Admirál Čabanenko
Aktuality, Námorníctvo,

Fregata Admirál Čabanenko. Rusko dostane nový nosič riadených striel

Výkonné zbrane, moderná elektronika a vylepšená plavebná spôsobilosť: podrobnosti o modernizácii veľkej protiponorkovej lode “Admirál Čabanenko” boli odhalené. Po opravách sa z veterána Severnej flotily stane skutočne „univerzálny bojovník“ a bude schopný ničiť akékoľvek pozemné a námorné ciele. Aktualizácie čakajú na ďalšie lode rovnakého typu.


 

Viac rakiet
„Admirál Čabanenko“ je jediným zástupcom vylepšeného projektu 1155.1. Jeho starší bratia – typu 1155 – boli najpočetnejšími sovietskymi loďami prvej kategórie. Séria sa ukázala ako mimoriadne úspešná: vynikajúce plavebné vlastnosti, protiponorkové zbrane, dva vrtuľníky Ka-27PL naraz v palubných hangároch. Medzi nevýhody: nemal protilodnú zbraň a slabá protivzdušná obrana. Teraz je vo flotile sedem takýchto veľkých protiponorkových lodí – hlavných lodí ďalekej morskej zóny.

 

„Admirál Čabanenko“ sa líši od svojich predchodcov: väčší výtlak, lepšia hydroakustika, má protilodné rakety „Moskit“, komplex protitorpédovej ochrany RBU-12000 „Udav“, protilietadlové raketové a delostrelecké systémy (ZRAK) „Kortik “, protiponorkový komplex “Vodopad-NK “. V roku 1999, keď sa pripojil k flotile, to bola silná loď, schopná nielen loviť nepriateľské ponorky, ale aj zasahovať povrchové ciele. V roku 2014 ho však poslali na opravu, ktorá napokon prerástla do hlbokej modernizácie.

 

Podľa zdroja z obranného priemyslu ide predovšetkým o zbrane. Čabanenko dostane štyri štvornásobné raketomety „Uran“ a univerzálny lodný komplex ZS14 so 16 článkami pre „Kaliber“, „Onyx“ a sľubné „Zirkony“, ktoré strieľajú oveľa ďalej ako „Moskit“ a presnejšie.
Celkovo bude aktualizovaný Admirál schopný vziať na palubu 32 riadených striel. To, samozrejme, zaostáva za americkými torpédoborcami „Arleigh Burke“, ktoré sú výtlakom podobné „Čabanenkovi“, no podstatne viac ako lode Severnej flotily.

 

Admiral Nachimov najnebezpečnejší krížnik Ruska

 

Pokiaľ ide o systém protivzdušnej obrany, namiesto zastaraných raketových systémov protivzdušnej obrany Kortik bude mať nainštalovaný systém Pancir-M, systém protivzdušnej obrany Štil so 48 raketovou muníciou a najnovší protiponorkový Otvet s dostrelom až 50 kilometrov.

 

Ozbrojená po zuby: Fregata Maršal Šapošnikov

 

“Čabanenko” bude vybavený radarovými stanicami, elektronickým vybavením, komunikáciou a bojovým riadením najnovšej generácie. Trup bude tiež opravený. Zmeny sú také masívne, že Admirál bude preškolený na fregatu 1. stupňa. Jeho návrat do Severnej flotily sa očakáva koncom roka 2022 – začiatkom roku 2023.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov