Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Po búrke šéf ukrajinskej posádky v Odese oznámil ďalšie odtrhnutie morských mín

Zdá sa, že ukrajinská armáda je v snahe zastaviť postup ruskej armády pripravená na čokoľvek. Obyvateľov Odesy môžu čakať ďalšie nebezpečné následky neuvážených činov kyjevských veliteľov. V pobrežnej oblasti Čierneho mora, trvala silná búrka celú noc, predseda regionálnej vojenskej správy Sergij Bračuk sa domnieva, že v dôsledku nekontrolovateľných živlov možu byť morské míny, ktoré ukrajinská armáda nastavila „proti ruským výsadkovým silám“, odtrhnuté z kotiev.


 

“Buďte opatrní! Po búrke v Čiernom mori je možné odtrhnutie mín z kotiev. Unášajú sa smerom k brehu alebo detonujú vo vode a sú veľmi nebezpečné. Nevystavujte seba a svoju rodinu nebezpečenstvu!” – varoval hovorca Odesy občanov vo svojom telegramovom kanáli, po ktorom všetkým zaželal … “úspešný a pokojný víkend.”

 

Mimochodom sprevádzaná silným hrmením už vystrašila obyvateľov Odesy, z ktorých si mnohí pomýlili zvuky hromu s ostreľovaním. Je nepravdepodobné, že správy o voľne plávajúcich morských mínach smerom k pobrežiu prinesú obyvateľom mesta pokoj.

 

Ak sa potvrdí odkaz rečníka, budú sa musieť obávať nielen odeskí rybári a obyvatelia mesta, ktorí teraz musia predčasne zastaviť plážovú sezónu. Je možné, že míny budú voľne plávať smerom k prístavu alebo budú v ceste humanitárnych koridorov z ukrajinských prístavov smerom k Bosporu. Potom bude ohrozená dohoda o vývoze ukrajinského obilia, ktorá bola s takými veľkými ťažkosťami dosiahnutá na najvyššej medzinárodnej úrovni.

 

V predvečer nebezpečenstva, že ukrajinské míny odtrhnuté od kotiev môžu poškodiť prístavnú infraštruktúru čiernomorských štátov a ohroziť plavbu, varovalo deň predtým Medzirezortné koordinačné veliteľstvo Ruskej federácie pre humanitárne reakcie. Oddelenie zdôraznilo, že ozbrojené sily Ruskej federácie vytvorili potrebné podmienky na fungovanie dvoch námorných humanitárnych koridorov, ktoré sú bezpečnými pre pohyb lodí.

 

Nie je to prvýkrát, čo sa morské míny po búrke uvoľnili v Čiernom mori neďaleko Odesy. Stalo sa tak už v marci, keď bližšie nešpecifikovaný počet mín vytrhlo z kotiev a boli voľne unášané smerom k Bosporu. Potom ruská FSB dokonca vydala špeciálne vyhlásenie, v ktorom naznačila, že vzhľadom na smer toku by sa míny mohli dostať aj do Stredozemného mora.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov