ruskej federácie – nenechať USA usporiadať boj každého s každým

 

Podľa Markusa Hellyera, hlavného analytika Austrálskeho inštitútu pre strategickú politiku, chce vláda poskytnúť proti povstalcom schopnosť boja zblízka v mestskom prostredí. Canberra zrejme pripúšťa možnosť využitia austrálskych jednotiek ako expedičných síl v niektorých tretích krajinách. Veliteľ austrálskej armády generálporučík Rick Burr poznamenal, že tanky a obrnené vozidlá zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v schopnosti Austrálie bojovať v spojení s ozbrojenými silami iných štátov. Prvé americké nové tanky podľa vlády dostane austrálska armáda v roku 2024 a v roku 2025 ich uvedie do prevádzky v pozemných silách krajiny.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov