Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

2000 nových vojakov každý rok. Čerstvá šéfka českej obrany predstavila svoje Desatoro

Ministerka obrany Jana Černochová dnes na tlačovej konferencii predstavila svoje priority. Jej „Desatoro pre obranu“ zahŕňa ako záväzok vydávať na obranu v roku 2025 dve percentá HDP, tak napríklad zriadiť osobitný investičný fond, kam budú vyčleňované prostriedky na strategické modernizačné projekty. Ministerka chce tiež uľahčiť akvizičný proces v rezorte, armádu modernizovať aj naberať viac vojakov.


 

Dve percentá HDP na obranu v roku 2025, ku ktorému sa v programovom vyhlásení zaviazala vláda, ministerka obrany považuje nielen za český záväzok voči NATO, ale aj voči Českej republike, jej bezpečnosti a obrane.

 

Novinkou ministerky Černochovej je zriadenie špeciálneho fondu pre obranu. Každoročne doň budú vyčleňované prostriedky určené na strategické modernizačné projekty Armády a fungovať by mohol už na konci budúceho roka alebo v roku 2024. Ministerka Černochová si od fondu sľubuje vyššiu predvídateľnosť, zabezpečenie dostatočných financií v jednotlivých rokoch a tiež vyššiu flexibilitu. „Tento fond sa inšpiruje prvorepublikovým zákonom. Po začiatku akvizičného procesu v ňom budú peniaze umiestnené virtuálne, vo chvíli, keď sa bude blížiť ukončenie procesu, ministerstvo financií potrebné peniaze prevedie,“ oznámila s tým, že o podrobnostiach rokuje s ministrom financií Zbynkom Stanjurom, s ktorým chce návrh zákona predložiť.

 

Viac peňazí musí znamenať lepšie plánovanie

Vyšší obranný rozpočet musí ísť podľa ministerky obrany ruka v ruke s lepším plánovaním a zjednodušením legislatívy. Jana Černochová bude v tejto súvislosti usilovať o novelu zákona 134/2016 Zb. o verejnom obstarávaní tak, aby bral do úvahy špecifiká obranných akvizícií: „Musia sa napríklad doplniť veci týkajúce sa životných cyklov. Aby sme v pote tváre niečo nevysúťažili, a potom nezistili, že udržanie tej konkrétnej techniky nás bude v horizonte ďalších až tridsiatich rokov stáť ďalšie miliardy, s ktorými sa napríklad nepočítalo.“

 

Marketingové prieskumy, ktorými sa rezort riadi pri verejnom obstarávaní, musia podľa ministerky zohľadňovať aktuálne ceny. “Prieskum k novým BVP je z roku 2015. Pri realizácii sú potom náklady oveľa vyššie, než sa pôvodne predpokladalo,” zdôraznila. Nákup nových pásových bojových vozidiel pechoty označila za prioritu, analýzu ďalších krokov si chce nechať spracovať do troch mesiacov. Jana Černochová chce tiež pokračovať v modernizácii armády aj v iných oblastiach, či už sa to týka vzdušných síl alebo nových technológií.

 

S nimi by rezortu mohli pomôcť jeho štátne podniky či Univerzita obrany, kde je podľa jej slov veľký výskumný a vývojový potenciál, ktorý treba podporovať. „Oni skutočne v nie príliš dobrých podmienkach dokážu vytvoriť niečo, čo inde tvoria dlhé roky. My by sme im mali dať šancu, aby sa so svojimi nápadmi a výrobkami presadili aj na zahraničných trhoch.“

 

Jana Černochová: Chcem podporovať český obranný priemysel

Podporu českého obranného priemyslu chce ministerka obrany realizovať prostredníctvom Hospodárskej komory. „Obranné firmy tak budú mať potrebné informácie (vrátane plánov, informácií o projektoch) tak, aby sa český priemysel mohol pripraviť.“

 

Jana Černochová sa tiež bude usilovať o novelizáciu krízového zákona a zákona o hospodárskych opatreniach pre krízové ​​stavy a tiež zákona o obchode s vojenským materiálom. „To by malo umožniť, aby česká vláda mohla ponúkať tovar českých firiem v zahraničí.“

 

Nové útočné vozidlá pre výsadkárov. Na čo Česku bude prepadový pluk?

 

Ideálne 2000 nových vojakov

Prioritu ministerky má aj nábor, ktorý sa podľa jej slov v posledných mesiacoch značne zredukoval. Chce zriadiť virtuálne náborové stredisko, ktoré uľahčí cestu záujemcov do armády. Za ideálne by potom považovala, keby do armády ročne prišlo 2000 nových vojakov. Na túto tému chce hovoriť s náčelníkom generálneho štábu armádnym generálom Alešom Opatom a tiež štátnym tajomníkom Petrom Vančurom.

 

Jej podporu má aj projekt POKOS – Príprava občanov na obranu štátu. Nejedná sa o zavádzanie brannej výchovy tak, ako ju pamätá staršia generácia. Ide o to nenásilnou formou mladých ľudí naučiť základy prežitia či poskytnutia prvej pomoci.

 

Nové komunitné centrá pre vojnových veteránov

Ministerka obrany chce viac podporovať vojnových veteránov, napríklad zriadením ďalších komunitných centier. Cieľom je, aby boli záujemcom k dispozícii v každom kraji. Verejnosti potom chce intenzívnejšie pripomínať významné armádne výročia a hrdinov.

 

Česko nakúpi tisíc belgických guľometov MINIMI. Čo na to jeho zbrojovky

 

Obranná spolupráca v EÚ nesmie oslabovať NATO

Podľa ministerky obrany je ČR vďaka členstvu v NATO a EÚ najbezpečnejšia v histórii. Blízke vzťahy chce udržiavať s USA či Izraelom, ku ktorému má ČR historicky blízko. Čo sa týka európskej obrany, upozornila na jej dôležitosť, tá ale podľa nej nesmie oslabovať NATO a nesmie viesť k budovaniu európskej armády. „Spolupráca na európskej úrovni stopercentne áno, ale nenahradzovať NATO európskou armádou,“ zdôraznila.

 

V súvislosti so zahraničnou účasťou českých vojakov ministerka presadzuje novelu Ústavy ČR (článok 43) tak, aby bolo vyslanie jednotiek do zahraničia flexibilnejšie. Kontrolná úloha parlamentu by pritom bola zachovaná. Pôsobenie armády tiež podľa nej nesmie byť nekonečné čo do počtu a musí byť vyhodnotiteľné. „Musíme mať spätnú väzbu, čo sa v zahraničí odohráva,“ podotkla v súvislosti s misiou v Afganistane.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov