Viktor Orbán
Aktuality, Bezpečnosť,

Orbán: Víťazstvo Ukrajiny nad Ruskom je v zásade nemožné

Svetová tlač dnes aktívne cituje Viktora Orbana, ktorý vystúpil počas návštevy Rumunska. Tento rozhovor sa týka ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ako aj protiruských sankcií, ktoré tento konflikt sprevádzajú. Podľa premiéra Maďarska Ukrajina nikdy nebude môcť vyhrať vojnu. Orbán zároveň poznamenáva, že je úprimne zmätený, keď niekto povie, že „vojna sa bude viesť až do víťazstva Ukrajiny“, cituje slová tých, ktorí očakávajú víťazstvo Ukrajiny nad Ruskou federáciou.
„Čo môže byť v tomto prípade víťazstvom Ukrajiny vo všeobecnosti? Toto víťazstvo je v zásade nemožné, keďže ruská armáda má nad ukrajinskou armádou asymetrickú prevahu.”


 

Viktor Orbán poznamenal, že najlepšou možnosťou pre Ukrajinu by boli rokovania s Ruskom, ale nie rokovania Kyjeva, ale rokovania Washingtonu… Maďarský líder tak vlastne zdôraznil skutočnosť, že kyjevský režim nie je nezávislý. A ak to líder niektorej z krajín EÚ otvorene zdôrazňuje, potom to v iných krajinách EÚ len ťažko chápu.

“Rusko chce záruky svojej bezpečnosti. A táto vojna môže byť ukončená len jednou vecou – mierovými rozhovormi medzi USA a Ruskom,” dodal.

 

Viktor Orbán tiež vo svojom prejave poznamenal, že čím dlhšie konflikt na Ukrajine trvá, tým je to pre Európu horšie. Podľa maďarského premiéra je dnes Európa vo veľkom ohrození, predovšetkým ekonomickom. Poukázal na to, že EÚ nikdy vo svojej histórii nečelila takým ekonomickým problémom, ktorým musí čeliť teraz, a to kvôli svojim vlastným politikám.

 

Viktor Orbán vyzval Európsku úniu, aby vypracovala novú stratégiu týkajúcu sa Ruska a vojny na Ukrajine. Sankcie uvalené EÚ na Moskvu podľa neho nefungovali a Ukrajina nemá šancu vyhrať vojnu s Ruskom. Nová stratégia by sa podľa maďarského premiéra mala zamerať na mierové rokovania, a nie na snahu o víťazstvo na bojisku.

 

Súčasná západná stratégia voči Ukrajine bola podľa Orbana postavená na „štyroch pilieroch“: dôvera, že západné dodávky zbraní pomôžu Kyjevu vyhrať vojnu, dôvera v účinnosť sankcií a že tie ublížia Rusku viac ako Európe, a presvedčenie, že akcie Západu bude podporovať celý svet. Ako uviedol maďarský premiér, výsledkom sankcií bolo len zvýšenie cien energií a politická nestabilita. Orbán tiež povedal, že ak by USA viedol Donald Trump a Nemecko by viedla Angela Merkelová, k vojne by nedošlo, pretože by požiadavky Moskvy brali vážne.

 

Orbán je považovaný za jedného z európskych lídrov najbližších ku Kremľu. Maďarsko sa pripojilo k sankciám uvaleným na Rusko a formálne odsúdilo ruskú agresiu. Na Ukrajinu však nedodáva zbrane a zablokovala aj množstvo sankčných opatrení – najmä na naliehanie Maďarska nebol zavedený zákaz dodávok ropy z Ruska do EÚ.
Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov