Vojenské transportné lietadlo Il-76 zo stavu VKS RF počas pristátia na leteckej základni Humajmím (Khmeimim) v Sýrii, zdroj: RIA Novosti
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Krym bude chránený pred dronovým terorom podľa sýrskej schémy

Rusko reštrukturalizuje prácu protivzdušnej obrany na Kryme. Teraz pre polostrov hlavnú hrozbu nepredstavujú ani tak lietadlá a rakety, ako skôr malé drony. Aké prostriedky má Moskva na boj s malými UAV a aké užitočné budú sýrske skúsenosti proti „dronovému terorizmu“?


 

Ruský systém protivzdušnej obrany pôsobiaci na Kryme sa prestavuje s prihliadnutím na používanie dronov ozbrojenými silami Ukrajiny. Oznámil to v stredu predseda Štátnej rady – parlamentu Republiky Krym Vladimir Konstantinov v relácii Soloviev Live. „Tento „dronový“ systém terorizmu, ktorý sa teraz začal, pred rokom nikto nepredpokladal, že bude hlavným. Systém protivzdušnej obrany bol postavený pre ťažké zbrane – lietadlá, rakety atď. Teraz sa prestavuje,“ uvádza TASS slová šéfa krymského parlamentu.

 

V istý deň sa sa objavili informácie o rozhodnutí krymských orgánov zakázať občanom na území polostrova zákaz používanie dronov a pyrotechniky. V prípade dronov platí výnimka len pre bezpilotné lietadlá, ktoré využívajú federálne a regionálne úrady. Ako vysvetlil hlava republiky Sergej Aksjonov vo svojom telegramovom kanáli, príslušné zmeny boli vykonané vo vyhláške „O hrozbe mimoriadnej situácie, ktorá vznikla na území Krymskej republiky“. “Žiadam Krymčanov, aby sa zdržali používania pyrotechniky a bezpilotných lietadiel počas trvania špeciálnej vojenskej operácie,” vysvetlil svoje rozhodnutie Aksjonov.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa v posledných týždňoch pokúsili zaútočiť na územia Krymu a Sevastopolu pomocou bezpilotných lietadiel. Vrchol náletov bol zaznamenaný asi pred dvoma týždňami. 18. augusta bolo neďaleko letiska Belbek severozápadne od Sevastopolu zostrelené bezpilotné lietadlo. V ten istý deň Oleg Kryučkov, poradca vedúceho Krymu pre informačnú politiku, informoval o fungovaní systémov protivzdušnej obrany v regióne Kerč. Na sociálnych sieťach sa objavilo video údajne natočené v oblasti tohto mesta, v ktorom sú počuť dva výbuchy.

 

Nasledujúci deň bol zostrelený dron, ktorý sa pohyboval smerom k centru Sevastopolu, – podľa guvernéra mesta Michaila Razvožaeva na cieli cvičili sily protivzdušnej obrany a námorné delostrelectvo Čiernomorskej flotily. Ráno 20. augusta spadol ukrajinský dron na strechu sídla Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Dron bol zostrelený silami protivzdušnej obrany flotily priamo nad veliteľstvom Čiernomorskej flotily, výbušné zariadenie z dronu vybuchlo vedľa budovy, uviedol Razvožaev vo svojom telegramovom kanáli. Dron bol zostrelený aj o tri dni neskôr, vo vodách neďaleko Sevastopolu. Do 31. augusta bol v meste zavedený žltý stupeň teroristického nebezpečenstva.

 

Minulý piatok protivzdušná obrana pracovala v oblasti obce Novoozernoye neďaleko Evpatoria, kde sa nachádza veliteľstvo Krymskej námornej základne (námorná základňa). Krjučkov tiež informoval, že na oblohe nad Evpatoriou údajne fungoval systém protivzdušnej obrany. Ako povedal pre agentúru TASS očitý svedok, odpálili najmenej dve rakety.

 

“Systém protivzdušnej obrany v Sevastopole opäť fungoval,” povedal minulú nedeľu guvernér mesta Razvožaev. “Podľa predbežných údajov bol dron zostrelený nad morom pri myse Chersones.”

 

Účel „útokov malých dronov“ nie je vojenský, ale psychologický, ich náboj je minimálny a dronmi nie je možné spôsobiť veľké škody, poznamenal pred dvoma týždňami Oleg Kryučkov, Aksenovov poradca pre informačnú politiku. Odborníci sa však domnievajú, že správa krymského hovorcu Konstantinova o reštrukturalizácii systému protivzdušnej obrany naznačuje, že hrozba sa zvažuje aj zo strany útočných dronov schopných niesť bombový náklad.

 

„Proti dronom, ako aj proti raketám používaným v raketových systémoch, protilietadlové raketové a delové systémy Pancir a protilietadlové raketové systémy Tor fungujú efektívne. Na základe bojových schopností týchto komplexov si myslím, že vznikne zónový systém protivzdušnej obrany. Ak hovoríme o menších dronoch, napríklad kvadrokoptérach, budú na nich fungovať Pancire a Tory. Komplexy stredného a dlhšieho dosahu by mali pôsobiť proti úderným dronom tureckej triedy Bayraktar TB2,“ vysvetlil Jurij Knutov, vojenský expert a riaditeľ Múzea protivzdušných obranných síl.

 

„Systém protivzdušnej obrany Buk môžete pripojiť aj vtedy, ak ukrajinská strana získa rakety s doletom 300 kilometrov pre raketomety HIMARS, ktoré by teoreticky mohli predstavovať hrozbu pre Krym,“ pokračuje expert. “Pre tieto rakety môžu byť systémy S-300V4, S-300PM-2 Favorit a S-400 použité ako prostriedky na zachytenie.”

 

Vo všeobecnosti treba pochopiť, že bojové drony nepredstavujú žiadnu zásadne novú hrozbu pre moderný ruský systém protivzdušnej obrany, povedal bývalý zástupca hlavného veliteľa ruských vzdušných síl pre spoločný systém protivzdušnej obrany SNŠ generálporučík Aitech Bižev. „Bezpilotné lietadlo je lietadlo s malou odrazovou plochou, ktoré funguje v malých výškach a pri nízkych rýchlostiach. Referenčné podmienky pre systém protivzdušnej obrany spočiatku zahŕňajú prácu pri nízkych rýchlostiach aj s malými odrazovými plochami, ako je napríklad bezpilotné lietadlo, zdôraznil generál. – Táto technická úloha sa vyvíja na 10-15 rokov dopredu, pričom sa berie do úvahy, aké drony môžu byť. Na cvičisku sa precvičuje aj práca na odrážanie útokov dronov.

 

Ruské sily protivzdušnej obrany získali obrovské skúsenosti s odrážaním útokov dronov počas operácie v Sýrii, poznamenal Bižev. „Počas sýrskej kampane sa naša armáda prvýkrát stretla s dronmi. Na leteckú základňu Khmeimim došlo k masívnym útokom dronov. Táto skúsenosť bola úspešná, pretože turecké aj americké bezpilotné prostriedky boli zostrelené, “povedal odborník.

 

Ako poznamenal Denis Fedutinov, šéfredaktor špecializovanej publikácie Bezpilotná Aviácia, v správe pre Ruskú radu pre medzinárodné záležitosti ( RIAC ), názorným príkladom bol útok bezpilotných vozidiel ISIS na základňu Khmeimim a logistického centra ruského námorníctva v Tartúse v januári 2018 . Fedutinov zdôraznil: z 13 bezpilotných lietadiel, ako bolo hlásené, bolo sedem zničených bežnými protilietadlovými raketovými systémami „Pancir-S“ ruských jednotiek protivzdušnej obrany a šesť malých vzdušných cieľov bolo neutralizovaných pomocou elektronického boja (EW). .

 

„Sýrska skúsenosť sa teraz bude využívať čoraz aktívnejšie. Ak predtým existovali obavy najmä z akcií letectva, riadených striel, teraz sú hlavnou hrozbou bezpilotné lietadlá, zdôrazňuje Knutov. “A Khmeimimovské skúsenosti ukazujú, že ruské systémy protivzdušnej obrany dokážu neutralizovať 100 % útočiacich cieľov.”

 

Ekonomické využitie: Ako tiché bezpilotné lietadlo KUB prekvapuje v bojoch na Ukrajine

 

„Ruský systém protivzdušnej obrany je rozptýlený na dosah aj na výšku. Najprv fungujú komplexy s dlhým dosahom (napríklad S-300 a S-400), potom so stredným a potom s malým dosahom. Okrem toho bojové lietadlá pôsobia v jednotnom systéme ruskej protivzdušnej obrany, ktorý pôsobí mimo raketových a protilietadlových systémov. Ruský systém protivzdušnej obrany teda pokrýva celý vzdušný priestor v danom radarovom poli, kde sa sleduje celá vzdušná situácia,“ dodal Bižev.
Michail Moškin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov