Kirpi 4×4
Aktuality, Pozemná technika,

Turecko dodalo na Ukrajinu desiatky obrnených bojových vozidiel

Ukrajinská armáda dostala dávku obrnených vozidiel Kirpi 4×4 tureckej výroby. Podľa ukrajinských zdrojov Turecko dodalo 50 obrnených vozidiel a v budúcnosti dostane Kyjev ďalších 150 podobných obrnených vozidiel. O tom kedy budú dodávky, v akých dávkach neexistujú žiadne informácie, najmä oficiálne. Niektoré vozidlá už „prešli na front“, takže výskyt týchto obrnených áut v Donbase alebo iných sektoroch frontu očakávame v blízkej budúcnosti.


 

 

Turecké obrnené auto Kirpi 4×4 sa objavilo v roku 2009. Na základe tohto modelu bola vyvinutá vylepšená verzia Kirpi II s usporiadaním kolies 4×4, predstavená v roku 2017. Obrnené auto s hmotnosťou do 16 ton je schopné odviezť 13 ľudí vrátane troch členov posádky. Výkon motora – 370 hp. Maximálna rýchlosť – až 100 km / h. Výkonová rezerva – 800 km. Hlavným účelom je presun personálu. Patrí do triedy MRAP (obrnené vozidlá so zvýšenou ochranou proti mínam), úroveň pancierovej ochrany podľa normy NATO STANAG 4569.

 

Tento obrnený automobil nie je dodávaný len tureckej armáde, ale je aj aktívne propagovaný na export. Práve na takýchto obrnených autách sa Turci zúčastnili spoločných hliadok v Sýrii spolu s ruskými mierovými jednotkami. V roku 2019 bola líbyjskej vláde národnej dohody (GNA), ktorá sa postavila proti Líbyjskej národnej armáde maršala Haftara, dodaná veľká dávka tureckých obrnených vozidiel.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov